BUDUĆA KRALJICA STAKLA: Alina Kajba (16) iz Luke Poljanske u Zagorskim Selima, pohađa srednju školu u Sloveniji, a odabrala je pomalo neobičan smjer za djevojke, no nije požalila ni trenutka

“Iskreno vjerujem da sam odabirom školovanja u Rogaškoj Slatini napravila odličnu stvar za svoju budućnost”

Objavljeno: 17.03.2018. Alen Brodar

Alina Kajba (16) dolazi iz Luke Poljanske, kod Miljane u Zagorskim Selima i drugi je razred srednje škole u slovenskom Školskom centru Rogaška Slatina. I ne bi to bilo ništa neobično, da djevojka iz pograničnog područja svoje školovanje odluči nastaviti u susjednoj državi ako prepozna da joj to otvara bolje mogućnosti u budućoj karijeri, međutim, Alina je odabrala pomalo neobično zanimanje za djevojke, barem je takva percepcija u javnosti – tehničar staklarstva. Kako je uopće mlada Zagorka završila u Sloveniji na školovanju?
– U školi u Kumrovcu imali smo prezentacije, nešto tipa Dani karijera i jedna od škola koja se došla predstaviti je upravo ova iz Rogaške Slatine. Iskreno, mene je isprva zainteresirao smjer optičar – tehničar, međutim kad sam vidjela što se sve može sa staklom i od stakla, jednostavno sam odlučila. Uz mene, još je jedna kolegica upisala ovdje za optičara, a kolega iz Zagorskih Sela ide sa mnom u razred – priča nam Alina, dok nas vodi kroz svoju školu u Rogaškoj Slatini.

Uvijek stepenica više

– U životu mi je cilj da kad nešto napraviš, da odmah od toga imaš ideju za nešto drugo i da uvijek možeš stepenicu više. A to sa staklom možeš. Kad ga izbrusiš, možeš ga popijeskati, potom ga možeš izgravirati ili oslikati, uvijek mu možeš dodati još nešto svoje, to mi je onako – fenomenalno – govori Alina, na kojoj se može vidjeti oduševljenje kada govori o staklu.
Njeni roditelji stoga su joj, kaže, od prvog dana velika podrška pri njenom odabiru škole i buduće karijere, tim više što su i mama i tata završili i osnovnu i srednju školu u Sloveniji.
– Rekli su: “Ako ti je to želja, mi ćemo ti pomoći i glede jezika i bilo čega što bi ti moglo predstavljati prepreku na tom putu. Tvoja je odluka.” Tako da mi stvarno nije bilo teško odlučiti – prisjeća se Alina.
Što se tiče slovenskog jezika, stranci su u prvom razredu imali su dva puta tjedno organiziran tečaj, a u drugom su se razredu dogovorili s profesoricom da prije ispita prođu sve s njom.
– Meni vam je sve ovo doslovno – vau. Da mi je netko u sedmom razredu osnovne škole rekao da ću za godinu dana završiti u Sloveniji, u potpuno novoj okolini, da ću raditi u staklarni, rekla bih mu: “Kaj ti pričaš?”. I nije mi bilo svejedno kada sam dolazila, malo sam se bojala kako će me prihvatiti ovdje kao Hrvaticu, kako ću naći društvo, bila sam nesigurna, no kako sam stigla i počela živjeti u domu, jednostavno su me prihvatili. Dapače, pomagali su mi, nudili pomoć oko zadaće… – govori Alina. Kaže da je živjeti u domu super – sve vršnjaci, slični interesi, međusobno si pomažu, druže se…

Dom i stipendija

– U Domu inače imamo organizirane u sate za učenje, točnije to su dva obavezna školska sata, kada se ne izlazi, to je vrijeme posvećeno školi, da napraviš zadaću, učiš i sve što trebaš. Od 18 do 19 sati je večera, a poslije smo slobodni, možemo malo izaći u mjesto, družiti se u domu ili izvan doma, kako želimo – opisuje Alina, koja prima i kadrovsku stipendiju, što znači da ju je Steklarna Rogaška “zakaparila” i da po završenom četverogodišnjem školovanju tamo počinje raditi, ili ići dalje na faks. Ta stipendija iznosi 260 eura mjesečno.
– Trenutno mi je želja da idem dalje na studij – menadžment ili dizajn, ali svakako se poslije toga vidim u Steklarni Rogaška – zaključuje Alina i dodaje da nije požalila ni trenutka.



NOVI SMJER U ŠKOLSKOM CENTRU ROGAŠKA SLATINA: STAKLAR

Naučnička naknada, izdašna stipendija i smještaj u domu tijekom cijelog školovanja, a onda – siguran posao

Inače, Školski centar Rogaška Slatina prošle je godine proslavila 70. rođendan, pohađa je 277 učenika, od toga ih 98 živi u domu, a osim smjerova optičar – tehničar i tehničar staklarstva, ima i smjer opće gimnazije, dok od školske godine 2018./2019. uvode novi trogodišnji smjer – staklar.
– Ova škola je od početka zamišljena kao staklarska škola za sve učenike bivše Jugoslavije, a znam da smo u 70-ima imali čak dva učenika iz Burme. Što se tiče staklarstva, mi ovdje nudimo peti stupanj naobrazbe, nakon čega se naši učenici mogu zaposliti, ili nastaviti školovanje na nekom od stručnih fakulteta. A novi smjer – staklar će biti trogodišnji i to je četvrti stupanj naobrazbe, nakon kojeg je također moguće zaposlenje, ili nastavak školovanja. Imamo dosta učenika koji odluče nastaviti školovanje, no oni koji odluče raditi, to odmah i mogu. Naime, mi smo jedina slovenska škola koja educira na područjima staklarstva i optike. Staklari ovdje ne čekaju ni dana na burzi rada – otkrila nam je ravnateljica Školskog centra Rogaška Slatina, Dubravka Berc Prah.
A kako bi djecu potaknuli da se upisuje upravo smjer za staklara, koji je deficitaran, u suradnji sa Staklarnom Rogaška osigurane su im dodatne pogodnosti. Naime, učenik svake školske godine ima pet mjeseci prakse u staklarni, a u tom periodu ostvaruje i pravo na naknadu, koja prve godine iznosi 250 eura, u drugoj 300 eura, a u trećoj godini 400 eura, a tu je još i stipendija, koja prve godine iznosi 150 eura, druge 200, a treće 220 eura. Dakako, po završetku obrazovanja posao čeka. Prijavnicu možete pronaći na OVOM LINKU.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba