U PREGRADI OBILJEŽEN ZAVRŠETAK NOVOG, DESET MILIJUNA KUNA VRIJEDNOG INVESTICIJSKOG CIKLUSA “STAKLOREZA BURIĆ”

OD MALE RADIONICE DO PODUZEĆA SA 60-ak ZAPOSLENIH: S novim strojevima, spremni za osvajanje europskog tržišta

Objavljeno: 18.05.2018. Jelena Jazbec

U Pregradi je obilježen završetak novog, deset milijuna kuna vrijednog investicijskog ciklusa poduzeća “Staklorez Burić”. Ciklus je započeo 2016. godine, a obuhvatio je kupnju novih strojeva i gradnju vlastite trafostanice. Također, u završnoj je fazi izrada projektne dokumentacije za dogradnju još 800 četvornih metara proizvodnog prostora.
Inače, poduzeće “Staklorez Burić” bavi se finom obradom i montažom proizvoda od stakla za potrebe opremanja i graditeljstva. Društvo je osnovano 1992. godine, a razvilo se iz obrtničke radionice.

– Obrt sam pokrenuo 1980. godine, u iznajmljenom prostoru, gdje sam radio četiri godine i to sam. 1984. godine preselio sam se u vlastiti prostor, bilo je to prizemlje obiteljske kuće, i tada sam zaposlio prvog radnika. Počeo sam s 12 kvadratnih metara, a kada je počeo ubrzani razvoj, uvezli smo prve strojeve, nove tehnologije i na toj smo lokaciji zapošljavali 15 ljudi. Danas se osjećam jako ponosno. Možemo reći da smo jedno od vodećih poduzeća u Hrvatskoj po tehnološkoj razini naših proizvoda, što nam omogućuje da idemo i na europsko tržište – rekao je vlasnik poduzeća Milan Burić.

Produktivnost i konkurentnost

Direktor Denis Burić pojasnio je pak što je poduzeću donio ovaj novi investicijski ciklus.
– Zahvaljujući ovoj investiciji, postigli smo veću produktivnost, povećane kapacitete proizvodnje i veću konkurentnost. Spremni smo za veće izazove. Važno je spomenuti i da smo četiri milijuna kuna uložili u peć za kaljenje stakla, čime smo zaokružili naš proizvodni proces, koji je sada kompletno pod ovim krovom. Osim peći, dva milijuna kuna uloženo je u vertikalni obradni centar, tu je i horizontalni obradni centar, a investirali smo i u centrifugu za pročišćavanje, odnosno, reciklažu proizvodne vode i softver koji nam omogućuje da pratimo tijek proizvodnje, organiziramo proizvodnju, pratimo svoje zalihe – ističe D. Burić.

U zadnjih nešto manje od dvije godine, zaposleno je 20 novih djelatnika, a traži se i nova radna snaga. Kako je najavio direktor, već sljedeći tjedan poduzeće dobiva dva nova radnika.
– Time ćemo imati 63 djelatnika. Jako nas veseli da su to ljudi iz našeg kraja, koji su ostali doma i mi ćemo im pokušati osigurati što bolje uvjete, da ostanu raditi ovdje kod nas – zaključuje direktor.
45 posto vrijednosti investicije financirano je sredstvima iz EU fondova, a ostatak kreditom komercijalne banke.
– Moram istaknuti da su uvjeti jako dobri, kamate su sve niže, evo, naša kamata je oko tri posto, što je jako dobro. Mislim da je sada pravo vrijeme za investicije – kaže direktor, te dodaje kako se poduzeće tek posljednjih godinu dana počelo okretati europskom tržištu. Za sada su prisutni u sedam zemalja, a izvoz iznosi desetak posto, no, taj će se broj zasigurno povećati zahvaljujući novoj opremi.

Zadovoljan ulaganjima

Poduzeće je obišao i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Nalazimo se u jednoj, slobodno to kažemo, europskoj tvornici i mislim da samo s ovakvom proizvodnjom i ovakvim strojevima možemo konkurirati, i u Hrvatskoj i u Europi – rekao je Ferek – Jambrek.
Pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj iznimno je zadovoljan ulaganjima u pregradsku Poslovnu zonu.
– U Poslovnu zonu grada Pregrade u posljednje tri godine uloženo je 80-ak milijuna kuna, uključujući i ovu investiciju. Na području grada Pregrade sada je 114 nezaposlenih osoba, a ako znamo da ih je početkom 2014. godine bilo preko 500, onda je to pokazatelj toga koliko su pregradski gospodarstvenici ulagali, koliko su otvarali novih radnih mjesta, a mi smo ih kao gradska uprava pratili kroz subvenciju kamata, ali još više i kroz izgradnju infrastrukture u našoj Poslovnoj zoni, u koju je od 2000. godine uloženo 11,5 milijuna kuna – rekao je Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba