DOBRE VIJESTI STIŽU IZ MINISTARSTVA REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EUROPSKE UNIJE

Za 20 zagorskih gradova i općina te Krapinsko – zagorsku županiju, odobreno oko pet milijuna kuna – evo o kojim se projektima radi

Objavljeno: 16.05.2018. Jelena Jazbec

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, zajedno s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave, potpisala je 374 ugovora o sufinanciranju projekata prema Programu održivog razvoja lokalne zajednice i Programu podrške regionalnom razvoju, ukupne vrijednosti 80 milijuna kuna.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije provodi nacionalne mjere za ostvarenje ravnomjernog regionalnog razvoja svih krajeva Republike Hrvatske, a putem Programa održivog razvoja lokalne zajednice i Programa podrške regionalnom razvoju, kontinuirano pomaže slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne samouprave u provedbi infrastrukturnih projekata koji su prepoznati kao potreba i razvojni prioritet. Prvenstveno se to odnosi na projekte iz područja komunalne, socijalne i gospodarske infrastrukture, za koje se procijeni da će pridonijeti poboljšanju standarda i kvalitete života lokalnog stanovništva te stvoriti preduvjete za gospodarski i društveni razvoj slabije razvijenih područja. U protekle dvije godine putem ovih programa sufinancirana su 722 projekta u ukupnom iznosu 212 milijuna kuna.
– Interes lokalne zajednice za provođenjem ovakve vrste programa jako je velik te godišnjim programima putem raznih aktivnosti želimo utjecati na održivost razvoja lokalne zajednice u smislu poboljšanja dostupnosti lokalne infrastrukture. Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana te je upravo to osnovni temelj prema kojem planiramo buduće projekte i novu financijsku perspektivu – rekla je prilikom potpisivanja ugovora ministrica Žalac.

Nerazvrstane ceste

Od zagorskih jedinica lokalne samouprave, u sklopu programa podrške regionalnom razvoju, sredstva su dobili: općina Đurmanec – 350 tisuća kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta, općina Novi Golubovec – 300 tisuća kuna za treću faza asfaltiranja nerazvrstanih cesta, općina Radoboj, 140 tisuća kuna za modernizaciju nerazvrstanih cesta, općina Marija Bistrica – 300 tisuća kuna za izgradnju pješačkog pločnika i parkirališta u Ulici kralja Tomislava, do križanja sa Stubičkom cestom, općina Hum na Sutli – 300 tisuća kuna za izgradnju nogostupa u naselju Prišlin, grad Donja Stubica – 100 tisuća kuna za uređenje nerazvrstane ceste, općina Krapinske Toplice – 300 tisuća kuna za modernizaciju nerazvrstanih cesta, grad Pregrada – 100 tisuća kuna za uređenje sportskog i dječjeg igrališta u Mjesnom odboru Cigrovec, općina Konjščina – 250 tisuća kuna za uređenje trga, grad Klanjec – 100 tisuća kuna za modernizaciju i sanaciju nerazvrstane ceste Gredice – Gorkovec, općina Sveti Križ Začretje – 100 tisuća kuna za rekonstrukciju nerazvrstane ceste.
U sklopu programa održivog razvoja lokalne zajednice, sredstva idu u: općinu Mače – 100 tisuća kuna za izvanredno održavanje nerazvrstanih cesta, općinu Mihovljan – 400 tisuća kuna za održavanje postojećih nerazvrstanih cesta, općinu Kumrovec – 200 tisuća kuna za rekonstrukciju javne rasvjete naselja Kumrovec, općinu Desinić – 300 tisuća kuna za rekonstrukciju i modernizaciju nerazvrstane ceste Ivanić Desinićki – Ocvirki, općinu Budinščina – 400 tisuća kuna za modernizaciju prometne infrastrukture, općini Petrovsko – 400 tisuća kuna za rekonstrukciju nerazvrstanih cesta, općini Lobor – 400 tisuća kuna za uređenje parkirališta uz mjesno groblje, općinu Hrašćina – 150 tisuća kuna za rekonstrukciju ceste i općini Zagorska Sela – 200 tisuća kuna za sanaciju društvenog objekta “Pločko”, 2. faza.
Sredstva su odobrena i Krapinsko – zagorskoj županiji, i to 250 tisuća kuna za rekonstrukciju ovojnice na Osnovnoj školi Mače.

Milijardu kuna

– Iznimno sam sretan zbog novih pet milijuna kuna za zagorske općine i gradove. Čestitam svima koji su dobili sredstva. Inače, vrijednost investicija na području Krapinsko – zagorske županije već je odavno premašila iznos od milijardu kuna. Sve ono što je bio dio našeg programa, iz dana u dan se ostvaruje, i to u interesu svih žitelja Krapinsko – zagorske županije. Zahvaljujem premijeru Andreju Plenkoviću i ministarstvima na svim pomoćima i projektima koji se provode na području naše županije – rekao je HDZ-ov saborski zastupnik Žarko Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba