PREDSTAVNICI ŽUPANIJE NA SASTANKU SA ZAGORSKIM (GRADO)NAČELNICIMA RAZGOVARALI O AKTUALNIM TEMAMA

Zlatna žutica postala je veliki problem u Krapinsko – zagorskoj županiji

Objavljeno: 20.07.2018. zagorjeinternational

U organizaciji Krapinsko – zagorske županije, održan je sastanak sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima. Među najvažnijim temama bilo je informiranje o statusu poduzetničkih zona. Istaknuto je kako je od 61 zone u Ministarstvu gospodarstva iz Krapinsko – zagorske županije, verificirano i registrirano samo njih sedam. To su: Sveti Križ Začretje, Pregrada, Hum na Sutli, dvije zone u Stubičkim Toplicama, Kumrovec i Veliko Trgovišće. Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek je istaknuo kako je vrlo važno da se te zone evidentiraju, da bi se sa svojim projektima za uređenje komunalne infrastrukture mogle javiti na EU fondove.
– Prvenstveno je to značajno za zone koje su vrlo aktivne, a to su poduzetničke zone u Zaboku, Zlatar Bistrici i Konjščini – rekao je zamjenik župana.

Velik problem

Druga vrlo važna tema bila je suzbijanje bolesti vinove loze, zlatne žutice. Kako je istaknuto, problem je vrlo ozbiljan jer je skoro jedna trećina županije obuhvaćena tom bolešću, a drugi dio je markiran, što znači da se radi o gotovo polovici županije. Problem stvaraju zapuštena područja oko vinograda, a županija je već ove godine za suzbijanje osigurala 100 tisuća kuna.
– Ako je zahvaćeno više od 20 posto vinograda, vlasnik ga mora sam iskrčiti. Važno je čim prije detektirati žarišta, pomoći vlasnicima vinograda i suzbiti bolest – rekao je Ferek – Jambrek.

Savjeti mladih

Razgovaralo se i o potpori obilježavanju 28. obljetnice postrojavanja postrojbe “Prvi hrvatski redarstvenik“. S obzirom na to da se ta obljetnica svake godine obilježava u drugom mjestu, ove godine je domaćin Krapinsko – zagorska županija.
– Važno je da se istaknemo kao dobri domaćini i da kao jedinica lokalne samouprave pružimo potporu toj obljetnici, za koju je Županija izdvojila 10 tisuća kuna. Obilježavanje će biti 4. kolovoza i započet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Zaboku – rekla je zamjenica župana Jasna Petek.
Važna tema bilo je i osnivanje lokalnih savjeta mladih, preko kojih bi se potaknulo mlade ljude da se uključe u društvenu zajednicu i formiranje politika iz svih sfera života.
Čelnike gradova i općina trebalo je još jednom podsjetiti na projekt “Gradovi/općine – prijatelji djece”.
– Deset jedinica ima taj status, šest ih je u procesu i postupku dobivanja tog statusa i ovo je bila prilika da ohrabrimo i ostale da se prijave te da se u budućem razdoblju osigura kvalitetnija, zdravija i sigurnija okolina za našu djecu – zaključila je Petek. (Ivana Belošević)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba