POVIJESNI TURISTIČKI REZULTATI ZA HRVATSKU

U prošloj godini ostvareno 13 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja – Krapinsko–zagorska županija druga na kontinentu po broju noćenja

Objavljeno: 15.01.2018. JJ

Prema podacima sustava eVisitor, od siječnja do kraja prosinca turističke 2017. godine ostvareno je 18,5 milijuna dolazaka, što je povećanje od 13 posto, i 102 milijuna noćenja, što je povećanje od 12 posto. Riječ je o povijesnim turističkim rezultatima za Hrvatsku, koja je ove godine potvrdila poziciju jedne od najpopularnijih turističkih destinacija, koja privlači sve više gostiju tijekom svih dijelova godine.
Ministar turizma Gari Cappelli i direktor Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić zadovoljni su ovim rezultatima, u 2018. godini najavljuju snažniji razvoj cjelogodišnjeg turizma koji počiva na održivom razvoju i destinacijskom menadžmentu.
Hrvatska turistička ponuda, u ovoj godini, bit će predstavljena na 26 turističkih sajmova na kojima će nastupati Hrvatska turistička zajednica. Od tog broja, bit će realizirani nastupi na devet specijaliziranih sajmova, koji obuhvaćaju nautičku, kongresnu i kamping ponudu, dok će novi vizualni koncept i novo kreativno rješenje štanda HTZ-a po prvi puta biti predstavljeno na sajmu ITB Berlin u ožujku. S ciljem postizanja još boljih rezultata na pojedinim tržištima, predviđeno je proširenje sadašnje mreže predstavništva s novim uredima u Kini – Šangaju, Južnoj Koreji – Seulu, SAD-u – Los Angelesu i Italiji – Rimu.

Dominira Istra

Promatrajući period od siječnja do prosinca, strani turisti su ostvarili 16,5 milijuna dolazaka (+14 posto) i 89,8 milijun noćenja (+12 posto), a poraste bilježe i domaći turisti koji su ostvarili 12 milijuna noćenja te rast od 14 posto. U periodu od siječnja do kraja prosinca najviše je noćenja ostvareno u Istri (28 milijuna noćenja), Splitsko-dalmatinskoj županiji (19 milijuna noćenja) te na Kvarneru (18,6 milijuna noćenja). Slijede Zadarska županija (13,7 milijuna noćenja), Dubrovačko-neretvanska županija sa 8,5 milijuna noćenja, Šibensko-kninska sa 7,1 milijuna noćenja, Ličko-senjska županija s 3,2 milijuna noćenja te Zagreb s 2,3 milijuna noćenja. Na kontinentu je ostvareno 2 milijuna noćenja (+15 posto), a najviše noćenja je ostvareno u Karlovačkoj županiji (576 tisuća noćenja), Krapinsko-zagorskoj županiji (322 tisuća noćenja) te u Osječko-baranjskoj županiji (188 tisuća noćenja).

Najviše Nijemaca

Tijekom dvanaest mjeseci najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (20,7 milijuna noćenja), Slovenije (10,1 milijuna noćenja), Austrije (7,6 milijuna noćenja), Poljske (6,3 milijuna noćenja) i Češke (5,4 milijuna noćenja). Izvan europskih zemalja, najviše noćenja su ostvarili gosti iz Sjedinjenih Američkih Država (1,4 milijuna noćenja), Australije (667 tisuća noćenja), Južne Koreje (533 tisuće noćenja), Kanade (415 tisuća noćenja) te Kine (237 tisuće noćenja).
Top destinacije po noćenjima su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Medulin i Umag. Od ukupnog broja noćenja, najviše ih je ostvareno u objektima u domaćinstvu (35 milijun noćenja), hotelima (25 milijuna noćenja) te kampovima (19 milijuna noćenja), dok je u nautičkom charteru tijekom dvanaest mjeseci ostvareno 3,2 milijuna noćenja.
Prihodi od turizma tijekom srpnja, kolovoza i rujna 2017. u porastu su od 9,8 posto.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter