TRADICIONALNI BLAGOSLOV VINOGRADA I VESELICE DILJEM ZAGORJA

Vincekovo se ovog vikenda slavi u Loboru, Mariji Bistrici, Kraljevcu, Mihovljanu, Zlataru, Kumrovcu…

Objavljeno: 19.01.2018. JJ

Ovog vikenda brojne udruge vinara tradicionalno uz blagdan sv. Vinka, obilježavaju početak nove vinogradarske godine. Vinogradari, vinari i prijatelji dobrog vina iz općine Kumrovec obilježit će Vincekovo sutra s početkom u 10.30 sati u trsju i kleti obitelji Drage Štefana. Nakon blagoslova i orezivanja prvih trsova, članovi udruge “Grozd” Kumrovec nastavit će druženje uz dobru papicu, fino vinčeko i naravno, uz domaću popevku. Sutra u podne okupljaju se članovi Udruge “Kliet” iz Lobora i to u Velikoj Petrovagorskoj. Ovogodišnji domaćin je Andrija Smetiško, blagoslov vinograda prevodit će loborski župnik, vlč. Vladimir Drnetić, a svirat će Ansambl Zagorje.

Vino i kobasice

Udruga vinogradara Marija Bistrica sve zainteresirane poziva na proslavu Vincekova, sutra od 11 sati na Trgu pape Ivana Pavla II. Program počinje osmim Vincekovim planinarskim pohodom obilaznice “Za dušu i tijele – Mirko Fulir”, u organizaciji Planinarskog društva Grohot. Nakon pozdrava organizatora, slijedi odlazak na lokaciju Globočec – Kotari. Blagoslov trsja vodit će ceremonijal meštar Štef Pepelnjak. Posjetitelji će u Globočecu moći uživati u ponudi vina i kobasica po promotivnim cijenama, a u slučaju lošeg vremena, Vincekovo se otkazuje. U programu sudjeluju članovi KUD-ova “Lovro Ježek” i Laz, te članovi Udruge kuburaša ”Marija Bistrica”.

Ansambl Fiškali

Udruga “Trsek” u nedjelju priprema Vincekovo u Kraljevcu, od 11 sati u vinogradu Nikole Kojadinovića. U 13 sati počinje druženje članova Udruge “Lucen” iz Mihovljana, koje će se održati u Gori Veterničkoj, a ovogodišnji domaćin je Mladen Sokolić. Nastupit će Ansambl Fiškali. U 15 sati Udruga “Pajdaš” iz Zlatara organizira druženje kod Slavka Steklara. Održat će se i ceremonija blagoslova vinograda, koju će voditi Juraj Sremec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba