U ZABOKU ODRŽANA TRIBINA NA TEMU MASOVNE PROIZVODNJE HOMOFOBIJE I TRANSFOBIJE

“Histerija oko Istanbulske konvencije nastala je s jedne strane zbog nepoznavanja tematike, ali i iz čistih homofobnih i transfobnih razloga”

Objavljeno: 16.05.2018. JJ

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Krapinsko – zagorske županije i Savjet mladih KZŽ organizirali su u Zaboku, povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, tribinu na temu masovne proizvodnje homofobije i transfobije.
U raspravi su sudjelovali dr. sc. Dario Čepo, docent na zagrebačkom Pravnom fakultetu, Jelena Tešija, urednica na portalu Libela.org, članica Faktiva i jedna od pokretačica i organizatorica Noćnog marša i Ana Brakus, novinarka Novosti. Događanju je nazočila zamjenica župana KZŽ Jasna Petek.

Različite generacije

– Na svu sreću, u Krapinsko – zagorskoj županiji, čini mi se da homofobije i transfobije ima manje nego u ostatku naše zemlje. Naime, moram priznati da se u zadnje dvije godine dogodio jedan porast homofobije i transfobije u državi, posebice homofobije. I ova histerija koja je nastala oko Istanbulske konvencije, nastala je s jedne strane, iz čistog nepoznavanja tematike, ali s druge strane i iz čistih homofobnih i transfobnih razloga. Ovo današnje događanje bio je susret ljudi različitih generacija, a ciljem razgovora i rasprave na temu porasta homofobije i transfobije – istaknula je Petek.

Od 2011. godine

U Republici Hrvatskoj se Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (17. svibnja) službeno obilježava od 2011. godine, kada je njegovo obilježavanje na prijedlog Zagreb Pridea potvrdio Hrvatski sabor, kao dio Nacionalne politike za ravnopravnost spolova, koja preporučuje javnim institucijama da same ili u partnerstvu s udrugama civilnog društva obilježe ovaj dan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba