STANJE U HRVATSKOJ IZNIMNO JE ZABRINJAVAJUĆE: U PRVIH DESET DANA OVE GODINE, U ŠEST PROMETNIH NESREĆA POGINULO SEDAM OSOBA

VOZAČI, OPREZ: Policija tijekom siječnja kreće u još oštriju borbu protiv četiriju glavnih “ubojica u prometu”

Objavljeno: 12.01.2018. JJ

Nezadovoljavajući trend smrtnog stradavanja u prometu u Republici Hrvatskoj nastavljen je i u prvim danima 2018. godine, pa je tako u deset dana evidentirano šest nesreća sa sedam poginulih osoba. Iz podataka o prometnim nesrećama, razvidno je da su sudionici nesreća smrtno stradavali uglavnom zbog grešaka koje su se odnosile na vožnju pod utjecajem alkohola i brzinu neprimjerenu uvjetima na cestama.

Alkohol i brzina

S obzirom na navedeno, a u cilju zaustavljanja navedenog negativnog trenda, odnosno preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica te povećanja ukupne razine sigurnosti prometa na cestama, policija će tijekom siječnja 2018. godine, posebice u noćnim satima u dane vikenda, s petka na subotu te sa subote na nedjelju, ali i u ostatku tjedna, poduzimati aktivnosti prioritetno usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje četiriju glavnih “ubojica u prometu”: vožnje pod utjecajem alkohola, nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, nekorištenja sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima), kao i nepropisnog prijevoza djece, te nepropisne uporabe mobitela.
U provođenje planiranih aktivnosti bit će uključen maksimalan raspoloživi broj policijskih službenika operativnog sastava policije, kao i sva raspoloživa tehnika (alkometri, uređaji za nadzor brzine kretanja vozila, testeri za droge itd.).

Savjeti za sve sudionike

Policija je uputila i savjete sudionicima u prometu, koje se potiče da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti, poštuju ograničenja brzine kretanja (zakonska ili ona postavljenim prometnim znakom, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji), ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, prilikom vožnje u kolonama drže dovoljan razmak između vozila, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu, pobrinu se za propisan smještaj djece u vozilu, bez obzira na žurbu ne ulaze u rizična pretjecanja, a pješačkim se prijelazima približavaju sa smanjenom brzinom i povećanim oprezom. Nadalje, ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, policija savjetuje da hodate uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budete označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno, da koristite svjetliju odjeću. I bicikliste se savjetuje da budu propisno označeni, a zakonska je obaveza da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budu označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba