U KRAPINI OTVORENE 17. SPORTSKE IGRE UČENIKA

Počinje veliko natjecanje 1500 mladih zagorskih sportaša, s jedinstvenim motom – “Rekreacijom do zdravlja i protiv droge”

Objavljeno: 20.06.2018. Jelena Jazbec

Nastupom mažoretkinja i igrama mališana iz zagorskih dječjih vrtića, u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina otvorene su 17. Sportske igre učenika. Iako je manifestacija namijenjena osnovnoškolcima i srednjoškolcima, na otvorenju se redovito okupljaju djeca iz dječjih vrtića, čime se nastoji naglasiti važnost promocije sporta i zdravih životnih navika među onim najmlađima. Sportske igre učenika, kao i do sada, održavaju se pod motom “Rekreacijom do zdravlja i protiv droge”, a prema dosadašnjim bi prijavama ove godine mogle okupiti do 1500 učenika, koji će se natjecati u malom nogometu, uličnoj košarci, rukometu, stolnom tenisu, tenisu, šahu, badmintonu, odbojci na pijesku, crossu, graničaru, biciklizmu i štafetnim igrama.
Gradska natjecanja održavat će se od 21. lipnja do 1. srpnja u Krapini, Mariji Bistrici, Gornjoj Stubici, Pregradi i Zaboku, a županijska završna natjecanja odvijat će se već tradicionalno od 2. do 4. srpnja u Krapinskim Toplicama.

Besplatno kupanje

– Natjecanja se najprije održavaju u četiri centra, a zatim 500 najboljih koji prođu kvalifikacije dolazi tri dana u Krapinske Toplice. Ondje, uz sportska natjecanja, učenici imaju i besplatno kupanje, a organiziran je i besplatan prijevoz autobusima, najprije do centara natjecanja, a kasnije i do Krapinskih Toplica. Cilj je da u ovo ljetno doba kada djeca dobiju ogromnu količinu slobodnog vremena, to vrijeme popune bavljenjem sportom, a ne nekim drugim, manje prihvatljivim aktivnostima. Prijaviti se može bilo tko, tko se želi baviti sportom, ne samo vrhunski sportaši, neovisno o tome je li to ekipa iz razreda, iz ulice. Važno nam je i da pojedinci ili ekipe ne odigraju samo jednu utakmicu, odnosno, nastupe samo jednom, već su podijeljeni u skupine, kako bi stekli dojam da se nalaze na jednom turniru, da su napravili i odigrali nešto važno. U 17 godina proširili smo naše aktivnosti, pa sada, osim ljetnih igara, imamo i zimski i jesenski dio. Imamo sportske susrete tijekom godine s nižim razredima osnovne škole, a igra se zagorski vogenj, igra slična graničaru. Cilj nam je, naime, cijele godine djecu usmjeravati prema sportu – rekao nam je Nenad Sikirica, jedan od organizatora.
Među vrtićima koji su sudjelovali u programu otvorenja sportskih igara, je i Dječji vrtić “Zipkica” iz Zaboka.
– Razvijanje naklonosti prema sportu jedan je od najvažnijih aspekata dječjeg razvoja. Promocijom sporta među djecom od najranije dobi na neki način gradimo temelje za zdrave stilove života u budućnosti. Dječji vrtić “Zipkica”, uz redoviti program, u sklopu kojeg se odgojitelji aktivno bave promicanjem zdravih stilova života, ima i niz drugih aktivnosti, pa u suradnji s Udrugom “Kukuriku” provodimo dodatni sportski program u koji se svake godine uključuje sve više djece – rekla je Dijana Lovinčić – Crnković, ravnateljica DV-a “Zipkica”.

Fizičko i psihičko zdravlje

Na otvorenju Sportskih igara bila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Bavljenje sportom ima izuzetno veliku važnost za fizičko i psihičko zdravlje i malih i velikih. Krapinsko – zagorska županija potiče, prvenstveno kod naših najmlađih, sport i usvajanje zdravih životnih navika. Sportske igre učenika već dugi niz godina organiziraju se na području naše županije, u organizaciji Županijskog školskog sportskog saveza, koji to s puno entuzijazma odrađuje. Zaista je lijepo da 1500 naših mladih sudjeluje u ovogodišnjim sportskim igrama. Nadam se da su ova manifestacija i događanja u sljedeća dva tjedna, kao i sve ostale aktivnosti koje organiziraju Športska zajednica Krapinsko – zagorske županije i Školski sportski savez naše županije, preduvjet da naši mladi ljudi usavrše i usvoje zdrave životne navike – zaključila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba