ODRŽANA 26. SMOTRA KUBURAŠA KRAPINSKO – ZAGORSKE ŽUPANIJE

Pregradom se tijekom cijelog dana orili gromoglasni zvuci kubura članova 27 kuburaških udruga

Objavljeno: 16.06.2018. Jelena Jazbec

Ovogodišnja 26. Smotra kuburaša Krapinsko – zagorske županije okupila je 27 kuburaških udruga iz Krapinsko – zagorske, Varaždinske i Zagrebačke županije te susjedne Slovenije.
Smotra je održana u Pregradi, u organizaciji Kuburaškog društva “Složna kubura”, koje će ove godine proslaviti 25. obljetnicu djelovanja, a otvorila ju je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

“Kolijevka pucanja”

– Ova manifestacija vrlo je vrijedan doprinos očuvanju povijesti i kulture na području naše županije. Na mnogim našim manifestacijama upravo vi, zagorski kuburaši, sudjelujete, dajući im jedan duh svečanosti, povijesni duh… Zapravo, cijelo vrijeme čuvate i njegujete jedan običaj koji seže još iz 16. stoljeća – rekla je Petek.
Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj je pak istaknuo kako je Pregrada kolijevka pucanja iz kubura, odnosno, kako ih se u pregradskom kraju naziva, pištola, a potječe još iz razdoblja grofa Keglevića, čiji su stražari naoružani pištolama nadzirali ceste koje su vodile u susjednu Štajersku.
Prisutne je pozdravio i Milan Klasić, predsjednik Kuburaškog društva “Složna kubura”.

Prijenos utakmice

Kuburaši su se najprije uputili na svetu misu u pregradsku ckvu Uznesenja Blažene Djevice Marije. Nakon cjelodnevnog pucanja, poslijepodne i večer provest će u šatoru, uz glazbu i druženje, te prijenos utakmice Hrvatska – Nigerija na velikom platnu.
Na 26. Smotri kuburaša KZŽ predstavljali su se kuburaši iz Pregrade, Kostela, Desinića, Vinagore, Hlevnice, Prišlina, Huma na Sutli, Klenovca, Stipernice, Radoboja, Zaboka, Tuhlja, Male Erpenje, Petrovskog, Kačkovca, Cigrovca, Jesenja, Poljane Sutlanske, Lobora, Maruševca, Jakovlja, Klinča Sela, Zaprešića i slovenskog Rogateca.

FOTO: Hrvoje Šorša

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba