STRUKOVNO OBRAZOVANJE OPET JE “IN”: U ZAGORSKIM SREDNJIM ŠKOLAMA OTKRIVAJU KAKO SE NAPOKON VIDE POMACI NA PODRUČJU USKLAĐIVANJA OBRAZOVANJA I POTREBA NA TRŽIŠTU RADA

Ove godine dva razreda CNC operatera u SŠ Krapina i jedan u SŠ Oroslavje, porasla zainteresiranost i za deficitarna zanimanja

Objavljeno: 14.07.2018. Jelena Jazbec

Strukovno obrazovanje opet je “in”. Naime, već se nekoliko godina u Hrvatskoj naglašava potreba usklađivanja obrazovanja i potreba na tržištu rada, a u tom pogledu određene aktivnosti redovito poduzima i Krapinsko – zagorska županija, koja je i ove godine provela ciklus predstavljanja deficitarnih zanimanja i srednjoškolskih programa svim zagorskim učenicima 7. i 8. razreda. U školskoj godini 2018./2019., deficitarna zanimanja u KZŽ su zidar, keramičar, vodoinstalater, stolar i konobar, što znači da svi učenici koji upišu jedno od tih zanimanja, dobivaju županijsku stipendiju i imaju osiguran posao na području KZŽ.
Da bismo doznali je li porasla zainteresiranost učenika za strukovno obrazovanje, kontaktirali smo zagorske škole, koje su nam ustupile podatke o broju prijava za strukovne trogodišnje i četverogodišnje programe na ovogodišnjim upisima. Iako do zaključenja broja još nisu bile objavljene konačne ljestvice poretka, podaci koje smo dobili, ali i zapažanja djelatnika srednjih škola, jasno pokazuju kako su gimnazijski programi ove godine pali u drugi plan.

Fizioterapeuti i medicinari

U Srednjoj školi Zabok, za ekonomski program pristigla je ukupno 251 prijava, od čega je za 60-ak učenika taj program bio na listi prioriteta, dok se može upisati njih 44. Za hotelijersko – turističkog tehničara pristiglo je 188 prijava, za 28 njih to je bio uži izbor, a upisati se mogu 22. Dosta prijava pristiglo je i za komercijaliste, 118. Može se upisati njih 20, a kao uži izbor taj je program navelo 29 učenika. Nudi se i program za obrazovanje turističko – hotelijerskih komercijalista, za što se prijavilo 114 učenika, 27 ih je ostalo u užem izboru, a mjesta ima za 21 učenika.
Među trogodišnjim programima, za konobara se prijavilo 52 učenika, a upisat će se njih 17, koliko ih je i ostalo u užem krugu, dok je kvota 20, što znači da su ostala još tri mjesta. Za kuhare se javilo 82 učenika, za njih 25 je to bio uži izbor, a upisuje ih se 20. Za prodavače su pak pristigle 53 prijave, no u užem izboru je ostalo njih 12, što znači da je osam mjesta ostalo prazno.
– Jako nam je drago što je šest – sedam budućih konobara označilo taj program kao svoj prvi izbor, a to već dugo nismo imali, da bi nekome to deficitarno zanimanje bilo prioritet – rekli su nam u Srednjoj školi Zabok.

U Srednjoj školi Pregrada, za dentalnog tehničara bilo je 76 prijava, prima ih se 22 i taj je program popunjen. Za fizioterapeutskog je tehničara, za kvotu od 22 učenika, pristiglo 100 prijava, što znači da je i taj program popunjen, a isti je slučaj i s medicinskim sestrama/tehničarima. Za kombinaciju razrednog odjela kuhar/konobar/slastičar, pristigla je samo jedna prijava za konobara, što znači da ove godine najvjerojatnije u SŠ Pregrada neće biti tog obrazovnog programa, s obzirom na to da je potrebne najmanje šestero učenika.

Razredni odjel će se stoga sastojati od 13 kuhara i 13 slastičara, s time da je za sada popunjeno šest mjesta za kuhare i devet za slastičare. Tu je i jedna prijava za njegovatelja po prilagođenom programu – TES, i ta će osoba biti upisana. Za taj je program inače ukupno osigurano šest mjesta, stoga će biti otvorena i mogućnost upisa na jesenskom roku.

Krapina skoro popunjena

U Srednjoj školi Krapina ove je godine vladao izrazito veliki interes za četverogodišnje programe, pa su tako popunjeni razredi hotelijersko – turističkih tehničara, komercijalista, tehničara za mehatroniku i tehničara za računalstvo.
Od trogodišnjih obrazovnih programa, popunjen je razred elektroinstalatera, elektromehaničara, automehatroničara i bravara, dok su po dva slobodna mjesta ostala za frizere i prodavače.
U skladu s potrebama na tržištu rada, ove će godine u Srednjoj školi Krapina biti i dva razreda za školovanje CNC operatera. Pristigle su 133 prijave, a primljeno je 40 učenika.
– Ove je godine bio izrazito veći interes za strukovna zanimanja, čak i u odnosu na gimnazijske programe. Što se tiče interesa unutar tih strukovnih programa, već nekoliko posljednjih godina je program za CNC operatera izrazito poželjan, zajedno s računalstvom i mehatronikom. Upravo zato smo ove godine, na temelju interesa poslodavaca, koji su nam poslali konkretne brojke o tome koliko radnika trebaju u budućnosti, tražili proširenje plana upisa i dobili odobrenje Ministarstva. Dakle, isključivo prema potrebama privrede u našoj županiji – rekli su nam u SŠ Krapina. Osim u Srednjoj školi Krapina, zainteresirani učenici se od ove školske godine za CNC operatere mogu školovati i u SŠ Oroslavje. Za taj je program ondje pristiglo 106 prijava, u užem krugu je ostalo njih 32, a pravo upisa ima njih 20.
– Inače smo za taj program prvotno osigurali 22 mjesta, međutim, upisat će se tri učenika po prilagođenom programu, pa temeljem pedagoškog standarda, u tom slučaju moramo smanjiti kvotu na 20 učenika u razredu – pojasnili su nam u SŠ Oroslavje.
Za program strojarski računalni tehničar pristigle su ukupno 93 prijave, od čega je za 29 učenika to bio uži izbor, a upisat će se njih 22. Za zanimanje bravar, koje ove godine nije na listi deficitarnih zanimanja u Krapinsko – zagorskoj županiji, ali se nalazi na listi prioriteta, pristiglo je 26 prijava, a upisat će se osmero učenika i kvota je time popunjena. Za strojobravare je pristiglo 25 prijava, a upisat će se sedmero učenika.
Za vodoinstalatere u protekle dvije godine nije bilo obrazovnog programa u SŠ Oroslavje jer nije bilo interesa, no s obzirom na to da je to ove godine to deficitarno zanimanje, bilo je ukupno 15 prijava, a na ljestvici je na kraju ostalo četvero učenika, što znači da su još ostala četiri slobodna mjesta.
Za frizere je pristiglo 29 prijava, prima ih se osam, a na listi prioriteta taj je program imalo 10 učenika. Veći interes vladao je za program kozmetičara, koji se u KZŽ jedino može pohađati u SŠ Oroslavje, pa je tako pristiglo 46 prijava za osam slobodnih mjesta. Kako kažu iz škole, toj je velikoj zainteresiranosti vjerojatno doprinijela i činjenica da u KZŽ nedostaje mogućnosti upisa kvalitetnih obrazovnih programa za žensku populaciju.
Za stolare je pristiglo 30 prijava, za 12 učenika je to bio uži izbor, a upisat će ih se osam, iako je škola traži da se kvota za to deficitarno zanimanje povećava, kako bi se svih 12 učenika moglo upisati.
– Možemo reći da je interes za strukovne obrazovne programe ove godine bio veći, no više za četverogodišnje, nego za trogodišnje obrazovne programe. Prilagodili smo se i potrebama na tržištu rada, pa tako više ne upisujemo automehaničare i tokare, nego od ove godine imamo razred CNC operatera – doznajemo iz SŠ Oroslavje.

Povećanje kvote

U Srednjoj školi Konjščina, popunjeni su programi za komercijalista i tehničara za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, za koje je bio povećan interes, a razredni odjeli mogu primiti po 22 učenika.
Za trogodišnja zanimanja interes je bio nešto manji, pa su tako za prodavače bila osigurana 22 mjesta, a prijavilo se samo deset učenika. Za autoelektričare se, za šest mjesta, prijavilo sedmero učenika, stoga je škola od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražila odobrenje za povećanje kvote, kako bi se svi učenici mogli upisati. Povećan interes bio je i za automehaničare, pa se za 12 slobodnih mjesta javilo 13 učenika. Za bravare i vodoinstalatere ostat će slobodnih mjesta za jesenski rok. Bilo je osigurano deset mjesta za vodoinstalatere, a prijavilo se devet učenika, dok je za strojobravare bilo osigurano 14 mjesta, a prijavila su se samo četiri učenika. Najveći problem je program za elektromehaničare, gdje nije bilo prijava, a bilo je osigurano šest slobodnih mjesta, stoga je škola predložila Ministarstvu znanosti i obrazovanje da se taj program ove godine ne upisuje.
U Srednjoj školi Zlatar, za sva tri strukovna obrazovna programa bila su osigurana po 22 mjesta, koja su popunjena, s obzirom na to da je za tehničara za logistiku i špediciju pristiglo 95 prijava, za tehničara za računalstvo 99 prijava, te za upravne referente 109 prijava.
– Porastao je broj prijava za tehničare za logistiku i špediciju, dok nam je zainteresiranost za preostala dva zanimanja uvijek dosta velika, no, mi, nažalost, upisujemo samo po jedan razred – doznajemo iz SŠ Zlatar.

Nema tesara

U Srednjoj školi Bedekovčina, za agrotehničare je, unatoč pristiglih 69 prijava, naposlijetku bilo zainteresirano samo 17 učenika, pa je ostalo još pet mjesta. Veliki interes bio je za program fizioterapeutski tehničar, prijavilo se 140-ak učenika, no, naposlijetku ih je ostalo 22, što znači da je kvota popunjena. Tako je bilo i s programom obrazovanja za medicinske sestre/tehničare, za koji je pristiglo 158 prijava. Za pomoćne proizvođače keramike bilo je osigurano 20 mjesta, od kojih se do sada popunilo samo šest. Za montere suhe gradnje pristiglo je 46 prijava za 12 slobodnih mjesta, a za rukovatelje samohodnim građevinskim strojevima 70 prijava za 16 slobodnih mjesta.

Popunjena su tri od šest mjesta za zidare, sedam od osam mjesta za keramičare – oblagače, sedam od 12 mjesta za cvjećare, tri od šest mjesta za mehaničare poljoprivredne mehanizacije, dva od šest mjesta za poljoprivredne gospodarstvenike, četiri od sedam mjesta za instalatere grijanja i klimatizacije, te tri od sedam mjesta za plinoinstalatere. Popunjena su sva mjesta za program soboslikar – ličilac, kao i za arhitektonske i građevinske tehničare, za što su pristigle 53, odnosno, 63 prijave. Nije bilo prijava za tesare, iako je bilo osigurano šest slobodnih mjesta.
Ministarstvo će naknadno odobriti, povećati ili smanjiti kvote za neke programe, sukladno interesima učenika, tako da će uskoro biti poznati službeni podaci o tome za koje će obrazovne programe još biti mogućnosti upisa na jesenskom roku, a koji će se, zbog nezainteresiranosti, morati ukinuti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba