Još uvijek nerealizirano najavljeno povećanje naknada za novorođene, u Zaboku izazvalo pravu buru na društvenim mrežama

“Svi su se složili da naknade za novorođene treba povećati, ali to je bilo još u prosincu. Zašto se čekalo više od pola godine?”

Objavljeno: 22.06.2018. Alen Brodar

Burna se rasprava na Facebooku proteklih dana zahuktala među Zabočanima, prvenstveno roditeljima male djece, nakon što je netko “izvukao” tekst iz medija s kraja prošle godine, u kojem gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek najavljuje povećanje naknade za novorođenu djecu.

– Naknada za prvo novorođeno dijete iznosit će tisuću kuna, za drugo dijete dvije tisuće kuna, a za treće tri tisuće kuna – rekao je Hanžek sredinom prosinca. Naime, u Gradu Zaboku dosad je naknada za novorođeno dijete iznosila, odnosno, još uvijek iznosi, tisuću kuna po djetetu, bez obzira bilo ono prvo, drugo, treće ili četvrto u obitelji.

Trebalo djelovati žurno

No, nije u toj raspravi na društvenim mrežama prozvana samo gradska vlast, već i oporba, prvenstveno zabočki HDZ, budući da su se i oni sami na Facebooku nakon sjednice zabočkog Gradskog vijeća, održane 8. prosinca, pohvalili da će se naknade za novorođene u Zaboku povećati upravo zahvaljujući njihovom prijedlogu, koji je tada načelno prihvaćen. Stoga ni njima nije jasno zašto je već prošlo šest mjeseci od slaganja svih dionika u Gradskom vijeću da naknade treba povećati, a još uvijek ništa od toga. Odnosno, roditelji koji su dobili dijete u tih šest mjeseci dobivaju naknade prema starom pravilniku.

– Klub zastupnika HDZ – HSS je još 8. prosinca prošle godine na sjednici Gradskog vijeća, prilikom rasprave o donošenju Prijedloga proračuna za 2018. godinu, podnio prijedlog o povećanju jednokratnih naknada za novorođenu djecu. Taj je prijedlog jednoglasno prihvaćen od strane Gradskog vijeća te je dogovoreno da će se naknada isplaćivati u iznosima od 1000 kuna za prvo dijete, 2000 kuna za drugo i po 3000 kuna za treće i svako sljedeće dijete. Nejasno je zašto je Grad čekao čak šest mjeseci s donošenjem ove Odluke.

Smatramo da kod ovakvih i sličnih odluka, koje se tiču poboljšanja uvjeta života građana, bilo da se radi o kratkoročnim ili dugoročnim mjerama, Grad treba djelovati žurno. Ovakvo odgađanje na štetu je svih roditelja koji su u međuvremenu dobili dijete, a isplaćena im je naknada prema starom pravilniku. Roditelji sigurno ne rađaju djecu zbog jednokratnih naknada od par tisuća kuna, ali svi koji imaju djecu sigurno se mogu složiti oko jednoga, a to je da im svaka financijska pomoć dobro dođe – rekla nam je Martina Rubil Skitanić.

Predsjednik zabočkog Gradskog vijeća Žarko Ivančić rekao nam je kako to nije ideja samo od prosinca prošle godine, već je bilo predlagano već nekoliko puta prije da se povećaju naknade za novorođene, međutim, da je Grad Zabok prošlih godina bio u vrlo nezahvalnoj financijskoj situaciji zbog financiranja sportske dvorane.

Grad poželjan za život

– Naravno da smo se svi jednoglasno složili da se povećaju naknade i evo, sada je došlo vrijeme da se to i realizira. Odluka se može vidjeti na gradskoj internetskoj stranici u rubrici Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, te će kao točka dnevnog reda biti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća, koja će se održati 26. lipnja. Nakon toga, treba biti objavljena u Službenom glasniku KZŽ te za osam dana od objave postaje pravovaljana. Prema njoj, za prvo dijete će naknada iznositi tisuću kuna, za drugo dijete dvije tisuće, a za treće i svako sljedeće dijete tri tisuće kuna.

Naravno, ne mislimo da će se samo zbog toga mladi zabočki parovi odlučivati na rađanje djece, međutim, vjerujemo da će im barem malo olakšati prve dane s novim članom obitelji. Također, moram reći da Grad Zabok brojnim drugim mjerama pomaže mladim obiteljima s djecom i samoj djeci, primjerice, u vrtić i jaslice će biti upisana sva djeca s liste, tu su i brojne pomoći i sufinanciranja, a, da postajemo grad poželjan za život, dokazuju nova doseljavanja mladih obitelji na područje našeg grada – zaključio je Ivančić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba