ORGANIZATORI SEDMOG INA RALLYJA KUMROVEC RAZGOVARALI SA ZORANOM VAKULOM O VREMENSKOJ PROGNOZI ZA PETAK I SUBOTU

“Neće biti obilnog snijega ni jakog vjetra, ali je vrlo velika opasnost od poledice”

Objavljeno: 28.02.2018. zagorjeinternational

Zima koja je proteklih dana okovala Hrvatsku, potaknula je organizatore sedmog INA Rallyja Kumrovec da pitaju glavnog meteorologa Hrvatske radiotelevizije Zorana Vakulu kakvo će vrijeme biti u Zagorju za održavanja poznate utrke.

Kakvo nas vrijeme očekuje u petak?

U petak nije opasnost samo kiša, već postoji i “opasnost” od snijega. Općenito se situacija u odnosu na onu koju smo imali tijekom tjedna stabilizira. Neće biti obilnog snijega, neće više biti jakog vjetra. U visini temperatura zraka raste, no još uvijek će biti dovoljno niska, tako da će u petak još vjerojatno biti lepršanja pahulja. Temperatura pri tlu će biti negativna, mislim da neće dosegnuti nulu.

Kakvo će vrijeme biti u subotu, kada posade i gledatelje očekuju brzinski ispiti u okolici Kumrovca?

Tijekom subote na području Kumrovca temperatura će se kretati između nule i dva stupnja. To je temperatura na granici kiše i snijega, a osobita opasnost vreba od kiše koja se ledi u dodiru s tlom. Može biti i ledenih zrnaca, ali najvjerojatnije radit će se o kapljicama koje će se lediti u dodiru s hladnim podlogama – vjetrobranskim staklima, limom, hladnom cestom. Dakle, opasnost od poledice je vrlo velika.

Kakva će biti temperature? Najavljene su temperature “u plusu”, što će mnogima odgovarati zbog izbora guma.

Sigurno neće biti velikih minusa. Napuštaju nas dvoznamenkasti minusi već u četvrtak, a u subotu temperatura će biti oko nule, do dva, možda tri stupnja u pozitivi. To su najviše temperature zraka koje mogu biti. Nisam stručnjak za gume, ali vjerujem da će oni koji dobiju ovu informaciju to znati znalački upotrijebiti. Dakle, od minus tri do plus tri su najvjerojatnije temperature za subotu, uz mogućnost poledice na tlu, a mislim da i to utječe na izbor guma.

Što poručiti našim gledateljima? Prošlih je godina temperatura znala biti oko deset stupnjeva, ali zbog vjetra je osjećaj bio znatno hladniji.

To je teško reći, hoće li biti hladnije u srijedu i četvrtak ili je bilo hladnije u ponedjeljak i utorak, kad je temperatura bila viša, ali je puhao jači vjetar. Osjećaj hladnoće je od čovjeka do čovjeka različit. Ono što mjerenja kažu na meteorološkoj postaji, nisu uvijek odraz onoga što osjećamo. Uz jaki vjetar, tijelo se više pothlađuje i osjećaj hladnoće je jači. Ono što je dobro za vikend, neće biti jačeg vjetra, pa ni osjećaj hladnoće zbog vjetra neće biti pojačan, a ni temperatura neće biti odviše niska, iako će biti niža nego li je to uobičajeno za ovaj dio godine. Ona je za kraj veljače i početak ožujka u središnjoj Hrvatskoj između šest i osam stupnjeva.

Svjedoci smo vremenskih prognoza u Formuli 1, kad se precizno najavi kiša u točno određenom krugu. Kako se rade takve prognoze?

Postoje različite vrste prognoza – od vrlo kratkoročnih, tzv. nowcasting, pa do onih koje idu nekoliko mjeseci, godina, čak i desetljeće unaprijed, tzv. klimatske prognoze. Ono što se događa u Formuli 1, kao i kod drugih automobilističkih utrka, tamo je meteorolog u blizini ili na vezi, tako sam i ja svojedobno na taj način surađivao s autodromom Rijeka. U tim slučajevima prate se radarske i satelitske slike oblaka i na temelju procjene njihovog putovanja i različite gustoće se daju prognoze mogućnosti za kišu. Dakle, velika je vjerojatnost dobre, kvalitetne i pouzdane prognoze uz praćenje satelitske i radarske slike za sat, dva, pa čak i u minutu. Više od toga, tko god vam daje prognozu u minutu, pokušava vam dati lažno pouzdanje. Što je dan ili trenutak prognoze dalji od trenutka prognoziranja, to je prognoza manje pouzdana. To ne znači da mjesečne prognoze nisu dobre, ali u smislu komparacije srednje temperature zraka ili ukupne količine oborina s prosječnima za to doba godine.

Znači, nemoguće je tako precizno prognozirati dugoročno?

Ako vam danas netko kaže da će 21. ožujka u Zagrebu, na Trgu bana Jelačića padati kiša, taj vas pokušava obmanuti. Ne postoji teorija u današnjoj znanosti za tako pouzdanu prognozu. Teorija kaosa na djelu. Kao kad se, primjerice, pogleda dim iz dimnjaka – što su čestice dima udaljenije od dimnjaka, to su raspršenije. Isto se događa s prognozom. Za kompjuterske izračune modela atmosfere uvjeti se neće značajnije mijenjati za dan, dva ili tri unaprijed. No, za desetak dana unaprijed na uzorku od 50 modela odstupanja mogu biti od minus deset, do plus deset stupnjeva. Kao kad se dim rasprši iz dimnjaka. Malo karikiram, ali pokušavam reći što se događa u prognozama i zašto prognoze nisu pouzdane.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba