GOTOVI JEFTINI JEDNODNEVNI IZLETI, NEKIMA JEDINI NAČIN DA VIDE MORE: Crikvenica uvodi vinjete od 40.000 kuna za autobuse s jednodnevnim kupačima

AUTOPRIJEVOZNICI SE OKREĆU KRKU – DOK I NJIMA NE DOZLOGRDI: Žele nas otjerati, a ovo je najveći udarac za studente i umirovljenike

Objavljeno: 12.06.2018. Alen Brodar

Autobusi koji prevoze putnike na jednodnevni izlet u Crikvenicu više neće moći besplatno ulaziti u grad u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna, već će prijevoznici morati kupiti vinjetu koja za taj period košta 40.000 kuna. Potvrdila nam je to glasnogovornica Grada Crikvenice Tena Peričić, koja je rekla da se tom odlukom nadaju smanjiti broj turista vikendom, te dodala da ista odluka vrijedi i za Mjesni odbor Selce, kamo zagorski autoprijevoznici također voze izletnike.

Prevelika frekvencija ljudi

– Grad je već dugo vremena razmišljao o toj odluci jer je vrijeme da se uvede red. Autobusi će s vinjetom moći ući u grad i za njih će biti osiguran parking na kojem će iskrcavati i ukrcavati putnike te biti parkirani. Dosad je bila praksa da putnike ostavljaju nasred ceste, čime su ugrožavali sigurnost i putnika i ostalih sudionika u prometu. Odluka se sprema već duže vrijeme i nismo je donijeli preko noći, postoji problem sigurnosti. Vikendom je prevelika frekvencija ljudi. Ovom odlukom omogućit će se veća kvaliteta i sigurnost te standard kvalitete – zaključila je Peričić.

Autoprivoznici su, očekivano, razočarani odlukom o vinjetama. Smatraju da ih se time htjelo otjerati iz Crikvenice s obzirom na to da nitko od njih nema sredstava za plaćanje tako skupe vinjete. Ovo će biti izrazit udarac na umirovljenike i studente koji si ne mogu priuštiti dulji odlazak na more.

– Mi u Crikvenicu nismo vozili, već na Krk, ali ova odluka je suluda. Nažalost sve ide preko leđa autoprijevoznika. Jednostavno, tamo ne treba voziti. Pa njima je u interesu da im dođu gosti koji tamo na tom izletu ipak potroše nešto novca. Nevjerojatno je to – rekao nam je Antun Presečki.

Darko Štih, vlasnik tvrtke Darko Tours, u razgovoru za Index rekao je da oni neće kupovati vinjete za svoje autobuse niti će ulaziti u Crikvenicu.

– Na taj način žele otjerati turiste, ovo nije dobra odluka. Već su jednom prije par godina uveli da se parking za autobuse plaća 100 eura po danu. Tad su izgubili puno gostiju jer smo prestali dovoziti ljude tamo. A svatko od putnika izletnika potroši novce za hranu, piće ili već nešto u Crikvenici. Razgovarali smo i s drugim kolegama koji prevoze izletnike, nitko od nas ne može platiti toliku cijenu vinjete. Radije ćemo voziti izletnike u Novi Vinodolski i na Krk – rekao je Darko Štih.

Ulaz u Malinsku 300 kuna

Da više ne namjeravaju organizirati jednodnevne izlete u Crikvenicu, potvrdili su nam i iz Potočki prometa.

– Tražimo druge destinacije, a već 22. lipnja organiziramo izlet u Bašku na otoku Krku. Naravno da se radi o previsokoj cijeni i ne slažem se s izjavom da su to putnici koji ništa ne potroše, svi oni popiju kavu, sok, kupe sladoled, neki ne nose sendviče, pa pojedu ručak ondje… Vinjeta od 40 tisuća kuna za tri mjeseca obuhvaća samo jedan autobus, odnosno, evidencija se vodi po registarskoj oznaci, što je definitivno previše, no, bojim se da će tim stopama krenuti i neki drugi gradovi. Primjerice, Malinska je već prije dvije godine uvela naplatu ulaska u grad, ali radi se o normalnoj cijeni od 300 kuna po autobusu. Znači, mi možemo iskrcati putnike na području Malinske, ne smijemo se zadržavati, ali ukrcaj i iskrcaj je 300 kuna, što nam je prihvatljivo – rekla nam je Ana Potočki, vlasnica Potočki prometa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba