NOVE ŽUPANIJSKE POTPORE ZA ZAGORSKE POLJOPRIVREDNIKE

Za 32 korisnika, odobreno gotovo 510 tisuća kuna

Objavljeno: 09.07.2018. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija ove godine za poljoprivrednike na raspolaganju ima 11 mjera, a do sada ih je raspisano devet. Jedna mjera otvorena je do kraja godine, odnosno, do iskorištenja sredstava, a radi se o “Promociji poljoprivredne proizvodnje”. Tri su natječaja završila, a radi se o pripremi projektne dokumentacije, natječaju za potporu za poboljšanje uvjeta uzgoja zagorskog purana te natječaju za potporu za povećanje stočarske proizvodnje u 2018. godini. Ukupno je za sva četiri natječaja do sada odobreno 566 tisuća kuna, a danas su u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina potpisani ugovori s 32 korisnika, ukupne vrijednosti 509.978 kuna. U ovom krugu natječaja za potporu za pripremu projektne dokumentacije u 2018. godini, odobreno je 92.827,50 kuna za 13 korisnika. Na natječaju za potporu za poboljšanje uvjeta uzgoja zagorskog purana na području KZŽ u 2018. godini, odobreno je 140.507,14 kuna za devet korisnika. Za potporu za povećanje stočarske proizvodnje na području KZŽ odobreno je 236.093,75 kune za pet korisnika, dok je u trećem krugu natječaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda na području KZŽ, odobreno 40.550,51 kn za pet korisnika.

I do tri milijuna

– Mjere smo posložili tako da se ide od izrade projektne dokumentacije, preko poboljšanja uvjeta proizvodnje i naposlijetku brendiranja i promocije. Tim tempom ćemo nastaviti i sljedeće tri godine, s time da, kad god dođe više zahtjeva, mi povećamo planirani iznos potpora, tako da nikoga ne odbijemo, ukoliko ispunjava uvjete. Danas dodjeljujemo 509 tisuća kuna, čime će se ukupni iznos bespovratnih sredstava koje smo do sada odobrili popeti na 2,2 milijuna kuna, a još nam je ostalo 496 tisuća kuna za raspisati. A ako će biti više zahtjeva, možda dođemo i do tri milijuna kuna. Naravno, gledat ćemo da to sljedeće godine bude još i više – istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Odustali od mljekarstva

Među 32 korisnika kojima su odobrena sredstva, je i OPG Harapin iz Klanjca.
– Na gospodarstvu imamo oko 30 grla, a s dobivenim sredstvima namjeravamo povećati proizvodnju. Inače, prije smo se bavili mljekarstvom, ali smo sada prestali jer nam se više ne isplati. Mlijeko je prije bilo puno više plaćeno, kasnije je cijena smanjena na 1,80 kuna, iako smo uložili jako puno. Napravili smo novu farmu, novo izmuzište, sve po propisima, ali je cijena mlijeka jednostavno previše pala – otkrila nam je Marija Harapin, koja će odobrena županijska sredstva iskoristiti za nabavu mesnih pasmina goveda. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba