Razmjena iskustva i izrada plana za dobivanje titule “Županija – prijatelj djece”

“Županijski proračun bi se trebao planirati tako da se jasno vidi koliko županije izdvajaju za djecu”

Objavljeno: 16.07.2018. zagorjeinternational

Savez društava “Naša djeca” je u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, organizirao jednodnevnu edukaciju na temu planiranja i izrade prijedloga Strateškog plana “Županija – prijatelj djece“ za razdoblje od tri godine. Na edukaciji u Zagrebu u prostoru Hrvatske zajednice županija okupilo se dvadesetak županijskih službenika iz dvanaest županija, koji su dobili priliku međusobno razmijeniti stečena iskustva te kroz praktični rad započeti s izradom Strateškog plana za dobivanje titula Županija prijatelj djece za svoje županije. Prestižnu titulu su do sada dobile samo Krapinsko – zagorska i Primorsko – goranska županija, dok je sporazum o pristupanju projektu potpisalo 11 županija, koje će pristupiti izradi Strateškog plana, na temelju kojeg se prati trud i napor pri ostvarivanju ciljeva po pitanju djece.

Važnost edukacija

– Nastojimo našim sudionicima prenijeti znanja o tome kako napraviti procjenu potreba resursa u zajednicama iz kojih dolaze. Kako postaviti ciljeve i aktivnosti koje prate te ciljeve i na kraju krajeva, kako planirati proračunska sredstva da se prilikom izrade jasno vidi koliko županije izdvajaju za djecu, odnosno, kako njihova izdvajanja dopiru do krajnjih korisnika – djece – zaključila je Arijana Mataga Tintor, govoreći u važnosti ovakvih edukacija.
Okupljenima se obratio i Josip Grgurić, član Središnjeg koordinacijskog odbora akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, naglasivši važnost financijskih ulaganja u djecu.

Tri komponente

– Svaki plan i program ima tri važne komponente: treba znati kojem cilju težimo, na koje se ljudske kapacitete možemo osloniti da nam pomognu ostvariti ga i nužno je kvalitetno planirati izdavanja za djecu kako bismo im omogućili bolju budućnost – istaknuo je Grgurić.
Nakon uvodnog izlaganja o glavnim odrednicama projekta “Županija – prijatelj djece”, predavanje su nastavile profesorica Martina Ferić i psihologinja Tina Krznarić Jaković, koje su prošle kroz glavne korake pri osnivanju Koordinacijskog odbora projekta i donošenju prijedloga Strateškog plana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba