PO PRVI PUTA NAKON 1945. GODINE PEPELNICA I VALENTINOVO PADAJU NA ISTI DAN

ROMANTIČNA VEČERA I ČAŠICA VINA ILI POST, NEMRS I OBRED PEPELJENJA: Kakav je vaš plan?

Objavljeno: 14.02.2018. zagorjeinternational

Po prvi puta nakon 1945. godine poklopilo se da korizma počinje na Valentinovo. Za katolike, Pepelnica ima veći značaj od proslave Dana zaljubljenih, pa će se mnogi danas naći pred dvojbom – prepustiti se romantičnoj proslavi uz crvene ruže, finu večeru i čašicu dobrog vina, ili pak započeti četrdesetodnevno razdoblje pokore, molitve i posta baš onako kako i priliči – cjelodnevni post i nemrs te odlazak na svetu misu, gdje će danas svećenici vjernike posipati pepelom.
Iako irsko – američke dijeceze u Sjedinjenim Državama često vjernicima dopuštaju izuzetke kada Dan svetog Patrika pada na Veliki petak i omogućuju im da jedu tradicionalnu usoljenu govedinu s kupusom iako bi morali nemrsiti, Crkveni su čelnici istaknuli da takve iznimke na Valentinovo ne dolaze u obzir, s obzirom na to da su Čista srijeda i Veliki petak jedina dva dana u godini kada su post i nemrs obavezni.
Stoga je američki biskup Richard Malone u video poruci vjernicima savjetovao da oni koji su navikli slaviti Valentinovo, učine to dan prije, odnosno, neka ga spoje s pokladnim utorkom.
Slično preklapanje dogodit će se i za nekoliko tjedana, s obzirom na to da na isti dan padaju Uskrs i prvi april.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba