Završio sadržajima prebogat 16. Tabor Film Festival

Grand prix osvojio njemački film “Pronađi, naciljaj, uništi”, najbolji domaći film “Lovettovi” Igora Bezinovića

Objavljeno: 09.07.2018. Alen Brodar

Na netom završenom 16. Tabor Film Festivalu, koji se i ove godine istakao pozitivnom atmosferom i velikim brojem posjetitelja, nagrađeno je čak devet filmova u ovogodišnjoj izvrsnoj i iznimno jakoj međunarodnoj i domaćoj konkurenciji.

Pripovijest vojnika

Grand Prix u međunarodnoj konkurenciji pripao je višestruko nagrađivanom njemačkom eksperimentalnom filmu “Pronađi, naciljaj, uništi” (“Find Fix Finish”), u kojem redateljski dvojac Sylvian Cruiziat i Mila Zhluktenko donosi svjedočanstva vojnih pilota dronova o životima ljudi koje svakodnevno promatraju. Kako stoji u obrazloženju žirija u sastavu Volker Schlecht, Jennifer Lynde Barker i Stefan Ivančić,  ovaj je film odabran zbog neočekivane i umjetnički upečatljive ljepote kojom progovara o važnim političkim istinama suvremenog ratovanja kroz intimne pripovijesti vojnika koji odlučuju o nečijem životu ili smrti.  U međunarodnoj konkurenciji dodijeljena su još tri posebna priznanja, i to francuskom dokumentarnom filmu “Povratak” (“Retour”) u kojem redatelj Pang-Chuan Huang paralelno prikazuje dva vremenski disonantna putovanja,  animiranom filmu “Šetač” (“Le Marcheur”) belgijskog redatelja Frédérica Hainauta o šetaču na farmi peradi, te apokalipičnom animiranom dark mjuziklu “Teret” (“Min Börda”) švedske redateljice Niki Lindroth von Bahr.

Najboljim filmom u domaćoj konkurenciji proglašen je film Igora Bezinovića “Lovettovi”, duhovit i pomalo nadrealan dokumentarac o zabavi za odrasle koji  prikazuje bračni par Lovett, popularne web-cam modele i poduzetnike koji svoje gledatelje, obožavatelje i kupce zabavljaju online prenošenjem seksualnog života iz vlastite sobe, potičući ih na jednaka uživanja.

 Nagrada publike

Članovi žirija Maša Peče, Kate Davies i Boris Poljak istakli su vrijednost ovog filmskog uvida u globaliziran, ali i klaustrofobičan virtualni svijet, u kojem redatelj gledatelju ostavlja prostor za razmišljanje o odnosu privatnosti i javne sfere u svijetu u kojem medijska reprezentacija postaje važnija od života samog. Posebna je priznanja žiri odlučio dodijeliti trima hrvatskim redateljima: Igoru Grubiću za animirani film “Kako se kalio čelik”, o odnosu oca i sina koji se uspostavlja u simboličkom činu oživljavanja radničke solidarnosti u prostoru napuštene tvornice, Davoru Sanvinčetiju za vizualno uzbudljiv svjetlosni filmski eksperiment “Skoro ništa: i dalje noć” te Sunčici Ani Veldić za film “Precijenjena dramaturgija” kojim duhovito propituje vlastitu kreativnu nemoć prokazujući apsurd modela nametnutih umjetničkim obrazovanjem.

Nagradu publike dobio je francuski film “Negativni prostor” (“Negative Space”) redatelja Maxa Portera i Rua Kawahate, sjajna animirana priča u kojoj se kroz umijeće pakiranja kovčega dočarava odnos jednog oca i njegova sina.

Festival je simbolično završen puštanjem letećih lampiona s napisanim željama posjetitelja za 17. izdanje.

Inače, na TFF-u je do nedjelje bilo prikazano više od 200 filmova, među kojima najbolja kratkometražna ostvarenja iz cijelog svijeta. Za posjetitelje je bio organiziran i bogat glazbeni program, uz nastupe Kawasaki 3p-a, Maje Posavec, M.O.R.T.-a, Pips, Chips & Videoclipsa, Zorana Predina, Nenu Belana, Nipplepeople, Gabi Novak & Matiju Dedića, Krankšvester i brojne druge. Organizirani su i popratni sadržaji, poput radionica, predavanja, promocija knjiga i sl., kao i gledanje utakmice četvrtfinala Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska – Rusija. Posebna atrakcija bio je primjerice Oldtimer show, u sklopu kojeg je, u suradnji s Hrvatskim oldtimer savezom i ove godine od Termi Tuhelj do Velikog Tabora prodefiliralo 20-ak starih i raritetnih limenih ljubimaca. Isticao se posebno automobil Packard 120 C Sedan iz 1937. godine, kojim se dovezao predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza Antun Presečki, koji je ujedno za potrebe TFF-a i njihove posjetitelje otvorio i vrata Muzeja Oldtimera u Krapini.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba