U ZAGREBAČKOJ LAUBI OTVORENA PRVA REVIJA VINA OD AUTOHTONIH HRVATSKIH SORATA – “VINA OD DAVNINA”

Ministar Tolušić: Budućnost hrvatskog vinarstva krije se u izvornim tradicionalnim sortama

Objavljeno: 13.04.2018. JJ

U zagrebačkoj Laubi otvorena je prva revija vina od autohtonih hrvatskih sorata “Vina od davnina”. Otvorio ju je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.
– Raduje me ova inicijativa da se prvi puta na jednom mjestu okupe i predstave vina proizvedena isključivo iz hrvatskih autohtonih sorti. Budućnost hrvatskog vinarstva krije se upravo u ovom potencijalu kojeg imamo priliku vidjeti danas, izvorne tradicionalne, pa skoro i zaboravljene sorte za “butik” vina koja nose dodanu vrijednost hrvatskom vinarstvu. I država će pomoći na tom putu. U suradnji s vinarima Hrvatske, donosimo novi Nacionalni program potpore vinarima za razdoblje 2019. – 2023. kojim povećavamo iznose financiranja, nadoknađujemo gubitak dohotka i uvodimo novu mjeru promidžbe s 80 posto povrata novca. Zajedno s vinarima radimo i na novom Zakonu o vinu, kojim omogućavamo lakši pristup tržištu, decentraliziramo obvezne kontrole vina te jačamo ulogu vinskih udruženja. Naši vinari i njihova vina imaju svijetlu budućnost. Želim da ova revija doživi dugu tradiciju, baš kao i naše autohtone sorte, te da kod idućeg druženja u ovakvoj prigodi govorimo o novim hektarima vinograda i količinama vrhunskih vina iz autohtonih sorti – rekao je ministar Tolušić.

Institucionalni okvir

Organizator ove jedinstvene manifestacije je Hrvatska poljoprivredno – šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, kao partnere.
-Vrijeme je bilo da damo institucionalni okvir onome što proizvođači, potrošači i turisti već odavno prepoznaju, a to su jedinstvena vina od autohtonih sorata. Ova revija je s jedne strane kruna rada naše Službe na terenu, kao i rada ostalih institucija i partnera, ali i novi početak intenziviranja sustavne brige za podizanje proizvodnje i kvalitete upravo vina od domaćih autohtonih sorata – rekao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredno – šumarsko savjetodavne službe Zdravko Tušek.
Na reviji u Laubi danas i sutra izlaže preko sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti koje posjetitelji mogu kušati i kupiti izravno od proizvođača, te saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Radionice kušanja

U sklopu revije, 13. i 14. travnja u Laubi održava se zanimljiv program ispunjen radionicama kušanja i predavanjima. Na reviji izlaže preko sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina, isključivo autohtonih hrvatskih sorti koje posjetitelji mogu kušati i kupiti izravno od proizvođača te saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu. Reviji je prethodilo ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze Republike Hrvatske, koje je održano 27. ožujka 2018. godine na vinogradarsko – vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Na reviji izlažu i vinari iz Krapinsko – zagorske županije, koji su osvojili ukupno devet medalja: Vinarija Sever (zlato), Grozaj (srebro), Lovrek (srebro), Boroš (srebro), Trgocentar (srebro, bronca) i Petrišić (bronca). Otvorenju revije nazočio je i župan KZŽ Željko Kolar.
– Mi smo tek na početku jedne ozbiljne proizvodnje vina iz autohtonih sorata, ali kvaliteta je neupitna, čemu u prilog govori činjenica da svi naši vinari koji su ovdje, osvojili medalju. Nijedno naše vino nije odbačeno, a na ocjenjivanju je bilo čak 14 odbačenih. Uvjeren sam da ćemo sa našim autohtonim sortama uskoro biti na tržištu ozbiljnije zastupljeni – rekao je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba