U VARAŽDINU ODRŽAN ČETVRTI SASTANAK VLADE RH SA ŽUPANIMA, TE PREDSTAVNICIMA UDRUGE GRADOVA I UDRUGE OPĆINA

“Vlada mora uspostaviti jasan i jednostavan model sufinanciranja EU projekata ili se više nećemo moći javljati na natječaje”

Objavljeno: 05.07.2018. JJ

U Županijskoj palači u Varaždinu u srijedu je održan četvrti sastanak Vlade Republike Hrvatske sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je na suradnji i gostoprimstvu varaždinskom županu Radimiru Čačiću, kao i predsjedniku Hrvatske zajednice županija i županu Šibensko – kninske županije Goranu Pauku te gradonačelniku Varaždina Ivanu Čehoku, koji su također uputili pozdravne govore.
– Dijelimo dobru volju i dobar smjer kad je riječ o višerazinskom upravljanju Hrvatskom, o funkcionalnoj i fiskalnoj decentralizaciji. Današnje teme bile su posvećene resorima prometa, prije svega aktivnostima županijskih uprava za ceste, zatim kvalitetnijoj apsorpciji sredstava EU-a, ali i nacionalnoj komponenti podrške za regionalni razvoj. Također, izvijestili smo naše partnere i prijatelje na županijskoj razini da Vlada do kraja godine namjerava stvoriti zakonski okvir za pripajanje ureda državne uprave županijama, te na taj način želimo dati više ovlasti i više zadaća, naravno uz odgovarajuća financijska sredstva. Razgovarali smo i o pripremama Hrvatske za pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije za razdoblje 2021. – 2028. Sljedeći naš sastanak bit će u Rijeci, u Primorsko – goranskoj županiji, a u međuvremenu ćemo s aspekta sufinanciranja projekata, raditi na jednostavnijim, kvalitetnijim i boljim procedurama na nacionalnoj razini – rekao je premijer Plenković.

Varaždinci – najuspješniji

Varaždinski župan Čačić je napomenuo da je za sve jedinice regionalne samouprave, kao i jedinice lokalne samouprave, najvažnije donošenje odluke Vlade o uspostavi jasnog i jednostavnog modela sufinanciranja EU projekata. Županije osmišljavaju i financiraju projektnu dokumentaciju, zatvaraju financijsku konstrukciju te realiziraju projekte.
– Tim projektima se samo po osnovi PDV-a uplaćuje 25 posto, koji se u budžet nikada neće uplatiti, ako barem dio od dvije do tri milijarde EU novca, koje ćemo nepovratno izgubiti, ne spasimo projektima županija i jedinica lokalnih samouprava. Bez povrata bar dijela sredstava koji se realizacijom tih projekata uplaćuju u državni proračun kroz uplatu PDV-a u roku od 60 dana, županije ne mogu svojim budžetskim kapacitetima izdržati realizaciju dobivenih EU projekata, a buduće ne mogu početi ni pripremati. To posebno pogađa najuspješnije u realizaciji EU projekata. Varaždinska županija ima 245 milijuna kuna vrijedne EU projekte, što je daleko najviši iznos u Hrvatskoj te 30 puta viši od dosadašnjeg godišnjeg prosjeka Županije od 2010. do 2018. godine. Morali bismo osigurati 81 milijun kuna vlastitog financiranja, no naš izvorni budžet od 74 milijuna kuna ne pokriva ni ovogodišnju komponentu koju trebamo platiti za EU projekte, a pritom još uvijek postoji dug Vlade za projekte javno – privatnog partnerstva u iznosu od 34 milijuna kuna te se stalno povećava. Dakle, mi ćemo ili morati prestati realizirati EU projekte, što bi bilo strašno, ili moramo imati jasan model kako ćemo dalje – naveo je župan Čačić.
Napomenuo je da je i župan Goran Pauk naglasio da je sufinanciranje EU projekta problem svih županija, dok je premijer Plenković dao nalog da se ide u tom smjeru.

KZŽ se zadužila

S Čačićem se složio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Za pravo iskorištavanje ulaska Hrvatske u Europsku uniju i povlačenje velikih sredstava iz europskih fondova, županije moraju projektirati velike projekte. Kako bi mi to mogli, moramo imati sigurnost da te projekte možemo financirati, a momentalno tu sigurnost nemamo. Ovo je stvarnost i zato svi zajedno hitno moramo pronaći način kako najbolje iskoristiti trenutnu financijsku omotnicu, a onda i kako se postaviti na narednu. Krapinsko – zagorska županija se, kako bi do kraja isfinancirala projekte za koje su nam odobrena bespovratna sredstva, zadužila za 22 milijuna kuna dugoročno i 20 milijuna kuna kratkoročno. Ako se ne promijene uvjeti sufinanciranja, mi se jednostavno više nećemo prijavljivati na nove natječaje, a Hrvatska neće povući ogromne iznose iz fondova Europske unije – istaknuo je Kolar.
Premijer Plenković je naveo da očekuju da će Zakon o odgoju i obrazovanju uskoro biti na drugom čitanju u Hrvatskom saboru, te da zajedničkim naporima traže rješenje za obveze za JPP koje su nastale prije mandata aktualne Vlade.
Na sastanku u Varaždinu su, uz premijera i ministre, predsjednika Hrvatske zajednice županija Gorana Pauka i župana Čačića, bili i drugi hrvatski župani, a uz njih i Tulio Demetlika, predsjednik Odbora za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu u Hrvatskom saboru, kao i predstavnici Udruge gradova i Udruge općina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba