KRipto manija(k)

Pet najboljih kriptovaluta u 2018. godini

Objavljeno: 06.02.2018. zagorjeinternational

Krapinčanin Nikola Poslončec (26) magistrirao je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer menadžerska informatika. Kriptovalute prati iz izričitog interesa u “Internet of things” i blockchain tehonologiju od 2013. godine, a kroz seriju kolumni “KRipto manija(k)” će čitateljima Zagorje Internationala pokušati približiti svijet kriptovaluta.

U prošloj kolumni pisano je o Ethereumu kao ubojici Bitcoina. Razlog tome su brže i jeftinije transakcije te pametni ugovori (engl. smart contracts) koji za sada nisu mogući na Bitcoinu, a omogućuju razvoj aplikacija i novih tokena na Ethereum platformi.
Prema tome, očekuje se da će kroz 2018. godinu broj novih aplikacija i tokena na Ethereum platformi dodatno porasti. Zbog rasta broja ICO-a koje za financiranje koriste Ethereum, dolazi do povećanja potražnje za Ethereumom čime i raste njegova cijena. Pri cijeni od 900$ pristupačniji je od Bitcoina, a usporedimo li kretanje cijene s Bitcoinom ono je slično, no s blagim zakašnjenjem.

Usporedba kretanja cijene Bitcoina i Ethereuma

Na lijevoj slici je prikazana cijena Bitcoina kroz godine, dok je na desnoj prikazana cijena Ethereuma. Vidljivo je kako su grafikoni gotovo identični, odnosno Ethereum prati trend Bitcoina, no s manjim odmakom.

Sljedeća kriptovaluta na koju bi trebalo obratiti pozornost u 2018. godini je NEO – drugim nazivom Kineski Ethereum. Upravo njegovo podrijetlo razlog je popularnosti. U drugoj kolumni spomenuli smo kako se većina farmi Bitcoina i Ethereuma nalazi u Rusiji i Kini zbog jeftine struje i hladne klime. NEO ima dosta sličnosti s Ethereumom. Platforma je za razvoj novih aplikacija na blockchainu, no za razliku od Ethereuma, nije djeljiv. Što znači da ga se može slati samo u cijelim jedinicama (1 NEO, 2NEO…) dok Ethereum nema takvih ograničenja. No prednost NEO-a jest da se s vremenom generira GAS za držanje u novčaniku (eng.wallet). GAS je nešto slično kamatama u banci za držanje pologa. Jedan NEO godišnje generira oko 0.2 GAS-a. Cijena jednog NEA na dan pisanja kolumne iznosi 120$, dok je cijena GAS-a oko 50$. Što bi značilo ako imate poveću količinu NEA, možete komotno živjeti od prodaje generiranog GAS-a, dok i dalje čuvate NEO kao glavnicu.

Slijedi ICON – kratica ICX –južno korejski NEO. Veoma sličan NEU, također se planira izgradnja brojnih aplikacija na platformi. Glavni cilj je omogućiti svijetu povezanost (eng. Hyperconnectivity). Važan je zbog velikog broja programera iz Koreje koji će koristiti ICON kao platformu za razvoj vlastitih rješenja radije nego korištenje ruske ili kineske platforme. Također, za razliku od Ethereuma i NEA, ICON za sada ima djelomičnu podršku Korejske vlade koja vidi prednosti blockchain tehnologije.

Na četvrtom mjestu nalazi se Vechain (VEN) kojemu uskoro slijedi rebranding u (VET), također kineska platforma s usredotočenošću na Internet of things tehnologiju i obnovljive izvore energije, čemu svjedoči nedavno partnerstvo s DNV GL (Norveška kompanija koja posluje u energetskom sektoru op.a.). Druga prednost mu je snažan marketinški tim koji na poseban način (objavljujući zagonetke na twitteru) najavljuje buduće projekte te uspijeva zainteresirati javnost za rješavanje istih kako bi došli do rješenja.

IOTA je posljednja na listi od pet odabranih. Najvišu cijenu postigla je kada je Bitcoin bio na vrhuncu od 19.400 $ te je ona iznosila 5,24 $. IOTA je potpuno različita od svih kriptovaluta jer nije bazirana na blockchain tehnologiji već na tangle – isprepletenoj mreži. Prednosti su joj instant transakcije bez ikakvih troškova za pošiljatelja i primatelja. Najveća funkcionalnost IOTE nastupit će s porastom broja električnih automobila na cestama gdje se planira da će se plaćanje punjenja automobila realizirati putem IOTE. Kompanija koja je osmislila IOTU broji sve više značajnih partnerstva poput onih s BMW-om, VW-om i BOSCH-om – najvećim svjetskih proizvođačem senzora (svaki mobitel ima minimalno 2 BOSCH-ova senzora) koji ulažu značajna sredstva u razvoj i istraživanje ove tehnologije. Konkretna primjena očekuje se kroz pet do 10 godina, što znači da će puni potencijal IOTE tek biti istražen.

U sljedećoj, ujedno i posljednjoj kolumni ovog serijala pročitajte o trenutnom stanju tržišta te o razlozima pada cijene Bitcoina za više od 60 posto u dva mjeseca.

NAPOMENA: Navedeno nije savjet o trgovanju. Trgujete na vlastitu odgovornost. Kriptovalute su izrazito rizične i nikada nemojte ulagati više nego što ste spremni izgubiti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba