POSJETILI SMO NOVU TURISTIČKU ATRAKCIJU U ZAGORJU, AUTORSKI PROJEKT LUKE VEVERECA

Vodimo vas u prvi hrvatski Park znanosti – gdje je znanost zabava!

Objavljeno: 08.05.2018. Jelena Jazbec

U oroslavskom naselju Mokrice će za otprilike tri tjedna biti otvoren prvi hrvatski Park znanosti. Dok se privode kraju posljednji radovi, autor projekta, 35-godišnji Luka Veverec, proveo nas je Parkom i predstavio nam svaki od 25 eksponata koje je sam osmislio, a njihov je cilj – pokazati svima, a posebno djeci i mladima da znanost zaista može biti zabavna.

– Ovu sam ideju razrađivao šest godina, odnosno, već sam za vrijeme faksa osmišljavao nešto takvo. Završio sam građevinu, radio pet godina u struci i nakon prekida radnog odnosa odlučio sam sav novac, energiju i sve vrijeme uložiti u ovo. Osmišljavao sam eksponate i prezentirao ih te sam uspio ostvariti suradnju s 15-ak gradova i općina u Hrvatskoj i Sloveniji, koji su bili zainteresirani za trajno postavljanje ovakvog sadržaja. Primjerice, svi znate za glazbenu ogradu koja je postavljena u Zelenjaku i Vukovaru, a na kojoj se sviraju taktovi hrvatske himne. Sudjelovao sam na 20-ak izlaganja, poput Ambijente, Floraarta, raznim manifestacijama i gdje god bismo došli, ljudi bi su bili oduševljeni, interesirali se, isprobavali, gledali što je to, ispitivali. Tako sam vidio da interesa ima, pa sam se odlučio za stepenicu više i rekao idem to napraviti i postaviti u cijeloj svojoj raskoši. Projekt je dobio preporuke brojnih institucija u RH, predsjednika RH, Instituta Ruđer Bošković, fakultetske zajednice… Kad smo bili u Celju na jednom predstavljanju, predstavio sam projekt njihovoj upravi grada, a oni su me pitali gdje bi mogli vidjeti sve te eksponate. Tako da će ovaj park ujedno biti i showroom za sve one koji možda žele vidjeti eksponate, s namjerom da odaberu neki od njih i postave ga u svoju općinu ili grad – otkriva nam Luka.

U dvorištu

Dugo je razmišljao o lokaciji parka, a onda se naposlijetku odlučio da želi biti svoj na svome, pa se tako Park znanosti danas nalazi u dvorištu njegove obiteljske kuće, oko koje ima 12 tisuća četvornih metara zemljišta.

Još je potrebno u funkciju staviti sanitarni čvor i suvenirnicu, a kasnije pomalo širiti Park i dopunjavati ga novim eksponatima, urediti malo igralište i spojiti sa šumom, koja se nalazi u nastavku, tako da, kaže Luka u šali, kada posjetitelj dođe, može na najbolji mogući način “potrošiti” dva sata svojeg života.

Vrijednost investicije vjerojatno će dostići 100 tisuća eura, a zanimljivo je da je Luka projekt financirao vlastitim sredstvima.

– Dignuo sam kredit, dobio sredstva od Ministarstva turizma, a tu su i sredstva koja sam dobio na natječaju jedne banke, gdje sam između 264 projekta bio drugi te sam dobio 100 tisuća kuna – kaže.

Već je prošle godine kontaktirao osnovne i srednje škole diljem Hrvatske i Slovenije, a s obzirom na to da je otvorenje Parka bilo predviđeno u proljeće ove godine, već su prije tri tjedna počele dolaziti prve najavljene skupine učenika, iako će službeno otvorenje biti početkom lipnja.

I Grad Oroslavje je prepoznao vrijednost projekta, pa je tako Luka cijelo vrijeme u kontaktu s upravom Grada i Turističkom zajednicom.

– Prošli tjedan posjetilo nas je 180 učenika, a s obzirom na to da ih mi ovdje odjedanput možemo primiti najviše 50, ostali su otišli u Oroslavje, gdje su ih ugostili zaposlenici Turističke zajednice, koji su ih proveli u razgled grada dok čekaju svoj red za razgled Park znanosti. Vrijedi spomenuti kako većina takvih grupa ima u organizaciji izleta smještaj ili ručak u blizini te ih se iz Parka vrlo rado upućuje na adrese obližnjih restorana, pansiona… – ističe Luka.

Proslave rođendana

Trenutno u Parku znanosti radi petero ljudi, a Luka planira zaposliti još barem toliko.

– Stavio sam i oglas da tražim ljude, studente koji bi se bavili radom u  Parku, i javilo se 15-ak mladih ljudi, što mi je jako drago – ističe.

Osim što je ovakav Park znanosti na otvorenom jedinstvena atrakcija u Hrvatskoj, nema mnogo takvih projekata ni izvan granica Lijepe Naše.

– U Europi postoji nešto slično, no uglavnom u zatvorenim prostorima, muzejima i slično. Cilj je pokazati da znanost zaista može biti zabavna. Svaki eksponat posjetitelji mogu osluškivati, lupkati, dodirivati, i mogu reći da djeca, kao i stariji, zaista pozitivno reagiraju i da ih oduševljava ovo što vide i probaju ovdje – kaže.

Cijena ulaznice bit će prihvatljiva za gotovo svaki džep, pa će tako pojedinačna stajati 30 kuna, obiteljska, za četiri osobe, 100 kuna, a za grupe 25 kuna. Mališane, kao i njihove roditelje, posebno će obradovati i mogućnost da u parku organiziraju “znanstvene proslave rođendana”, znanstvene radionice, predavanja…

Park znanosti nalazi se na adresi Mokrice 11, a sve dodatne informacije, kao i točan datum otvaranja, moći ćete doznati na internetskoj stranici http://www.parkznanosti.com/ i na Facebook stranici https://web.facebook.com/parkznanosti/.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba