VELIKA INVESTICIJA NA MEDVEDNICI: Ulaže se u jedan od simbola grada Zagreba

KAKAV ĆE TO POGLED PUCATI NA ZAGORJE: Kreće se u obnovu Sljemenskog tornja, na čijem će vrhu biti rotirajući restoran i najviši vidikovac kontinentalne Hrvatske

Objavljeno: 04.04.2018. zagorjeinternational

Jedan od najprepoznatljivijih simbola grada Zagreba i najviša građevina u Hrvatskoj (169 metara), TV toranj Sljeme, koji već 40 godina stoji zapušten, od iduće godine postat će turistička atrakcija, piše Poslovni.hr. Naime, pri vrhu tornja, na čak 1114 metara nadmorske visine, otvorit će se najviši vidikovac u kontinentalnoj Hrvatskoj. Sam toranj, dobit će rotirajući restoran te niz ugostiteljskih i sadržaja.

Komercijalizacija tornja

Mate Botica, predsjednik uprave OiV-a, kaže da su otkupili drugu polovicu vlasništva nad tornjem od Hrvatskog telekoma (HT), krenuli prema EU sredstvima i napravili prvi pomak u obnovi tornja investicijom u LED osvjetljenje. Pojašnjava kako je uz difuziju signala, što je OiV-u temeljno poslovanje, cilj i komercijalizirati toranj kroz podršku turizmu. Prve turiste na tornju očekuju do kraja trećeg kvartala 2019. godine.

– Svakako bismo otvorenje objekta povezali s otvorenjem sljemenske žičare. Ono što za sada imamo u planu je novo ruho vidikovca, a gdje bismo postavili teleskope s kojeg će korisnici moći uživati u pogledu na Zagreb i Zagorje – kaže Botica, dodajući da je žičara važna zbog kontinuiranog priljeva posjetitelja.

Prema najavama iz Grada Zagreba nova žičara trebala bi početi s radom već krajem ove godine, a imala bi kapacitet od 1500 osoba na sat. To znači da bi tik do tornja svakodnevno dovodila više od 15 tisuća ljudi. Botica pojašnjava da će novi vidikovac, na 83 metra iznad vrha Sljeme, koji je u 42 godine rada tornja bio otvoren svega dvije godine i to zadnji put 1985., u novom izdanju biti natkriven i otvoren tijekom cijele godine. Odmah ispod najvišeg vidikovca u panonskoj Hrvatskoj, nalazit će se i najviši restoran – vidikovac u cijeloj Hrvatskoj. Plan je da to bude rotirajući restoran, također najviši ugostiteljski objekt tog tipa u Hrvatskoj. Kapacitet restorana procjenjuje se na do sto sjedećih mjesta.

Rotirajuće tlo

– Želimo da gosti uz bogatu gastronomsku ponudu mogu uživati u pogledu od 360 stupnjeva, s obzirom na to da će restoran biti omeđen staklenim stijenama, a tlo će se rotirati i unutar sata napraviti puni krug – kaže Botica. Dodaje da OiV ne želi ulaziti u ugostiteljstvo, jer mu to nije primarna djelatnost. Umjesto toga, pojašnjava, žele se udružiti s privatnim partnerom, “koji posjeduje respektabilno iskustvo u toj djelatnosti”.

Botica ističe da će tog partnera tražiti javnom objavom, odnosno dražbom, a sve kako bi dobili “najprihvatljivije ponude na najprimjereniji period”.
Prije otvaranja vidikovca, a kamoli restorana i drugih sadržaja, bit će nužno provesti obnovu tornja i infrastrukture u njemu, među ostalim i liftova. Za to je OiV već krenuo s aplikacijama za korištenje sredstava iz EU fondova. OiV dakle planira temeljitu obnovu tornja. U sklopu nje će osloboditi i dodatne etaže za iznajmljivanje. U podnožju tornja nalazi se nekoliko etaža koje su dosad bile zauzete s telekomunikacijskom opremom, ali kako se ona minijaturizirala, sada su slobodne. Prostor se planira urediti za prodajne i stalne izložbe, a osigurat će se i prostor za prodaju suvenira i sitnih potrepština.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba