Krapinska turistička perjanica u 2017. godini bilježila rekorde

Muzej krapinskih neandertalaca u prošloj godini posjetilo gotovo 100.000 ljudi, od toga više od 8500 stranaca

Objavljeno: 17.01.2018. Alen Brodar

Muzej krapinskih neandertalaca je tijekom 2017. godine obišlo 96.614 osoba, što je rekordan broj u zadnjih sedam godina, izvijestili su iz MKN-a.
– To dokazuje da stalni muzejski postav i programi koje Muzej organizira još uvijek privlače brojne posjetitelje. Muzej ponajviše obilaze grupe učenika u sklopu organiziranih školskih izleta, zatim grupe umirovljenika, ali i odraslih osoba te individualni posjetitelji, obitelji s djecom. Posjetitelji u Muzej dolaze iz različitih dijelova Hrvatske, ali i iz gotovo svih dijelova svijeta, pa Muzej za 2017. bilježi 8776 stranih posjetitelja. Uz obilazak stalnog postava posjetitelji obilaze i Nalazište Hušnjakovo, a tijekom 2017. godine imali su priliku sudjelovati i u različitim edukativnim programima, manifestacijama te razgledati nekoliko atraktivnih izložbi – rekao je voditelj Muzeja Jurica Sabol.

Edukativne radionice

Održano je sveukupno 110 edukativnih radionica i predavanja za 2649 posjetitelja, ponajviše za djecu osnovnih škola. Realizirani su i posebni edukativni programi, XII. Zimske radionice i igraonice, Dani Dragutina Gorjanovića-Krambergera i 22. Edukativna muzejska akcija koja je u MKN bila na temu evolucije psa i nosila naziv “Tajne porijekla i razvoja čovjekova najboljeg prijatelja”.
– Održana je i 18. Ljetna geološka škola, u kojoj je tijekom pet dana sudjelovao velik broj djece koja su učila o prapovijesti kroz terensko istraživanje i kreativno izražavanje, a Muzej je organizirao i edukativne radionice u suradnji s različitim udrugama te se svojim aktivnostima za djecu uključio u programe manifestacija koje organizira lokalna zajednica – nabraja Sabol, dodajući kako su tijekom godine u Muzeju bile postavljene i izložbe “Špilja Vindija”, kojom je prezentirano još jedno poznato nalazište neandertalaca te “Fosilna bogatstva Hrvatskog zagorja i Podravine”, na kojoj su uz brojne originalne fosile poput atraktivnih zuba mamuta, po prvi puta bili izloženi i nalazi koji se čuvaju u privatnim zbirkama.

Izložbe i manifestacije

Veliku posjećenost je imala i međunarodna izložba “ICE AGE EUROPE NOW”, koja je u ljetnim mjesecima bila postavljena na otvorenom, ispred nove muzejske zgrade, a koja je prikazala život paleolitičkih lovaca i nomada. Muzej krapinskih neandertalaca je tijekom 2017. bio i mjesto održavanja različitih manifestacija poput “Noći muzeja” , obilježeni su “Dani europske baštine”, Javna ustanova za zaštitu i upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ je u Muzeju održala promociju knjige “Noćni leptiri” i događanje “Međunarodna noć šišmiša”, a u sklopu Ljeta u Krapini koje organizira TZ Grada Krapine u atriju Muzeja su odigrane i tri predstave GK Gavella.
– Uspješna 2017. godina poticaj je za još uspješniju 2018., u kojoj nas također očekuju brojni zanimljivi programi i događanja – najavljuje voditelj Muzeja krapinskih neandertalaca Jurica Sabol.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba