RAVNATELJICA DHMZ-a UPUTILA DOPIS MINISTRIMA POLJOPRIVREDE I ZAŠTITE OKOLIŠA TE ZATRAŽILA HITAN SASTANAK VEZAN UZ RJEŠAVANJE PROBLEMA OBRANE OD TUČE

“DHMZ je izložen kritikama Udruge raketara i javnosti, iako ničim nismo mogli utjecati na poboljšanje financijske situacije zadnjih pet godina”

Objavljeno: 24.05.2018. zagorjeinternational

S početkom svibnja počela je nova sezona obrane od tuče, a zagorski su raketari, rekao nam je tada potpredsjednik Udruge raketara Hrvatske Josip Salatko, nespremniji nego ikad.
Ravnateljici Državnog hidrometeorološkog Zavoda Branki Ivančan – Picek sada se obratila Vesna Tomašković iz Prosenika Gubaševskog, koja je iznijela strahove s kojima se svakodnevno susreće, zajedno s drugim malim poljoprivrednim proizvođačima koji, ističe, nemaju dovoljno novca da bi si mogli priuštiti mrežu za obranu od tuče, a DHMZ je navodno donio odluku kako nema potrebe za protugradnom obranom.
Ravnateljica Ivančan – Picek istaknula je razumije nezadovoljstvo žitelja Krapinsko – zagorske županije, ali ne može prihvati odgovornost za dugogodišnje nerješavanje problema operativne obrane od tuče.

Operativni izvršitelj

– Za provedbu Zakona o obrani od tuče, kao što vjerojatno znate, zaduženo je Ministarstvo poljoprivrede, a DHMZ je samo operativni izvršitelj aktivnosti i to u granicama osiguranih financijskih sredstava. O našim nastojanjima pronalaska rješenja govori i dopis upućen nedavno Ministarstvu poljoprivrede i Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i nadamo se skorom pozivu na sastanak – napisala je Ivančan – Picek.
U dopisu stoji kako je DHMZ 1. svibnja započeo s poslovima operativne provede obrane od tuče u ovoj godini, te kako će sve aktivnosti obavljati u okvirima svojih financijskih mogućnosti i osiguranih sredstava iz državnog proračuna te prihoda od županija.
Iz DHMZ-a ističu i kako broj generatorskih postaja namjeravaju održati na prošlogodišnjoj razini, no broj aktivnih lansirnih postaja s kojih se ispaljuju rakete protiv tuče, neće se moći zadržati na prošlogodišnjem broju zbog stalnog smanjenja financijskih prihoda zadnjih godina, koji ne omogućavaju nabavu potrebne količine raketa.
Naime, pojašnjavaju iz DHMZ-a, osiguravajuća društva su u razdoblju od 2002. do 2007. godine bila obveznici sufinanciranja obrane od tuče. Po nalogu državne revizije, DHMZ je 2008. godine sudski zatražio sva financijska dugovanja od osiguravajućih društava, no neki su sudski sporovi okončani presudama po kojima DHMZ mora ili vratiti uplaćena financijska sredstva ili platiti znatne sudske troškove. DHMZ je tako u konačnici morao isplatiti oko 4,2 milijuna kuna. 2,7 milijuna kuna plaćeno je krajem 2017. godine, sredstvima iz državnog proračuna, a ostatak iz proračuna DHMZ-a, iz aktivnosti obrana od tuče. To je razlog zašto nabava raketa protiv tuče, u količini od 1500 komada, krajem 2017. godine, nije bila moguća.

Nedostatna količina

– U takvim okolnostima, s trenutno raspoloživom količinom raketa protiv tuče od 3891 komada, ne možemo garantirati da ćemo cijelu sezonu uspjeti održati operativnu spremnost na cijelom branjenom području. Za početnu opskrbu lansirnih postaja s po šest ili osam komada raketa, po postaji treba 2188 komada. Preostala količina od 1703 komada nije dostatna za nesmetan rad tijekom sezone. U takvoj situaciji, izloženost DHMZ-a kritikama Udruge raketara i dijela javnosti je velika, iako ničim nismo mogli znatnije utjecati na poboljšanje financijske situacije posljednjih pet godina – napisala je ravnateljica Ivančan – Picek u svome dopisu upućenom ministru poljoprivrede i ministru zaštite okoliša i energetike, te je zatražila hitno održavanje sastanka sa svim relevantnim subjektima, kako bi se donio zajednički službeni stav po pitanju obrane od tuče i pronašlo najbolje rješenje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba