Zagorski SDP prozvao Ministarstvo graditeljstva da novac za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva nije dobila ni jedna jedinica lokalne samouprave u kojoj je na čelu SDP

SINKOPA ILI? Prozvali Štromara da dijeli novce po stranačkoj pripadnosti, a prije dva tjedna od njegova ministarstva najviše dobili upravo oni

Objavljeno: 19.06.2018. Alen Brodar

Iz SDP-a Krapinsko – zagorske županije stiglo je priopćenje medijima, kojim izražavaju nezadovoljstvo, jer je na temelju javnog poziva za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja donijelo Odluku o odabiru za 167 projekata za sufinanciranje, a sredstva, prema njihovim tvrdnjama, nije dobila ni jedna zagorska jedinica lokalne samouprave, u kojoj je na čelu SDP.

Koji su to kriteriji?

– Važno je naglasiti  da  obrazloženja kriterija kompletnosti nisu objavljena te se postavlja logično pitanje po kojem su to kriteriju dodjeljivana sredstva s obzirom na to da nije objavljena ni lista bodovanja?  Uzevši u obzir da resorno Ministarstvo vodi HNS-ov ministar i da su najveći iznosi potpora dodijeljeni jedinicama lokalne samouprave u kojima su čelnici iz redova HNS-a, ne možemo se oteti dojmu da su potpore dodijeljene po stranačkoj pripadnosti. Takav način dodjeljivanja sredstava koje nažalost HNS zajedno s HDZ-om implementira kroz svoja ministarstva za SDP Krapinsko – zagorske županije je potpuno neprihvatljiv. Pozdravljamo dolazak svake kune u Zagorje, no ne možemo prihvatiti izrazito netransparentan i nepravilan način rada i odlučivanja u provođenju natječaja koji je postao učestala praksa vladajućih. Degradirani i na ostalim natječajima, neke jedinice lokalne samouprave, unatoč kvalitetnim projektima i zahtjevnim pripremama za iste,  uopće na dobivaju sredstva na niti jednom natječaju. Radi se o jednostavnim prijavama koje očito uopće na ocjenjuju takozvana Povjerenstva po ministarstvima. Odluke o  dodjeljivanju novca poreznih obveznika  donose isključivo stranačka tijela HNS-a i HDZ-a. Tako se ne bi smjeli provoditi natječaji, a takav klijentelistički način rada si jedna članica EU ne bi smjela dozvoliti. To je način rada zbog kojeg odlaze tisuće mladih, za što odgovornost imaju svi politički akteri, ali neki puno, puno više jer nemaju nikakve mjere i očito državna ministarstva, gradove i općine shvaćaju kao privatna. U ime svih jedinica lokalne samouprave u kojima su na čelu SDP-ovi načelnici i gradonačelnici i koje su nepravedno izostavljene prilikom dodjele sredstava, saborski zastupnik Marko Vešligaj, uputio je zastupničko pitanje ministru Štromaru kako bi dobili obrazloženja po kojim kriterijima je formirano Povjerenstvo dodijelilo sredstva za sufinanciranje – stoji u priopćenju zagorskog SDP-a.

Iako, kako tvrde SDP-ovci, po ovom javnom pozivu njihovi gradovi i općine nisu dobili ništa, malo ipak čude njihove iznesene optužbe, ako se zna da je apsolutni zagorski rekorder u posljednje vrijeme po odobrenim sredstvima po raznim natječajima Grad Donja Stubica, čiji je gradonačelnik na tu funkciju došao upravo uz podršku SDP-a, a da je na posljednjem potpisivanju ugovora u Gornjoj Stubici 5. lipnja, upravo prozivani ministar gospodarstva Predrag Štromar (HNS) potpisao 14 milijuna kuna vrijedne ugovore s načelnicima i gradonačelnicima – pet ugovora za energetsku obnovu zgrada javnog sektora, 15 odluka o sufinanciranju projekata sanacije klizišta u 2018. godini te četiri ugovora o sufinanciranju izrade prostornih planova lokalne razine u 2018. godine., gdje je najviše dobila Krapinsko – zagorska županija, kojoj je na čelu SDP s koalicijskim partnerima (među kojima je HNS op.a.), a od gradova, upravo Pregrada – dva milijuna kuna za energetsku obnovu upravne zgrade Grada i još 140 tisuća kuna za sanaciju klizišta.

Anđelko Topolovec, predsjednik HNS-a Krapinsko – zagorske županije rekao nam je da je pravo, a u konačnici i obaveza zastupnika, propitivati rad pojedinih resora.

 “Pomalo je licemjerno”

– No, ne možemo se oteti dojmu da je zastupničko pitanje gospodina Vešligaja još jedan način prikupljanja jeftinih političkih bodova, s obzirom na to da je način raspodjele sredstava jasan, a uvjeti natječaja i kriteriji javni i transparentni. Svaka kuna dobrodošla je u Zagorje i sada propitkivati da li je ona crvene, plave ili narančaste boje pomalo je licemjerno, jer nam je valjda svima u interesu razvoj svakog pedlja Zagorja – objašnjava Topolovec.

Ove optužbe koje su stigle iz redova SDP-a stoga su začudile i saborskog zastupnika i predsjednika zagorskog HDZ-a Žarka Tušeka, čija je stranka također prozvana.

– SDP godinama svoju politiku u našoj županiji godinama gradi na lažima i strašenju javnosti da će naš kraj biti izostavljen iz državnih projekata ako upravo SDP nije na vlasti u državi. Nažalost, dio naših sugrađana tu je retoriku prihvatio. Upravo zbog toga posebno sam ponosan na investicijski ciklus od, sada već gotovo 1,5 milijardi kuna u našoj županiji. Ponosan sam na stotine milijuna kuna za elektrifikaciju naše pruge, na stotine milijuna kuna za “Aglomeraciju Zabok”, na stotine milijuna kuna za projekte u cestogradnji, i na desetine milijuna kuna koje iz mjeseca u mjesec preko niza ministarstava dolaze u naše jedinice lokalne samouprave. Upravo suprotno od toga, za razliku od SDP – ove Vlade, koja primjerice u četiri godine jednoj maloj i siromašnoj općini Mihovljan nije uspjela udijeliti niti jednu kunu, danas uistinu sve JLS, neovisno o političkoj boji, dobivaju ogromne iznose potpore za njihove projekte, neovisno bile one “stranačke ili nestranačke.” Iskreno partnerstvo Vlade i jedinica lokalne samouprave, upravo je politika aktualne Vlade i premijera Plenkovića. Osobno sam primijetio ogromne državne potpore koje upravo dolaze u gradove gdje je SDP na vlasti i osobno sam čestitao njihovim čelnicima. Siguran sam da to i oni mogu potvrditi, a i brojke su dostupne svima. Aktualna Vlada stoji projektima i brojkama iza razvoja naše županije, a SDP pozivam da, umjesto da se bave obmanama, počinju realizirati masterplanove koje godinama “prodaju” našim ljudima u kampanjama i projekte koji su u katalogu onoga što su oni obećali sa županijske razine. Mi radimo svoj posao, i brojke su neumoljive – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba