U SKLOPU ENERGETSKOG DANA KZŽ, ODRŽANO NATJECANJE UČENIKA, POSAĐENE VOĆKE, A NAJAVLJEN JE I NOVI PROJEKT:

Fotonaponska elektrana omogućit će uštede, zahvaljujući kojima će se moći klimatizirati cijela poliklinika zabočke Opće bolnice

Objavljeno: 11.06.2018. zagorjeinternational

Energetski centar Bračak bio je domaćin osmog Energetskog dana Krapinsko – zagorske županije, koji se svake godine održava u organizaciji Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i KZŽ. U sklopu obilježavanja Energetskog dana KZŽ, održano je natjecanje učenika “Znanjem do energetskih ušteda”, na kojem je pobijedio Rok Sinković iz Srednje škole Oroslavje, koji je za nagradu osvojio tablet. Drugo i treće mjesto osvojile su Lorena Imširović i Monika Krošlin, koje su osvojile prijenosne baterije za mobilni uređaj.
Održana je i radionica o inovativnom financiranju projekata energetske učinkovitosti i alternativnim modelima nabave, a zatim su u perivoju dvorca posađene voćke krušaka, jabuka, šljiva i trešanja. Najavljen je i projekt izgradnje fotonaponske elektrane na krovu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Dva milijuna

– Vrijednost investicije je otprilike dva milijuna kuna. Veselim se, s obzirom na to da bolnica ogromna sredstva troši na energente. Potrošnja električne energije je u protekle tri godine, pogotovo s obzirom na velike vrućine i nužnost klime, iznosila 2,8 milijuna kuna godišnje. Također, u skorije vrijeme namjeravamo klimatizirati cijelu polikliniku, koja se prostire na dvije tisuće četvornih metara, tako da će se potrošnja zasigurno još penjati. Stoga smo se odlučili na ovaj projekt, kako bismo smanjili potrošnju. Na našu bolnicu ugradit ćemo solarnu elektranu od 300 kilovata – najavio je ravnatelj OB Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.
Julije Domac, ravnatelj REGEA-e, istaknuo je kako će bolnica, zahvaljujući projektu, ostvariti uštedu od 15 posto na električnoj energiji.
– Po otplati investicije, cijela fotonaponska elektrana prelazi u vlasništvo bolnice. Mi očekujemo da će se u roku od sedam – osam godina ta investicija isplatiti. Dakle, u tom razdoblju bolnica ima garantiranu cijenu električne energije, jeftiniju, barem za 15 posto, a nakon toga, ukupni životni vijek ovakvog postrojenja je minimalno 25 godina, a ostatak razdoblja bolnica će električnu energiju koja se proizvede iz fotonaponske elektrane, dobivati praktički besplatno – pojasnio je Domac.

“Produkt znanja”

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar iznimno je zadovoljan najavljenim projektom.
– Obilježava se Energetski dan Krapinsko – zagorske županije i mi ponovno možemo predstaviti jedan projekt energetske učinkovitosti. Ponovno je to produkt znanja koji se rađa u ovoj agenciji i u ovom dvorcu. Stoga je ovaj dan posvećen prije svega znanju. S obzirom na stanje u zdravstvu i gomilanje gubitaka, s obzirom na to da sredstva koja se izdvajaju za bolnicu nisu ni približno dovoljna za funkcioniranje bolnice, s obzirom na činjenicu da smo izgubili sredstva koja smo dobivali za bolnicu hrvatskih veterana, moramo se okrenuti sami sebi, svome znanju i pokušati napraviti uštede, koje nisu nauštrb pacijenata. Jedna od tih mjera je i ovaj projekt, zahvaljujući kojem ćemo uštedjeti oko 15-ak posto vrijednosti potrošnje električne energije, a nakon toga ćemo neko vrijeme dobivati svu energiju koju ćemo trošiti, besplatno – istaknuo je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba