U Zlatar Bistrici održano 16. Natjecanje orača Krapinsko – zagorske županije

Najbolji zagorski orači su Vilko Kukec i Stjepan Počekal

Objavljeno: 21.04.2018. Alen Brodar

Najbolji zagorski orači su Vilko Kukec i Stjepan Počekal. Kukec je bio najbolji u kategoriji plugova premetnjaka, a Počekal i kategoriji plugova ravnjaka. Odlučio je tako ocjenjivački sud 16. Natjecanja orača KZŽ, koje se u organizaciji Krapinsko – zagorske županije održalo na parceli u Zlatar Bistrici.

– Osjećaj je prekrasan, ali već sam pomalo i naviknut – rekao je Kukec.
– I ja sam, ovo mi je drugi put, a nadam se da će toga biti još – dodao je Počekal, pojasnivši da su za ovakvo natjecanje svakako potrebne pripreme, međutim, Zagorcima to predstavlja problem jer su parcele male.
– Dugogodišnji rad i rad kroz cijelu godinu koji se ne vidi, donosi više nego sama priprema za natjecanje. To dugogodišnje iskustvo treba samo usavršavati – objasnio je Kukec, najavivši da će dati sve od sebe na državnom natjecanju, gdje je jaka konkurencija.

Iako je ove godine bilo prijavljeno 11 orača, natjecanju je pristupilo njih osam, a natjecali su se u dvije kategorije: plugovi ravnjaci i plugovi premetnjaci. Samo ocjenjivanje je bilo dosta zahtjevno – bilo je 18 elemenata koji su se ocjenjivali, od dubine brazde, pokrivenosti brazde, ravnine brazde, vremena oranja,… A dok su se traktoristi bavili “ozbiljnim poslom”, Mirko Majsec ispred Županijske udruge uzgajivača konja Krapina, je prikazao tradicijsko oranje konjima.

Tradicionalno oranje

– To je tradicija, na svakom Županijskom natjecanju dođemo i pokažemo traktoristima kako brazde trebaju izgledati. A onda se oni poslije neka natječu čija će brazda biti ljepša i bolja. Prva brazda je najbitnija, a mi im upravo to pokažemo, kako se radi – našalio se Majsec, koji je nagovorio i krapinsko – zagorskog dožupana Anđelka Fereka – Jambreka da se okuša u oranju konjskim plugom.
– Krapinsko – zagorska županija od samog početka sudjeluje u organizaciji natjecanja orača, već 16. godinu zaredom. U tih 16 godina imali smo tri puta državnog prvaka i visokorangiranog orača na svjetskom prvenstvu, našeg Tomislava Kuharića. Zagorci su pokazali i dokazali da znaju raditi na poljoprivredi i da se njome možemo baviti na svjetskoj razini. Naša je zemlja dosta teška za obradu, ali to je samo dokaz koliko su naši poljoprivrednici dobri, jer obrađivati zemlju u takvim uvjetima nije isto kao u Slavoniji ili Međimurju – rekao je Ferek – Jambrek.
Domaćin natjecanja, načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić istaknuo je da mu je drago što su natjecatelji s čitavog područja Krapinsko – zagorske županije.
– Zagorci oduvijek bili najbolji orači, to su marljivi i vrijedni poljoprivrednici i siguran sam da će ovi najbolji ovdje to dokazati i na državnom prvenstvu ove godine – rekao je Miholić dodajući da se natjecanje odvijalo u zlatarbistričkoj Gospodarskoj zoni, na dijelu općinskog zemljišta koji je još ostao na raspolaganju za prodaju.
– Svake godine investitori ulaze u našu Gospodarsku zonu, ostalo nam je još nekih 10.000 četvornih metara i u trenutku kada netko pokaže interes i za ovaj komad zemlje, s jedne ćemo strane biti veseli zbog investicije, s druge strane žalosni, budući da se natjecanje više neće moći održavati kod nas – objasnio je Miholić.
Natjecanju su prisustvovale i “susjede”, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek i načelnica Mača Mladenka Mikulec, a sve je došao pozdraviti i ravnatelj Savjetodavne službe u poljoprivredi i šumarstvu, Zdravko Tušek.

Prezentacija vještina

– Savjetodavna služba je bila jedna od inicijatora ove manifestacije i ovog vida okupljanja poljoprivrednika, posebice ratara i onih koji obrađuju zemlju. Ovdje oni mogu pokazati svoja znanja i vještine, a ujedno i okupljenima demonstriraju kako se pravilno obrađuje zemlja. Orači međusobno razmjenjuju svoja iskustva, a po ovome što vidimo, evidentno je da su traktori sve bolji i moderniji, što dokazuje i napredak naše poljoprivrede – zaključio je Tušek.
Pobjednik svake kategorije natjecat će se i predstavljati Krapinsko – zagorsku županiju na 16. Državnom natjecanju orača i 7. Državnom natjecanju u oranju konjskim zapregama u sklopu 5. Farm Showa, koji će ove godine biti održan u Osijeku krajem kolovoza. Najbolji tamo pak idu na Svjetsko prvenstvo, koje se ove godine održava u Njemačkoj.

– Čestitke svim oračima koji su se odazvali na naše 16. Županijsko natjecanje u oranju. Zahvala i Savjetodavnoj službi i SŠ Bedekovčina te svima koji su doprinijeli da natjecanje bude na najvišoj mogućoj razini. Odlučili smo da ćemo za sljedeću godinu povećati nagradni fond, što znači da će umjesto nagrade od 1500 kuna, pobjednici dobiti nagradu od 5000 kuna, druga nagrada će biti 3000 umjesto 1000 kuna, a treća nagrada 1500 umjesto 500 kuna, a i sam dolazak na natjecanje bit će honoriran s tisuću kuna. Naši poljoprivrednici su to zaslužili, uvjeti za bavljenje poljoprivredom u Zagorju nisu jednostavni, ali smo pokazali da imamo sjajne OPG-ove i ekološku proizvodnju. Mi smo kao Županija, u proračunu za ovu godinu, kroz mjere ruralnog razvoja osigurali 2,6 milijuna bespovratnih sredstava i ovjeren sam da će te naše mjere doprinijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje na području Krapinsko – zagorske županije – zaključio je župan Željko Kolar, koji je najavio i kupnju novog pluga našim natjecateljima za državno natjecanje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba