JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ ZA SVE ZALJUBLJENIKE U TRADICIJSKU KULTURU

Ove subote u Krapinskim Toplicama 24. Smotra folklora Krapinsko – zagorske županije

Objavljeno: 22.03.2018. zagorjeinternational

Folklor je naziv za različite aspekte tradicijske kulture, najčešće uobičajen u značenju zajedničkog imena za tradicijske oblike književnosti, glazbe, plesova, dramskog i likovnog stvaranja. Sve specifične osobine nekog naroda i kraja, kao što su ljudski karakter, podneblje, prirodni fenomeni, govor, ritam, pjesme i plesovi, skupljeni su u folklor, koji samo čeka na umjetnikovu imaginaciju da ga on kroz svoju ličnost doživi i pretvori u umjetničko djelo.

210 izvođača

Upravo to njeguju članice Zajednice amaterskih kulturno – umjetničkih udruga KZŽ, kroz folklor identitet – neprolazne vrijednosti Hrvatskog zagorja. Smotre folklora upravo služe tome da kroz plesove ili koreografije prikazuju zagorske narodne običaje.
U organizaciji ZAKUU KZŽ i suorganizatora, KUD-a “Zlatko Baloković”, ove subote u Krapinskim Toplicama će se održati 24. Smotra folklora KZŽ. Na Smotri  će nastupiti 210 izvođača iz sedam kulturno – umjetničkih društava, koji će se predstaviti pjesmama i plesovima Hrvatskog zagorja, a posjetiteljima će se prezentirati i tradicijska baština Moslavine, Posavine te Gradišća. Na pozornici Doma kulture u Krapinskim Toplicama predstavit će se, u natjecateljskom dijelu, KUD Belec, KUD Đurmanec, KUD “Zlatko Baloković” Krapinske Toplice, KUD Pregrada i KUD Sveti Križ Začretje, a u revijalnom dijelu KUD “Sloga” Veliko Trgovišće te Ansambl Zabok.

Prosudbeni postupak

Selektorica prema kriterijima Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja, je Senka Jurina, koja će u prosudbenom postupku odrediti najuspješniju izvedbu zagorskog folklora, najuspješniju izvedbu koreografije koja obrađuje hrvatsku folklornu građu izvan Zagorja i najuspješniju praizvedbu.
Smotra folklora KZŽ počinje u 18.30 sati, a organizatori pozivaju sve zaljubljenike u tradicijsku kulturu da se pridruže ovoj manifestaciji te uživaju u izvedbama zagorskih kulturno – umjetničkih udruga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba