PREDSTAVLJENO 11 MJERA ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI, ZA KOJE JE U OVOJ GODINI OSIGURANO 2,6 MILIJUNA KUNA

“Pažnju od sada usmjeravamo na dvije stvari – ekološku proizvodnju i uzgoj zagorskog purana”

Objavljeno: 02.03.2018. zagorjeinternational

Za provođenje mjera razvoja poljoprivredne proizvodnje, Krapinsko – zagorska županija u ovoj je godini osigurala ukupno 2,6 milijuna kuna, a mjere su predstavljene na konferenciji za medije održanoj u Krapini.
Za 2018. godinu utvrđeno je jedanaest mjera razvoja poljoprivredne proizvodnje, koje je predstavio zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek.
Kao potpora za povećanje poljoprivredne proizvodnje osigurano je 500 tisuća kuna, a za uzgoj zagorskog purana 400 tisuća kuna. Oba natječaja otvorena su do 28. ožujka. Potpora za povećanje stočarske proizvodnje iznosi 300 tisuća kuna, a natječaj će se raspisati u travnju. U ožujku će biti raspisan natječaj za zaštitu višegodišnjih nasada od padalina, za što je osigurano 200 tisuća kuna, a u travnju natječaj za poboljšanje uvjeta uzgoja zagorskog purana, za što je osigurano 100 tisuća kuna.
U svibnju slijede dva natječaja: za laboratorijsku analizu uzoraka za dokazivanje zlatne žutice u vinogradima, vrijedan 100 tisuća kuna, te za ulaganje u modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrede u preradi i stavljanje na tržište, vrijedan 600 tisuća kuna.
Potpora za razvoj poljoprivredne proizvodnje i promociju poljoprivrednih proizvoda iznosi 100 tisuća kuna, a natječaj je otvoren do utroška osiguranih sredstava. Dodjeljuju se i potpore za pripremu projektne dokumentacije, vrijedne 100 tisuća kuna, a natječaj bi se trebao raspisati u ožujku. U tijeku je administrativna obrada završenog natječaja za potporu poljoprivrednim udrugama koje se bave primarnom proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda, kao i natječaj za potporu poljoprivrednim udrugama koje se bave preradom te stavljanjem na tržište poljoprivrednih proizvoda. Oba su natječaja vrijedna 100 tisuća kuna, a pristiglo je 27 prijava.

Sustav navodnjavanja

Natječaje koji su u tijeku predstavila je Sanja Mihovilić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, promet i komunalnu infrastrukturu.
– S 26. veljače krenuli smo s mjerama, konkretno s tri mjere. Prva mjera namijenjena je proizvođačima koji žele povećati poljoprivrednu proizvodnju. To su obiteljska gospodarstva koja žele povećati stočni fond, otkupiti ili zakupiti poljoprivredno zemljište, nabaviti novu opremu, a ta je mjera pojačana i s navodnjavanjem, znači, kako bi korisnici mogli iskopati bunar i opremiti sustav za navodnjavanje. U toj mjeri imamo osigurano 500 tisuća kuna, mjera je objavljena u ponedjeljak i već s današnjim danom imamo 16 prijava. Druga je mjera namijenjena za povećanje uzgoja zagorskog purana. Osigurano je po 100 kuna po novoizvaljenom puriću, a ukupno je za nabavu novih purića osigurano 400 tisuća kuna. Sljedeća mjera namijenjena je promociji proizvoda u poljoprivredi, to je mjera za koju će natječaj biti raspisan do kraja godine, a korisnici mogu dobiti maksimalno 10 tisuća kuna, za izradu web stranice, letaka, za nastup na sajmovima i sudjelovanje na međunarodnim natjecanjima – pojasnila je Mihovilić.
Župan Kolar je istaknuo kako su za poljoprivrednike u ovoj godini osigurane tri mjere više te 600 tisuća kuna više. Dodao je kako je u 2017. godini poljoprivrednicima isporučeno 2.074.000 kune bespovratnih sredstava, a od 2013. godine do danas 7.666.735 kuna bespovratnih sredstava. Poljoprivrednici su dobili priliku za prodaju i promociju proizvoda kroz manifestacije “100% zagorsko” u Rijeci i Zagrebu, gdje su, rekao je Kolar, nakon promocije, našli i novo tržište.
– Moramo stvoriti uvjete da se poljoprivrednici usmjere na proizvodnju, a za promociju i plasman na tržište moramo se pobrinuti mi, jedinice regionalne samouprave, uz pomoć naših gradova i općina. Naravno, i poljoprivrednici se međusobno moraju udruživati kroz klastere i zadruge, jer je njihov najveći problem to što njihovog proizvoda nema u količini u kojoj to tržište traži. Ono što je također jako važno, jest edukacija. U narednom periodu pažnju ćemo usmjeriti na dvije važne stvari: ekološku proizvodnju i uzgoj zagorskog purana. Sljedeće tri godine ići će mjera koja je vezana uz uzgoj zagorskog purana, jer ne možemo dopustiti da, nakon što je on dobio europsku zaštitu, mi nemamo na našim bregima dovoljnu količinu proizvoda, kako bismo zagorskog purana mogli izvoziti po barem duploj cijeni nego što je ona sada. Naime, u Francuskoj postoji jedna ptica koja je slična našem zagorskom puranu, a kilogram tog mesa četiri je puta skuplji u odnosu na cijenu koju sada naši proizvođači postižu na tržištu. Znači, mi bismo bez problema mogli udvostručiti cijenu i otići na francusko tržište, ali za to moramo ponovno aktivirati rad zadruge. Intenzivno ćemo se tim baviti ove godine, kako bismo stvorili uvjete da već 2019. imamo spreman teren za izvoz zagorskog purana – rekao je Kolar.

Dugotrajni proces

Na novinarsko pitanje zašto još nitko od proizvođača nije registrirao robnu marku na europskom tržištu, i je li to zato što se radi o vrlo skupom procesu, Kolar je odgovorio kako sav trošak na sebe preuzimaju Ministarstvo poljoprivrede i Krapinsko – zagorska županija.
– Do kraja ožujka mi ćemo imati minimalno tri, a možda i pet proizvođača koji će to napraviti. To je jedan proces koji se ne može događati preko noći. Nama je u ovom trenutku važnije da stvorimo kritičnu masu ljudi koji žele proizvoditi. Već sada imamo sedam ozbiljnih proizvođača koji će ići na veći broj kljunova, a ovo je paralelni proces koji radimo u suradnji Ministarstvom poljoprivrede – zaključio je Kolar. (ab, jj) 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba