U ČAKOVCU ODRŽAN JOŠ JEDAN U NIZU SASTANAKA PETORICE ČELNIKA SJEVERNIH HRVATSKIH ŽUPANIJA

“Najveći problemi su preniske plaće građana i limitirana sredstva za sufinanciranje EU projekata – tražimo da se to riješi što prije”

Objavljeno: 18.06.2018. JJ

U Čakovcu je održan sastanak petorice župana sjevernih hrvatskih županija, koji su razgovarali o gospodarstvu, zdravstvu, obrazovanju te europskim projektima. Domaćin sastanka bio je međimurski župan Matija Posavec, a nazočili su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, varaždinski župan Radimir Čačić, koprivničko – križevački župan Darko Koren i bjelovarsko – bilogorski župan Damir Bajs.

Porezna reforma

Među prioritetima ovakvog vida suradnje je podizanje standarda građana u ovom dijelu zemlje, kroz novu poreznu reformu, a što bi rezultiralo rastom plaća, koje i do 20 posto zaostaju za državnim prosjekom, smatra Matija Posavec. Župani su izrazili nezadovoljstvo prijedlogom Zakona da se domovi zdravlja i ljekarne u vlasništvu županija, daju u privatne ruke, a Radimir Čačić je najavio kako je spreman i zabraniti provođenje takvog Zakona. Proaktivne županije na sjeveru zemlje susreću se i s problemom limitiranih sredstava za sufinanciranje europskih projekta i traže da se taj problem što skorije riješi, dodao je Damir Bajs.

Centri izvrsnosti

Osim toga, razgovaralo se i o koordinaciji Centara izvrsnosti, odnosno kompetencija, te je postignut načelni dogovor oko njihove teritorijalne podjele. Petorica župana izrazila su nezadovoljstvo što do sada, unatoč njihovoj inicijativi, nije održan sastanak u Vladi, kako bi se proveli temeljni projekti ovih pet županija. Sastanak petorice župana održan je uoči sastanka svih župana s članovima Vlade, koji je na rasporedu 4. srpnja u Varaždinu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba