U MARIJI BISTRICI, U SKLOPU “TJEDNA EU FONDOVA”, ODRŽANE RADIONICE NA TEMU RURALNOG RAZVOJA TE PROMOCIJA DOMAĆIH POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

Ministar Tolušić: Zagorje nije bogato zemljom kao Slavonija, ali se može pohvaliti uspješnim poljoprivrednicima koji su se u tim teškim uvjetima odlično snašli

Objavljeno: 24.04.2018. zagorjeinternational

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, u suradnji s partnerskim institucijama, organizira “Tjedan EU fondova”, koji se održava od 24. do 27. travnja u Zagrebu, Šibeniku i Mariji Bistrici. Manifestacija je otvorena u Zagrebu, a danas se preselila u Mariju Bistricu, gdje su široj javnosti, korisnicima i potencijalnim korisnicima biti predstavljene aktualne mogućnosti korištenja fondova Europske unije, kao i dobrobiti koju oni nose Hrvatskoj. U Bluesun hotelu Kaj održane su radionice na temu ruralnog razvoja i pripreme EU projekata u poljoprivredi, a organizirana je i promocija domaćih poljoprivrednih proizvoda na manifestaciji “Naše domaće, sada i ubuduće”, koju organizira Ministarstvo poljoprivrede. Na manifestaciji su bili ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić i ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać.
Inače, manifestacija “Naše domaće, sada i ubuduće”, započela je u ožujku, s ciljem da se kroz 21 županiju promoviraju hrvatski poljoprivredni proizvodi i novosti u Programu ruralnog razvoja. Uz Ministarstvo poljoprivrede, na manifestaciji sudjeluju Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Po mjeri OPG-ova

U svome obraćanju, ministar Tolušić je govorio o novom programu ruralnog razvoja.
– Program ruralnog razvoja želimo napraviti apsolutno po mjeri obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, po mjeri naših proizvođača i puno više novca uložiti upravo u primarnu proizvodnju. Treba nam dobar, kvalitetan i konkurentan proizvođač, što želimo postići s novim programom ruralnog razvoja. Možemo posvjedočiti da je ono što dolazi s hrvatskih farmi, zasigurno najkvalitetnije i zdravstveno najispravnije. Stoga svi zakoni koje donosimo, idu u smjeru pomoći obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima – istaknuo je Tolušić, te posebno pohvalio zagorske poljoprivrednike.
– Ovaj je kraj definitivno prepoznatljiv po mnogočemu. Zagorski OPG-ovi uspješno se prijavljuju na mjere. Ova županija nije bogata zemljom kao Slavonija, ali ima uspješnih poljoprivrednika koji se u tim težim uvjetima uspiju snaći, proizvesti i plasirati svoje proizvode te dobro i kvalitetno živjeti – istaknuo je ministar poljoprivrede.
Ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać govorio je pak o oznakama kvalitete – mlijeko, meso i jaja s hrvatskih farmi, med iz hrvatskih pčelinjaka, kruh i brašno s hrvatskih polja.
– Za svaku od ovih oznaka imamo razrađen cjelokupni sustav praćenja, utvrđivanja sljedivosti proizvoda, koji završava upravo dodjelom prava na korištenje jedne od spomenutih oznaka. U svaki od ovih sustava ugradili smo i određene parametre kvalitete, tako da s punim pravom možemo reći da se radi o oznakama i sljedivosti i kvalitete. Nama je želja kroz ovu promotivnu kampanju domaće hrvatske poljoprivredne proizvodnje predstaviti sva ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su već nositelji ovih oznaka i one koji će to tek postati, kao i onaj dio poljoprivredno – prehrambene industrije, koji je također sudionik u ovim sustavima, temeljeći taj dio svog asortimana na domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji. Kroz dosadašnjih 12 ovakvih radnih ručkova, predstavili smo 330 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava – istaknuo je Barać.
Tolušić je dodao kako nacionalne oznake kvalitete, koje idu preko Hrvatske poljoprivredne agencije, ali i one kojima se označavaju proizvodi zaštićeni na europskoj razini, donose kupcima i proizvođačima bolju vidljivost, bolji plasman, te puno veću sigurnost potrošača u ono što se nalazi pod tim proizvodima.
U Mariji Bistrici je bio i ravnatelj Hrvatske poljoprivredno – šumarske savjetodavne službe, Zdravko Tušek.
– Djelatnici Savjetodavne službe su svakodnevno na terenu s poljoprivrednim proizvođačima, te ih savjetuju, educiraju i informiraju o isplativosti poljoprivredne proizvodnje, te o svim bitnim stvarima koje je potrebno poduzeti kako bi poljoprivredna proizvodnja bila uspješna, kvalitetnija i kako bi u konačnici ti proizvodi pronašli svoje tržište. Može se reći da je Savjetodavna služba prvi korak, prvo mjesto gdje se poljoprivrednici javljaju kada se zanimaju o mogućnostima financiranja iz EU fondova, i upravo tu kreće izračun ekonomske vrijednosti poljoprivrednog gospodarstva, i usmjeravanje na koje mjere se mogu javiti – rekao je Tušek.

Regionalni ključ

Zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek zadovoljan je dosadašnjim uspjehom povlačenja sredstava iz EU fondova od strane zagorskih poljoprivrednika.
– Iako se u poljoprivredi ne možemo natjecati sa Slavonijom, Varaždinom ili Međimurjem, na današnjoj smo radionici čuli da u nekim segmentima ipak prednjačimo. Možemo reći da su naši zagorski poljoprivrednici do sada povukli dosta sredstava iz EU fondova, upoznati su s pojedinim mjerama, a, naravno, uvijek u pomoć priskaču i Krapinsko – zagorska županija i Zagorska razvojna agencija, koje olakšavaju poljoprivrednicima prijavu na EU fondove – rekao je Ferek – Jambrek.
Manifestaciju je podržao i saborski zastupnik Žarko Tušek, koji ističe kako Zagorci rade u geografski specifičnim i težim uvjetima, no neki od njih uspjeli su postići iznimnu konkurentnost.
– Dio je to naše tradicije, predanog rada, odanosti poslu, samosnalaženja, nerijetko bez pomoći države i na tome ljudima treba čestitati. Mi kao Vlada trenutno razgovaramo o tome da bi se poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj trebala razvijati prema regionalnom ključu, znači, posebni operativni programi, posebne mjere za specifične regije, kao što je Hrvatsko zagorje. U ovom trenutku, investicijski ciklus samo s pozicije Ministarstva poljoprivrede i agencija koje su u okviru Ministarstva poljoprivrede, u kontekstu mjera ruralnog razvoja, je 120 milijuna kuna ugovorenih i potpisanih projekata na području Krapinsko – zagorske županije, a uskoro očekujemo i posebnu mjeru za izgradnju naših vrtića. Vjerujem da Hrvatsko zagorje može biti uspješno kao što je to Slovenija ili Austrija – zaključio je Tušek. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba