TKO ĆE NASLIJEDITI MARTINU DALIĆ? Pojavile su se razne špekulacije tko bi mogao biti novi ministar gospodarstva, među njima i da bi on u liku Darka Horvata mogao biti iz III. Izborne jedinice, no on nam kaže:

“Koliko vidim, stranačka želja je da se na to mjesto imenuje Tomislav Ćorić i mi ćemo mu dati punu podršku”

Objavljeno: 19.05.2018. Alen Brodar

Nakon što je pod pritiskom javnosti zbog afere Hotmail, Martina Dalić podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, očekuje se tko će biti njezin nasljednik ili nasljednica. I dok čitav tjedan zbog novih mailova koje je nakon Dalićkina odlaska Index objavio, iz kojih se implicira da se i sam Plenković nekoliko puta sastao s tzv. “Grupom Borg”, traje dodatni pritisak i na njega, novinarima je rekao da njega nitko nije pitao, niti je znao tko će biti podizvođači i da “ne dolazi u obzir da on politički, a još manje vlada ili HDZ, trpe štetu ili odgovaraju zbog takve situacije”, dodajući da će se o novom ministru gospodarstva raspraviti idući tjedan.

– Predsjedništvo HDZ-a je u ponedjeljak, u utorak opet sastanak vladajuće koalicije, pa Sabor, u četvrtak ćemo to predstaviti na Odboru i onda ćemo u petak to izglasati – rekao je Plenković.

Desna ruka

Kada je u pitanju rad Vlade, premijer Plenković sada mora pronaći adekvatnu zamjenu za svoju dosadašnju “desnu ruku” i osobu od najvećeg povjerenja, odnosno za položaj potpredsjednika Vlade zaduženog za gospodarstvo i ministra gospodarstva. Već nekoliko dana kola po kuloarima ime Tomislava Ćorića, ministra energetike i okoliša, koji bi tako mogao preuzeti obje pozicije, a da bi na njegovo mjesto mogao doći trenutni državni tajnik u ministarstvu energetike, Mario Šiljeg. To bi omogućilo i da se automatski “sjedine” Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo energetike, o čemu je već bilo govora. Spekulacija da bi Ivan Vrdoljak (HNS) mogao doći na te dužnosti čini se, pak, kao vrlo tanka mogućnost, jer su pozicije potpredsjednika Vlade za gospodarstvo i ministra energetike u kvoti HDZ-a. No, osim Ćorića, koji na pitanje je li on premijerov kandidat za ministra gospodarstva nije htio precizno odgovoriti, pojavila su se u tim špekulacijama još dva imena – jedno je Domagoj Ivan Milošević, a drugo šefa međimurskog HDZ-a Darka Horvata, koji je već bio ministar poduzetništva i obrta u vladi Tima Oreškovića, danas saborskog zastupnika – time bi III. Izborna jedinica ponovno dobila jednog ministra, i to u jednom od “najsnažnijih” ministarstava.

Upitali smo stoga samog Darka Horvata što kaže na tu mogućnost.

– Nemam nikakvih informacija o tome, novinarske špekulacije u ovom trenutku ne bih komentirao. Sa mnom nitko nikakav razgovor nije obavio, a koliko vidim, stranačka želja je da se na to mjesto predloži i imenuje Tomislav Ćorić, za što ćemo mi, kao predsjedništvo i kao stranka, kolegi Ćoriću dati punu podršku. Što se tiče ministra iz III. Izborne jedinice, u ovom trenutku ne vidim da se s nekim pregovara. Sjednica Predsjedništva HDZ-a je sazvana za ponedjeljak, vjerujem da ćemo nakon nje biti malo pametniji. Hoće li ikome predsjednik stranke Plenković dati povjerenje i predložiti ga, to ćemo vidjeti – rekao nam je Horvat. Slično nam je rekao i njegov “prvi susjed”, predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, Anđelko Stričak.

– U ponedjeljak imamo sjednicu Predsjedništva te očekujem da će se predsjednik Plenković dotaknuti te teme i tada ćemo znati nešto više. O imenima koja se vrte kao potencijalni ministri znam jedino iz medija, tako da ne bih volio naklapati – kratak je bio Stričak, a mogućnost da ministar postane Darko Horvat, komentirao nam je i predsjednik HDZ-a Krapinsko – zagorske županije Žarko Tušek.

– Kolega Horvat moj je dobar suradnik i prijatelj, te cijenim njegov ministarski rad u vremenu kada je bio ministar poduzetništva i obrta, kao što cijenim i njegov ne manje važan sadašnji rad kao saborskog zastupnika iz naše III. izborne jedinice. Zajedno smo, vjerujem, napravili puno dobroga za naš kraj, koji je po prirodi naslonjen na poduzetništvo i obrtništvo. No, jednako tako mogu reći da iznimno cijenim i ostale kolege koji se spominju u javnoj komunikaciji, a osim njih, HDZ ima još puno kvalitetnih i kompetentnih ljudi. No, sve je to skupa sasvim nevažno – budućeg ministra predložit će predsjednik Vlade RH i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te ćemo o svemu tome razgovarati sljedeći tjedan na stranačkim tijelima – zaključio je Tušek.

A čovjek koji je trenutno jedan od onih koji možda najviše znaju o situaciji unutar Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta otkako nemaju čelnog čovjeka, je Mario Antonić, državni tajnik upravo u navedenom ministarstvu, koji također dolazi iz III. Izborne jedinice, dapače, iz Krapinsko – zagorske županije. Upitali smo ga priča li se što, tko bi mu mogao biti novi šef, no kao i ostali stranački kolege, bio je oprezan u svom istupu.

Ministarstvo radi

– Čuo sam i ja za špekulacije, pričalo se ovih dana o više imena, no to su i dalje – špekulacije. Novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta predlaže predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i siguran sam da će on u zakonskim okvirima ponuditi rješenje. Stoga imena ne bih komentirao, jer je to u domeni predsjednika Vlade i nacionalnih tijela stranke – rekao nam je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, kojeg smo upitali i kako Ministarstvo trenutno funkcionira, budući da nakon odlaska Martine Dalić nema ministrice, odnosno ministra.

– Svi poslovi se odrađuju, državni tajnici drže svaki svoj dio resora i nema nikakvih zastoja u poslovanju Ministarstva. Sve teče normalno, radi se – zaključio je Antonić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba