U MUZEJU RADBOA OBILJEŽENO 10 GODINA IZLAŽENJA I STOTI BROJ “RADOBOJSKO – JESEJANSKOG LISTA”

“Važno je da list nastavi izlaziti i dalje, a posebno nam je drago što nas čitaju naši iseljenici od Kanade do Australije”

Objavljeno: 15.04.2018. JJ

U Muzeju Radboa svečano je obilježena 10. obljetnica “Radobojsko – jesejanskog lista”. Naime, na inicijativu načelnika Radoboja Anđelka Topolovca u veljači 2008. godine izašaj je prvi broj “Radobojskog lista”. U uvodniku prvog broja, urednik Luka Čuljak, tadašnji član Općinskog vijeća, objasnio je u Uvodniku namjere i potrebu izdavanja mjesečnika putem kojeg će stanovništvo biti informirano o radu općinskih čelnika, općinskih vijećnika i o drugim zanimljivosti iz lokalne sredine. Od tada je prošlo deset godina, a početkom travnja ove godine tiskan je stoti broj “Radobojsko – jesejanskog lista”.

Pet tisuća članaka

Na svečanosti je istaknuto kako su kroz proteklih deset godina i stotinu brojeva, zahvaljujući oko pet tisuća članaka i isto toliko fotografija, stanovnici općine Radoboj saznali mnogo o aktualnim društveno – političkim, gospodarskim, kulturnim i sportskih zbivanjima a bio je tu i niz članaka o bogatoj povijesti radobojskog kraja i zaslužnim ljudima radobojskih korijena.
Uvidjevši potrebu redovitog informiranja svojih mještana putem pisanog lokalnog glasila, 2010. godine i Općina Jesenje pristupa zajedničkom projektu. Tako od 23. broja, koji je tiskan 23. travnja 2010. godine, novine dobivaju novi naslov; “Radobojsko – jesejanski list”.

Digitalni oblik

List je dostupan i u digitalnom obliku, pa ga tako posebno čitaju iseljenici u Australiji i Kanadi, ali i u drugim zemljama. Također, i za stotinjak i više godina zainteresirani će moći u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici pronaći stare brojeve “Radobojsko – jesejanskog lista”. Na proslavi je istaknuto da je zbog svih ovih razloga potrebno nastaviti tradiciju objavljivanja pisanih informacija, iako to Općinu Radoboj godišnje stoji oko 80 tisuća kuna i nešto manje Općinu Jesenje.
Uz prvog urednika Luku Čuljaka, tu je dužnost jednu godinu obavljao Marko Martinolić, a preostalih 80 brojeva uredio je Vinko Rihtar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba