KOPRIVNIČKA (34) OŠAMARILA KĆER (14) PA ZARADILA PREKRŠAJNU PRIJAVU, ZGROŽENI ZAGORCI NA FEJSU STALI U OBRANU MAJKE

“ČAST MAMI, SRAMOTA PRAVOSUĐU: Nekad su nas u školi tukli učitelji, doma roditelji, ali ništa nam nije naštetilo”

Objavljeno: 25.03.2018. Jelena Jazbec

Proteklog smo tjedna na našem portalu objavili vijest o 34-godišnjoj Koprivničanki koja se posvađala s kćeri (14) toliko da ju je u jednom trenutku, u bijesu, nekontrolirano ošamarila. Djevojčica je dobila šamar po desnom obrazu, koji ju je toliko povrijedio i uznemirio da je odlučila nazvati policiju. Bilo je to dovoljno da majka završi na Prekršajnom sudu koji ju je po kratkom postupku proglasio krivom i osudio. Naime, fizičko kažnjavanje djeteta je kazneno djelo za koje se može u zatvor, a s obzirom da je ovdje riječ o blažem obliku i da se dogodilo prvi put, majka je završila samo s prekršajnom prijavom.


Dogodilo se to potkraj siječnja ove godine u stanu u širem središtu Koprivnice.
– Policijska postaja Koprivnica podnijela je optužni prijedlog protiv okrivljenice zbog prekršaja činjenično i pravno opisanog u izreci ovog naloga. Razmotrivši optužni prijedlog, sud je utvrdio da je isti utemeljen i utvrđen po ovlaštenoj službenoj osobi, te je izvršenim uvidom u službenu zabilješku, utvrđeno da je okrivljenica počinila prekršaj za koje ju se tereti, pa se ista proglašava krivom, ali joj je izrečena mjera upozorenja – opomena očekujući da će se i opomenom postići svrha prekršajnog kažnjavanja i da ubuduće neće činiti takva i slična djela – navela je sutkinja Prekršajnog suda u presudi.
Majka je, dakle, proglašena krivom, ali je dobila samo opomenu, uz koju mora platiti i 100 kuna sudskih troškova.

Prava i obaveze

Objavljeni tekst izazvao je buru reakcija naših čitatelja, koji su u svojim komentarima mahom stali na stranu majke.
– I što će naučiti dijete u ovoj situaciji? Da može raditi što god ju je volja! Protiv sam nasilja, ali počeli smo doista svašta dozvoljavati djeci! Djeca imaju razna prava, a gdje su njihove obveze? Ovdje je i dijete trebalo biti upozoreno na ponašanje i neizazivanje visokih tenzija! – napisala je jedna korisnica Facebooka.
– Moj prijatelj je, nakon niza kćerinih prijetnji da će nazvati Plavi telefon, uzeo kćer za ruku i sam je otipkao broj, a ona je trebala samo stisnuti zelenu tipku za poziv. Prije nego joj je dao da pritisne tipku, u tančine joj je objasnio što će se događati dalje i kako bi njezin život izgledao ako odluči nazvati. Odustala je – dodala je druga.


Jedna se korisnica pita: “A kad djeca dignu ruku na roditelja, koji je telefon za poziv? Kad dijete vrijeđa roditelja, koji broj da zove? Kad dijete ubije roditelja, koja je kazna?”, dok druga dodaje: “Kad sam ja išla u školu, tukli su nas učitelji, kad sam došla doma, i tu bi dobila batine, i ništa mi nije naštetilo. Prije smo imali respekt. Ova današnja djeca ovu riječ ne poznaju. Nažalost, ne znam kamo to sve vodi. Jako tužno.”
Iako su komentari došli pretežito sa ženske strane, bilo je tu i ponešto muškaraca, koji su također stali na stranu majke. Jedan je korisnik tako istaknuo da se ovdje radi o demokraciji na američki način, koja je proizašla iz američkih filmova, dok je drugi kratko napisao: “Svaka čast mami! Svaka sramota državi!”

Strogo zabranjeno

Inače, u Hrvatskoj je fizičko kažnjavanje djece strogo zabranjeno. Šamaranje djeteta u određenim okolnostima može biti i kazneno djelo za koje se može dobiti višegodišnja zatvorska kazna, a s obzirom na to da je ova tema privukla toliku pažnju, u Podružnici Obiteljskog centra pri Centru za socijalnu skrb Krapina nastojali smo doći do odgovora na aktualno pitanje – je li jedna “odgojna” zaista razlog da roditelj završi iza rešetaka?
– U cilju zaštite prava i interesa maloljetnika, a radi njihova pravilnog psihofizičkog razvoja, svi postupci u kojima sudjeluju maloljetnici, nose oznaku tajnosti. Podružnica Obiteljskog centra kroz svoju djelatnost se bavi obiteljskim odnosima u najširem smislu riječi, te su u našem radu povjerenje i profesionalnost naših korisnika iznimno bitni, te iz tih razloga dopustite da ne komentiramo konkretni slučaj. Dužnost je Podružnice, kao i svih ostalih tijela, kao i društva u cjelini, da svojim radom štite ranjive skupine društva, što djeca svakako jesu. Nasilje bilo koje vrste, tjelesno, psihičko, ekonomsko, seksualno, bilo u obitelji, među vršnjacima, u vezama, te u društvu, neprihvatljivo je i kažnjivo, kroz prekršajni postupak i kazneni postupak – doznajemo od Sandre Kos, dipl. soc. radnice, i Dunje Horvat, dipl. iur.


A što je nasilje, određuje Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji (NN 70/17), koji, između ostaloga, propisuje da je nasilje u obitelji tjelesno nasilje i tjelesno kažnjavanje ili drugi način ponižavajućeg postupanja prema djeci. Dakle, bilo koji oblik tjelesnog kažnjavanja i bilo kojeg intenziteta je neprimjeren, neprihvatljiv i kažnjiv.
U Obiteljskom centru smo pitali i koje su prihvatljive metode za “discipliniranje” maloljetnika.

Preventivni rad

– Svakako je potrebno da roditelji budu u cijelosti uključeni u djetetov život i prate njihov rast, ponašanje i zalaganje. Odgovorno i pozitivno roditeljstvo temelji se na djelotvornim odgojnim postupcima, a pod time se misli na pozitivnu komunikaciju, nenasilno rješavanje problema, jasno postavljanje pravila i granica te pohvalu djeteta. Ponekad će reakcija roditelja biti pohvala, ponekad sankcija, što, naravno, ovisi o ponašanju djeteta, no nikako roditelj ne smije ignorirati ponašanje djeteta jer tada dijete neće imati osjećaj pripadnosti obitelji te će najvjerojatnije neprihvatljivim ponašanjem pokušati svratiti pozornost na sebe – kažu u Podružnici Obiteljski centar, te dodaju kako se često u svojem radu susreću s nasiljem u obitelji.


– Kroz preventivni rad nastojimo utjecati na svijest javnosti o neprihvatljivosti nasilničkog ponašanja, o posljedicama koje ono ostavlja na pojedinca, a provodimo i savjetodavni rad i sa žrtvama i s počiniteljima, kako bismo žrtvu upoznali s pravima, ohrabrili je i osnažili, a na počinitelja utjecali da promijeni svoj modus ponašanja. Ističemo važnost pozitivne komunikacije i “učimo” o načinima nenasilnog rješavanja problema. Podružnica Obiteljski centar, kao i svi centri za socijalnu skrb, zdravstvene i obrazovne ustanove, ali i svaki pojedinac u društvu dužan je djelovati u skladu s pozitivnim propisima i svaku sumnju i svako saznanje da postoji bilo koji oblik i vrsta nasilničkog ponašanja prijaviti nadležnoj policijskoj postaji i nadležnom centru za socijalnu skrb, kako bi kroz zajedničku suradnju u okviru nadležnosti suzbili bilo koju vrstu nasilja – zaključuju Sandra Kos i Dunja Horvat.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba