Prva hrvatska regionalna energetska agencija te jedna od tri najuspješnije u Europskoj uniji, REGEA, rođendanskom proslavom u Muzeju Mimara obilježila je 10 godina predanog rada na području energetske učinkovitosti i održivog korištenja energije. Svečanoj proslavi, uz osnivače, djelatnike, partnere i prijatelje, prisustvovali su brojni domaći i strani uzvanici iz političkog i gospodarskog života.
Prisustvovali su Siniša Hajdaš Dončić, potpredsjednik Hrvatskog sabora, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, čelni ljudi županija osnivača – Željko Kolar, krapinsko – zagorski župan i Stjepan Kožić, zagrebački župan, Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i okoliš Grada Zagreba, Danijel Žamboki, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova te Darko Jardas, direktor Regionalne energetska agencija Kvarner. Svoju potporu i čestitke iskazali su i europski partneri Michael Geissler, direktor Berlinske energetske agencije, Boštjan Krajnc, direktor energetske agencije KSSENA iz Slovenije te Vincent Berrutto, zamjenik direktora EASME, izvršne agencije Europske komisije.

Hrabrost i vizija

Na samom početku, okupljenima su se obratili Ivica Kolarec, predsjednik Upravnog vijeća te Julije Domac, koji od prvog dana obnaša funkciju ravnatelja REGEA-e.
– Gledajući na naše početke i velike planove koje smo snivali 2008., tek sam sada svjestan kako smo gotovo suludo hrabro, ali s jasnom vizijom krenuli u realizaciju prve hrvatske energetske agencije. Prvo desetljeće REGEA-e obilježilo je više od 45 EU projekata, za koje je osigurano preko 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova Europske unije. Također, od osnutka su pod našim vodstvom realizirane brojne projektne investicije, ukupne vrijednosti čak 850 milijuna kuna, kojima je značajno poboljšan energetski krvotok Hrvatske. Danas sam iznimno ponosan i sretan što smo ustrajali i bez obzira na izazove i poteškoće, uz iskrenu suradnju s našim partnerima i prijateljima, ostvarili ove sjajne rezultate – rekao je ravnatelj Domac, osvrnuvši se na proteklih deset godina i prisjetivši se početaka.
Također, jasnim pogledom u budućnost najavio je i ciljeve koji REGEA-u očekuju u narednim godinama. Istaknuo je kako će REGEA u idućim godinama naglasak staviti na digitalnu infrastrukturu i daljinsko učitavanje potrošnje. Dodao je da REGEA zaslužuje, mora i hoće rasti te da nastavlja sa svojim nepokolebljivim radom, sve dok energetska tranzicija ne postane realnost, a obnovljiva energija postane dostupna svima i svugdje.
– Od svog osnutka, posljednjih deset godina REGEA je bila pionir u uvođenju novih tehnologija, otvaranju novih načina financiranja i pokretanju novih projekata u Hrvatskoj. Naime, REGEA je prva u Hrvatskoj dobila sredstva iz EU programa ELENA i to gotovo 800 tisuća eura za obnovu javne rasvjete za 57 gradova i općina, čija će investicija iznositi 20 milijuna eura – rekao je u svom pozdravnom govoru Siniša Hajdaš Dončić.

“Inteligentna energija”

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU, uz srdačnu čestitku svim djelatnicima agencije, istaknula je kako je REGEA istinska predvodnica promjena, kada je učinkovito gospodarenje energijom i iskorištavanja EU fondova u pitanju. Pohvalila je sve poduzete napore kojima je REGEA u proteklih 10 godina realizirala velike projekte i najavila jaču te čvršću suradnju ministarstva i svih energetskih agencija Hrvatske.
Podsjetimo, REGEA je s radom započela 2008. godine, zahvaljujući programu “Inteligentna energija za Europu” i odluci Zagrebačke, Krapinsko – zagorske, Karlovačke županije te Grada Zagreba, a danas broji 35 zaposlenika te kontinuirano zapošljava i djeluje u čak tri ureda, u Zagrebu, Karlovcu i u Bračku. REGEA se s velikim uspjehom bavi promoviranjem i poticanjem regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša, kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti. Uz to, Agencija kontinuirano radi na implementaciji dobrih praksi gospodarenja energijom i poticanja koncepta održivog razvoja, a jedinstvenim pristupom, projektima uspješnog korištenja obnovljivih izvora energija i energetske učinkovitosti, stvara svjetliju budućnost za Hrvatsku i njene građane.