MINISTAR DRŽAVNE IMOVINE GORAN MARIĆ TIJEKOM SLUŽBENOG POSJETA KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI POTPISAO DVA VRIJEDNA UGOVORA

Općini Đurmanec od države zemljište za gradnju dječjeg vrtića, a Svetom Križu Začretju prostor za udruge

Objavljeno: 21.06.2018. Jelena Jazbec

U službenom posjetu Krapinsko – zagorskoj županiji bio je ministar državne imovine Goran Marić, koji je najprije održao sastanak s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom, a zatim i sa zagorskim gradonačelnicima i načelnicima. Po završetku sastanka, potpisana su dva ugovora o davanju na korištenje državne imovine jedinicama lokalne samouprave. Općina Đurmanec tako je dobila 220 četvornih metara zemljišta na kojem će se graditi dječji vrtić, a Općina Sveti križ Začretje prostor od 94 četvorna metra u zgradi hrvatskih branitelja, koji će dobiti na korištenje udruge civilnog društva.
– Ovo zemljište uistinu će nam dobro doći, na njemu ćemo graditi dječji vrtić i ja se zahvaljujem Ministarstvu i ministru na brzom rješavanju ovog problema. U četiri mjeseca došli smo do potpisivanja ovog ugovora, što je izuzetno brzo. Što se tiče izgradnje vrtića, mi smo u fazi izrade projektne dokumentacije, a javit ćemo se na mjeru 7.4., koja je raspisana do sredine rujna – rekao je načelnik Đurmanca Damir Belošević.
Zadovoljstvo nije krio ni načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos.
– Radi se o zgradi hrvatskih branitelja, koja je izgrađena na zemljištu koje je darovala Općina Sveti Križ Začretje. Dugo vremena taj je prostor stajao neiskorišten, a onda smo prije nekoliko mjeseci pokrenuli postupak rješavanja i brzo smo to riješili. Prvi dio je razriješen, ostalo nam je još nekoliko kvadrata za riješiti u drugoj fazi i ja vjerujem da ćemo sve to uspjeti objediniti i iskoristiti prostor, da više ne zjapi prazan. Bit će iskorišten u najbolje svrhe, rad s djecom, rad s odraslima, i, naravno, braniteljima – rekao je Kos.

Pohvale novom Zakonu

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalio je novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, koji je na sastanku s lokalnim čelnicima prezentirao ministar Marić.
– Čestitam na dobro donesenom novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom ministru Mariću i njegovom Ministarstvu, jer će on itekako olakšati jedinicama lokalne i regionalne samouprave rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, odnosno, vraćanje ili davanje imovine u njihovo vlasništvo. Naime, mnogo smo puta čak morali odustati od javljanja na određene mjere i od povlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova zbog nemogućnosti rješavanja imovinsko – pravnih odnosa i povrata imovine. Zahvaljujući novom Zakonu, to je puno jednostavnije, puno brže. Na sva ona zemljišta koja su koristile jedinice lokalne samouprave, automatski s jednim zahtjevom prema Ministarstvu državne imovine, mi ćemo se sada moći uknjižiti. To je zapravo prvi puta da s državne razine imovina nije na neki način oduzeta jedinicama lokalne i regionalne samouprave, nego im je dana. Na području Krapinsko – zagorske županije nemamo puno državnog zemljišta, stoga sam još više uvjeren da ćemo jednom ovakvom dobrom suradnjom zahtjeve koje su dale naše jedinice lokalne samouprave i ono što je zatražila Županija, riješiti u najkraćem mogućem roku. Na jesen je dogovoren idući sastanak, na kojem će analizirati što smo sve odradili – najavio je župan Kolar.
Podsjetimo, u siječnju, kada je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović imala svoj ured u Krapinsko – zagorskoj županiji, Grad Donja Stubica i Krapinsko – zagorska županija potpisale su ugovor s Ministarstvom državne imovine o ustupanju na korištenje dijela Dvorca Golubovec na 40 godina, za potrebe uređenja znanstveno – edukacijskog centra. Drugi dio dvorca otkupila je Županija u stečajnom postupku, a stupanjem na snagu novog Zakona o državnoj imovini, stekli su se uvjeti da Županija i Grad Donja Stubica darovanjem dobiju drugu polovicu dvorca, pa će time postati vlasnici čitavog dvorca. To bi trebalo biti riješeno u narednih mjesec dana, najavio je Kolar.

Odredili prioritete

– Na sastanku sam prezentirao novi Zakon o upravljanju državnom imovinom, sve prednosti koje se njime nude jedinicama lokalne samouprave, a odredili smo i prioritete u budućnosti. Jedan od njih je taj da ćemo pravo 40-godišnjeg korištenja dijela dvorca u Golubovcu, pretvoriti u darivanje tog dijela dvorca Županiji, a do jeseni nas čeka i priprema onih glavnih projekata, a to je rješavanje političke škole u Kumrovcu, kao i jedan veći predmet u Mariji Bistrici. Ja vjerujem, nakon što se izvrši parcelacija i nove procjene, s obzirom na to da su ove dosadašnje bile previsoke pa stoga nitko nije dao svoju ponudu na natječaju, da će se pronaći investitor i da ćemo na jesen objaviti natječaj i za političku školu u Kumrovcu – istaknuo je ministar Marić.
Na sastanku je bio i saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Glavna poruka današnjeg sastanka bila je da jedinicama lokalne samouprave mora biti omogućeno da onaj dio državne imovine koji im je na raspolaganju, stave u funkciju, da ne propada, jer nema smisla da se njime upravlja iz Zagreba. Na sastanku se tako razgovaralo o rješavanju problema prostora “Tehnomehanike” u Mariji Bistrici, kao velikog kompleksa državne imovine, te se nadam da ćemo to riješiti u što skorije vrijeme, a tu je i ono što vjerojatno najviše golica javnost, a to su državni objekti na području općine Kumrovec. Mislim da ćemo i to uspjeti riješiti, samo treba biti realan i jasan, odnosno, realno procijeniti vrijednost i onda to staviti u funkciju – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba