DOČEKAO JE TAJ TRENUTAK: Niz humanitarnih akcija i čelična volja njega i njegovih roditelja, doprinijele su da Daniel Plašć u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice počne edukaciju hodanja s robotskim odijelom

TAJ OSMIJEH GOVORI SVE: Odličan je osjećaj kad ustanete i gledate čovjeka oči u oči

Objavljeno: 27.06.2018. Alen Brodar

Rijetko se s čime taj osmijeh na njegovom licu i ozarena lica njegovih roditelja mogu usporediti. Trenutak nabijen emocijama, koji nikog nije mogao ostaviti ravnodušnim, onaj kada je Daniel Plašć uz pomoć robotskog odijela, u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice, ponovo stao na svoje noge. Super Danijel, kako mu tepa krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji ga je posjetio i koji ni sam nije mogao odoljeti da ga ne zagrli kada je ustao, nastradao je u prometnoj nesreći 2015. godine, a nakon tri godine u kojima su organizirane brojne humanitarne akcije, ali zahvaljujući prije svega njegovoj željeznoj volji i upornosti njegovih roditelja, ponovno je svoje sugovornike mogao pogledati u oči kada je stajao.

Prvi u Hrvatskoj

– Ovo naravno mi znači puno. Prije svega jer ponovo mogu hodati, ali i zato što mogu hrvatskoj javnosti prezentirati jedno pomagalo kakvog još nema kod nas na tržištu. S tim robotskim odijelom mogu ponovno sam sjesti, ustati, prošetati, ponovo sjesti… Odličan je to osjećaj, kad ustanete i gledate čovjeka oči u oči. Super! Bit ću sada ovdje u Specijalnoj bolnici u Krapinskim Toplicama još dva tjedna, da se uvježbam hodati uz pomoć ovih divnih fizioterapeuta – rekao je Daniel.

Njegov otac, Stjepan Plašć također nije mogao sakriti oduševljenje.

– Mi smo prije svega sretni jer smo zahvaljujući brojnim ljudima uspjeli doći do tog odijela. Za Daniela je to velika stvar, za njegovo psiho – fizičko stanje, za cijeli organizam. Istina, to je jako skupo pomagalo, vrijedno 98.000 eura i još uvijek nemamo sav potreban novac da ga kupim. Skupili smo dosad dvije trećine pa je zasad u najmu, a vjerujemo da ćemo do sljedeće godine skupiti i razliku – kazao je otac Stjepan.

U niz humanitarnih akcija, bila je uključena i krapinsko – zagorska županija. – Prije svega, uzbuđen sam skoro kao Super Danijel. Imali smo dogovor da sljedeći put kad se pozdravljamo, to bude dok je on na nogama i to se sada ovdje ostvarilo. Bio je dug put do toga, a prije svega bih se zahvalio Danielu i njegovoj obitelji, a mi drugo nismo niti mogli, nego ih popratiti u čitavoj priči. Drago mi je što je ekipa iz Krapinskih Toplica dala svoj doprinos, a zahvaljujem i svima ostalima koji su se uključili u akciju. No, ona nije gotova te vjerujem da ćemo do lipnja sljedeće godine, do kada traje najam odijela, zatvoriti financijsku konstrukciju i osigurati da ovo odijelo bude baš Danielovo – rekao je Kolar, dodajući da je to prvo takvo odijelo u Hrvatskoj te da je i to poruka mladim ljudima da kada se i dogodi nesreća, da to nije kraj, već jedan novi početak i da se uz podršku obitelji i svih ostali može postići puno.

– Kažu proizvođači da je malo prebrz, kažu mi da još nisu vidjeli nikog tko bi napredovao s ovakvim odijelom tako brzo, stoga vjerujem da će u sljedećih nekoliko mjeseci uspjeti svladati sve funkcije ovog pomagala i da ćemo zajedno nas dvojica prošetati – zaključio je Kolar.

Ravnateljica Specijalne bolnice Željka Žnidarić istaknula je kako joj je drago što je obitelj Plašć upravo tu ustanovu odabrala za rehabilitaciju i prve Danielove korake u tom odijelu.

Tim fizioterapeuta

– Okupili smo tim fizioterapeuta, koje smo dva dana educirali i koji će sada biti i certificirane za ovakvu obuku, ukoliko bude još ovakvih slučajeva. Dali su stvarno sve od sebe, zajedno s Danielom, da njegovi prvi koraci budu uspješni – objasnila je ravnateljica Žnidarić, dodajući da je ovakvo pomagalo namijenjeno za kućnu upotrebu, ali da ima želju da slična pomagala, primjerena kliničkom okruženju stvarno zažive u Specijalnoj bolnici.

Robotsko odijelo Rewalk koristi se diljem svijeta, do kraja godine bi trebalo biti 500-tinjak vlasnika takvih odijela, dok ih u rehabilitacijskim ustanova koriste na tisuće pacijenata.

– Takvo odijelo u ovoj konfiguraciji namijenjeno je za ljude koji imaj povrijeđenu leđnu moždinu te su ostali paraplegičari. Prema tome, ono se koristi, kako u rehabilitacijske svrhe, tako i za dnevno potrebe. Kada Daniel bude potpuno utreniran sa svojim timom u Krapinskim Toplicama, taj će sistem koristiti samostalno kod kuće – objasnili su proizvođači robotskog odijela.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba