ZAJEDNO SU JAČI: U Varaždinu petorica župana potpisala Sporazum o međužupanijskoj suradnji

“Dvije trećine državnog proračuna puni se s kajkavskog govornog područja, očekujemo da nam država počne nešto vraćati”

Objavljeno: 16.03.2018. Alen Brodar

Petorica župana sjeverozapadne Hrvatske su u četvrtak u Varaždinskoj županiji potpisali Sporazum o međužupanijskoj suradnji.
Krapinsko – zagorskoj su se tako, ovim sporazumom, nakon Varaždinske i Međimurske županije, priključile i Koprivničko – križevačka te Bjelovarsko-bilogorska županija.

Samostalno teško

– Imamo projekte, znanje, kapacitete i tradiciju, no s financijskom moći naših županija, mi samostalno – bez pomoći države i europskih fondova, ne možemo realizirati velike projekte, poput centara kompetencija, velikih poduzetničkih inkubatora ili pak razvoja specijalnih bolnica za zdravstveni turizam. Ovaj naš savjet prilika je da to dodatno ubrzamo, a za državu možda i najbrži i najisplativiji način vraćanje novaca preko ulaganja u ovaj dio Hrvatske – istaknuo je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, uz kojeg su Sporazum potpisali bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, koprivničko -križevački župan Darko Koren, međimurski župan Matija Posavec i varaždinski župan Radimir Čačić.
Podsjetimo, župani Vladi RH, uz niz drugih inicijativa, predlažu i osnivanje Savjeta za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku, kao što je osnovan Savjet za Slavoniju.
Župan Radimir Čačić istaknuo je kako trećina hrvatskih građana govori kajkavski, a dvije trećine proračuna puni se upravo s područja na kojem govori “kaj”.

Projekt Sjever Hrvatske

– Vlada RH predvidjela je oko dvije milijarde eura za program razvoja Slavonije, od Vlade je sasvim sigurno primjereno i očekujemo isto za više od 660.000 stanovnika sjeverne i središnje Hrvatske – rekao je Čačić, s kojim se složio i župan Bajs, dok je Matija Posavec istaknuo važnost pristupanja još dviju županija ovom Sporazumu. Osvrnuo se i na projekt brze pruge te istaknuo potrebu za hitnim Vladinim mjerama za tekstilnu, obućarsku i drvno prerađivačku industriju.
Koprivničko – križevački župan Darko Koren naglasio je kako je smisao ove inicijative prepoznavanje projekata koji su bitni za cjelokupni prostor sjeverne i središnje Hrvatske, područja od kojeg cijela država najviše profitira.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba