AKO JOŠ UVIJEK RAZMIŠLJATE KOJI FAKULTET ILI SREDNJU ŠKOLU UPISATI, OBAVEZNO PROČITAJTE PREPORUKE HZZ-a

A NEKA ZANIMANJA UPORNO ŠKOLUJEMO: U Zagorju nam trebaju zidari, CNC operateri, liječnici i informatičari, dok je previše frizera, fizioterapeuta, ekonomista i politologa

Objavljeno: 30.01.2018. Jelena Jazbec

Na temelju praćenja, analize i predviđanja potreba tržišta rada za pojedinim zvanjima, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina donio je preporuke za obrazovnu upisnu politiku u Zagorju. U njihovoj izradi, za područje Krapinsko – zagorske županije, sudjelovala je tematska radna skupina, sukladno sporazumu Regionalnog partnerstva u kojem su i KZŽ, zagorska Obrtnička i Gospodarska komora te Zagorska razvojna agencija. Na osnovu procjena tematske radne skupine izrađena je lista obrazovnih programa u kojima treba povećati, odnosno smanjiti broj upisanih i stipendiranih učenika ili studenata.

Školovanje u županiji

Prema preporuci Zavoda za zapošljavanje, ukoliko žele pronaći posao na području županije, za učenike se preporučuje da upišu neki od sljedećih trogodišnji obrazovnih programa: zidar/zidarica, bravar/bravarica, monter/monterka suhe gradnje, tesar/tesarica, konobar/konobarica, soboslikar-ličilac/soboslikarica-ličiteljica, elektroinstalater/elektroinstalaterka, instalater/instalaterka grijanja i klimatizacije, vodoinstalater/vodoinstalaterka, kuhar/kuharica, stolar/stolarica, CNC operater/CNC operaterka, keramičar-oblagač/keramičarka-oblagačica, strojobravar/strojobravarica, tokar/tokarica. Za sve te programe učenici se mogu školovati u županiji. Ostala poželjna zanimanja u Zagorju su i vozač/vozačica motornog vozila, pekar/pekarica, mesar/mesarica, krojač/krojačica, autolakirer/autolakirerica i autolimar/autolimarica, no, za njih se učenici mogu obrazovati samo izvan županije. Među trogodišnjim srednjoškolskim programima, preporučuje se da se smanje upisne kvote za frizere, a među četverogodišnjim, trebalo bi upisivati manje fizioterapeuta, komercijalista, upravnih referenata i ekonomista.

Stručni studiji

Što se tiče sveučilišnog obrazovanja, za lakši pronalazak posla poželjno je upisati medicinu, strojarstvo, građevinarstvo, matematiku, edukacijsku rehabilitaciju, anglistiku, germanistiku, elektrotehniku i informacijsku tehnologiju, farmaciju ili informatiku.
U kategoriji stručnih studija, ne preporučuje se studij poslovne ekonomije u turizmu i ugostiteljstvu, poslovne ekonomije i fizioterapije, a u kategoriji sveučilišnih studija, najteže će posao naći poslovni ekonomisti i politolozi.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba