JUBILARNA 10. “ŠTRUKLIJADA” ODRŽAVA SE OVE SUBOTE NA PROSTORU MUZEJA “STARO SELO” U KUMROVCU

ZA PRSTE POLIZATI: Priprema se 12 tisuća štrukla, uz bogat kulturno – zabavni program, prodaju domaćih proizvoda i degustaciju vina

Objavljeno: 03.07.2018. Jelena Jazbec

Ljubitelji zagorskih štrukla doći će na svoje ove subote, kada se u Muzeju “Staro selo” Kumrovec održava jubilarna deseta “Štruklijada” Krapinsko – zagorske županije, koja se ove godine organizira u okviru projekta prekogranične suradnje Hrvatska – Slovenija “Uživam tradicijo”.

– Na ovogodišnjoj “Štruklijadi” sudjeluje 30 ugostiteljskih objekata i hotela, te dvije specijalne bolnice, od čega će 21 sudionik biti uključen u prodaju na samoj manifestaciji, gdje će se moći probati preko 12 tisuća štrukla. Dva objekta, “Zaboky Selo” i “Tri užitka” peći će štrukle na licu mjesta, a promotivna cijena bit će sedam kuna po štrukli. Bit će tu i jedan dodatni sadržaj za mališane, konjska zaprega s ponijima na kojoj će se kroz “Staro selo” moći provozati djeca, ali i roditelji. Također, posjetitelji će imati mogućnost kupnje drvenih igračaka, bučinog ulja i proizvoda od bučinih koštica, meda i proizvoda od meda i drugih domaćih zagorskih proizvoda – najavila je Voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar na press konferenciji održanoj u Kumrovcu.

Razgledavanje muzeja

Za bogat popratni program pobrinuo se i Muzej “Staro selo”.

– Veliko je zadovoljstvo Muzeja “Staro selo” Kumrovec što može biti domaćin ovogodišnje “Štruklijade” jer upravo naš prostor je nekako najadekvatniji za jednu takvu tradicionalnu manifestaciju. Posjetitelji će tog dana, osim što će naučiti kako se rade štrukle, moći razgledati muzej po popularnoj cijeni ulaznice od deset kuna. Moći će razgledati 30 tradicijskih stambenih i gospodarskih objekata u kojima će se nalaziti prikazi starih zanata, te upoznati poznavatelje tradicijskih znanja i vještina i vidjeti kako se izrađuju dječje drvene igračke, licitari, upoznati kovački obrt i izradu cvijeća od krep papira, u muzejsko – edukativnoj radionici “Bakine papirnate rožice”. Također, u originalnom ambijentu tradicijske zagorske črne kuhinje, uz vrsne poznavatelje pripreme štrukla, moći će se i sami okušati u njihovoj izradi i peći ih u starinskoj krušnoj peći. Tijekom trajanja “Štruklijade” pozivamo sve da rezerviraju svoje mjesto, kako bi mogli razgledati Muzej “Staro selo” Kumrovec uz kostimirano stručno vodstvo, koje će biti na raspolaganju tijekom održavanja manifestacije. S obzirom na to da će se program “Štruklijade” odvijati na čitavom prostoru muzeja, zainteresirani posjetitelji će svoj prvi susret s očuvanom tradicijom i baštinom moći započeti u prostoru niže kumrovečke pučke škole, na radionici “Obuka u krasopisu” – istaknula je voditeljica muzeja Tatjana Brlek.
Načelnik Kumrovca Robert Šplajt sve je zainteresirane pozvao da dođu i uživaju u ovoj jedinstvenoj zagorskoj manifestaciji.

– Veselim se što “Štruklijada” dolazi kod nas u Kumrovec. Mislim da će to biti jedna jako lijepa manifestacija, u okruženju etno muzeja i da će biti dobro posjećena, s bogatom gastronomskom ponudom – rekao je Šplajt.
Manifestaciju zajednički organiziraju Krapinsko – zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, uz podršku Turističke zajednice KZŽ, Muzeja Hrvatskog zagorja i Općine Kumrovec. Projekt podržavaju i sufinanciraju Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Obrtnička komora KZŽ.

– Projekt “Uživam tradicijo” provodimo s još pet partnera, te u sklopu njega ove godine organiziramo “Štruklijadu”, a sljedeće godine “Babičine kolače”. Projekt se provodi do 31. prosinca 2019. godine, ukupna vrijednost mu je 1,5 milijuna eura, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz programa Prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska. Svrha projekta je stjecanje znanja i stručnosti ciljnih skupina koje su uključene u projekt, a radi se na oblikovanju i izvedbi zajedničkih prekograničnih turističkih programa i kreiranju doživljaja koji su prvenstveno usmjereni na kulinarsku baštinu. Dakle, želi se uspostaviti aktivna zajednička kulinarska destinacija – pojasnila je Karolina Barilar, privremena ravnateljica ZARA-e.

Degustacija vina

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je kako mu je posebno drago što se jubilarna deseta manifestacija organizira na način da su dobivena sredstva u sklopu europskog projekta.
– Manifestacija će se odvijati u jednom posebnom ambijentu. Preko 12 tisuća štrukli, uz izuzetno bogat kulturno – zabavni program i bogatu ponudu raznih domaćih proizvoda, vjerujem da će doprinijeti velikoj posjećenosti manifestacije, kakva je bila i prošlih godina. Uz sve ove programe, napravit ćemo i degustaciju zagorskih vina, te ćemo pokazati da ona izvrsno pašu uz slasticu kao što su zagorski štrukli – najavio je župan Kolar.

Inače, od 30. lipnja do 14. srpnja traje posebna promotivna akcija u 21 zagorskom ugostiteljskom objektu, gdje se zagorske štrukle prodaju uz 50 posto popusta.
Deseta “Štruklijada” počinje u subotu u 13 sati, a sudjelovat će: “Zaboky Selo”, “Villa Zelenjak”, Toplice Hotel, Seoski turizam “Šumak”, Klet “Zagorski dvori”, “Tri užitka”, “Sermage”, Specijalna bolnica Krapinske Toplice, Restoran “Lagvić”, Restoran “Dunav”, Hostel Kumrovec, Specijalna bolnica Stubičke Toplice, “Humska klet”, Bluesun hotel “Kaj”, Terme Tuhelj, Agroturizam “Kos”, Restoran “Purga”, “Vuglec Breg”, Vodeni park Aquae Vivae, Hotel “Matija Gubec” i Klet “Kozjak”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba