Djeca migranata, tražitelja azila, u društvu svojih zagrebačkih vršnjaka posjetila Muzej krapinskog pračovjeka, Stari grad, prošetala centrom, družila se s dogradonačelnikom….

KOJI PUT ODRASLI MOGU UČITI OD DJECE: Borna svog najboljeg prijatelja Hassana doveo u Krapinu na izlet

Objavljeno: 26.05.2018. Alen Brodar

Krapinu su u društvu svojih zagrebačkih prijatelja, posjetila djeca migranata, tražitelja azila iz Prihvatilišta Porin u Zagrebu. Radi se o aktivnosti udruga “Are you Syrious” i “Krugovi”, a sve u svrhu interakcije između tražitelja azila i ostalog stanovništva.

Tako su učenici zagrebačke OŠ Gustava Krkleca, u Krapinu poveli svoje najbolje prijatelje iz razreda, koji su djeca tražitelja azila.

Međunarodna zaštita

Marija Šutina, volonterka u Udruzi “Are you serious?“, koja postoji od 2015. godine, kada je počela humanitarna kriza, objasnila je kako je udruga nastala kako bi pomogli izbjeglicama, danas azilantima i tražiteljima azila, koji su u Hrvatskoj, kamo su došli zatražiti međunarodnu zaštitu.

– S kolegicom Aleksandrom Belov Podsečki i njenom OŠ Ljudevita Gaja započeli smo suradnju na jednom prijašnjem projektu, pa smo obećali da ćemo i mi jednom doći u Krapinu. Sada smo imali priliku naše korisnike, djecu i njihove roditelje dovesti u Krapinu – bili smo u Muzeju krapinskih neandertalaca, obišli Stari grad, prošetali centrom grada i vjerujem da će se klinci vratiti u Zagreb puni doživljaja – objasnila je Šutina, dodajući da su djeca koja su došla u Krapinu na izlet uključena u školski sustav i redovito pohađaju nastavu te su pozvala svoje najbolje prijatelje iz razreda. Bili su u pratnji nekoliko roditelja, pa nam je tako jedan od njih otkrio da je njegov Borna u Krapinu odlučio povesti svog najboljeg prijatelja Hassana.

– Najbolja integracija se događa upravo tako, kada se u spontanim prilikama i prirodnom okruženju događa interakcija, razgovori, susreti te se grade prijateljstva – bilo između djece, bilo između odraslih. Došlo nas je preko 30, od toga 21 dijete – pola rođenih u Hrvatskoj, pola djeca koja su zbog rata u svojim zemljama postali naši sugrađani unazad godinu – dvije – zaključila je Šutina.

 Djeca ne vide razlike

Djecu je dočekao dogradonačelnik Krapine Drago Kozina, koji ih je tom prilikom u kratkim crtama upoznao i s bogatom poviješću Krapine.

– Osjećaj je stvarno lijep. Ono što smo čuli kroz njihove razgovore, mislim da bi nam djeca na neki način trebala biti primjer jer ona brzo uspostavljaju suradnju i prijateljstva – kod njih nema tih razlika, koje možda mi stariji nekada imamo u glavi. Bila je to prilika da im pokažemo što imamo i vjerujem da će djeca ponijeti posebno lijepe uspomene iz Krapine – zaključio je Kozina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba