JEDINSTVENA MANIFESTACIJA U RADOBOJU

Ponesite svjetiljku, fotoaparat i topliju odjeću, pa uživajte u “Noći noćnih leptira”

Objavljeno: 19.06.2018. JJ

U srijedu od 20 do 23 sata, kod crkve sv. Jakova u Radoboju, održat će se manifestacija “Noć noćnih leptira”. Cilj manifestacije je približiti čarobni svijet noćnih leptira široj javnosti, kao i sakupiti važne podatke o biologiji i ekologiji noćnih leptira. Naime, veliki broj vrsta izrazito je ugrožen, a to se posebice odnosi na leptire vlažnih staništa, poput močvara ili izrazito termofilnih travnjaka.

Raznoliki i mnogobrojni

Noćni leptiri izuzetno su raznolika i mnogobrojna skupina kukaca, a u Hrvatskoj ih se može susresti preko 3000 različitih vrsta. U Krapinsko – zagorskoj županiji zabilježeno je 1018 vrsta noćnih leptira. Noćni leptiri, za razliku od svojih srodnika, danjih leptira, ne privlače puno pažnje i često su percipirani kao neprivlačni i nezanimljivi kukci. No, velik broj vrsta odlikuje se žarkim i zanimljivim bojama, različitim oblicima tijela i krila, kao i samom veličinom. I najveći i najmanji leptiri na području Europe spadaju baš u noćne leptire.

Par tisuća jedinki

Ovaj događaj organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije. Sudionici će imati priliku promatrati i fotografirati noćne leptire sa šest do dvadeset svjetlosnih šatora piramida, na kojima se ponekad sakupi i do nekoliko tisuća jedinki. Sa sobom je potrebno ponijeti svjetiljku, fotoaparat, topliju odjeću i prikladnu obuću. Voditelji radionice su Toni Koren i Stanislav Gomboc, a za sve dodatne informacije zainteresirani mogu nazvati brojeve 091/32 93 356 (Dijana Hršak) ili 099/49 35 304 (Petra Bralić). U slučaju kiše, promatranje leptira se odgađa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba