SVI JEDVA ČEKAMO 13. IZDANJE POPULARNE MANIFESTACIJE, KOJA ĆE SE ODRŽATI 26. SIJEČNJA NA TEMU “MUZEJI I SPORT”

“NOĆ MUZEJA”: Predavanja, izložbe, glazba, besplatno razgledavanje – i zagorski muzeji pripremaju atraktivne programe za svoje posjetitelje

Objavljeno: 11.01.2018. Jelena Jazbec

U Noći muzeja 2017. bilo je rekordnih 238.710 posjetitelja, a manifestacija je održana u 110 gradova i općina na 230 lokacija, a Hrvatsko muzejsko društvo, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim institucijama, u petak, 26. siječnja, po trinaesti puta organizira manifestaciju “Noć muzeja”, a ovogodišnja tema bit će “Muzeji i sport”.
Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnost u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja i stvaranju nove muzejske publike.
Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima, stoga i odabir sporta za temu “Noći muzeja 2018.” ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.
Poticaj za temu “Noći muzeja 2018.” proizašao je iz sportskih događaja koji će obilježiti ovu godinu: Europsko prvenstvo u rukometu, koje će se u Hrvatskoj održati od 12. do 28. siječnja, i XXIII. Zimske olimpijske igre, koje će se održati u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače.
U nastavku donosimo popis aktivnosti i programa koje u “Noći muzeja” možete posjetiti diljem Zagorja.

BEDNJA

Razgled tamnice Dvora Trakošćan i natjecanje u gađanju lukom i strijelom

U Dvoru Trakošćan od 18 do 24 sata bit će omogućeno noćno razgledavanje dvorca, uz mogućnost razgledavanja tamnice, koja inače nije dostupna posjetiteljima. Od 20 do 23 sata održat će se druženje uz degustaciju tradicionalnog jela “biciklini”, a od 19 do 22 sata na rasporedu je natjecanje u gađanju lukom i strijelom.

DESINIĆ

U Dvoru Veliki Tabor predavanje o “ljudima koji trče” i gostovanje Sandre Paović i Danijela Lazova

U Dvoru Veliki Tabor u 18 sati počinje predavanje o Tarahumarama, zajednici iz Meksika, među kojima je boravio i njihove prakse opisao još u 17. stoljeću isusovac Ivan Rattkay, iz obitelji Rattkay, u čijem je vlasništvu Veliki Tabor bio više od 300 godina. Tarahumare su poznati i kao “ljudi koji trče”, jedina ljudska zajednica na svijetu čija se povijest, kultura, religija, rituali i svakodnevni život temelji na – trčanju.
U drugom dijelu Noći muzeja posjetitelji će moći uživati u predavanju sportskog bračnog para koji dokazuje kako sportska disciplina može nadvladati tjelesna ograničenja, baš kao i kod Tarahumara. Svoje životne priče s publikom će podijeliti Sandra Paović i Danijel Lazov, koji će progovoriti o svom životu prije i poslije nesreća koje su ih učinile osobama s invaliditetom.
Od 21 do 22 sata bit će omogućen razgled muzeja uz stručno vodstvo.

GORNJA STUBICA

Zanimljivo predavanje o prapovijesnim veslačima u Muzeju seljačkih buna

Od 18 do 19 sati posjetitelji će moći razgledati Muzej seljačkih buna uz stručno vodstvo, a nakon toga slijedi predavanje arheologa Marcela Burića o prapovijesnim veslačima. Od 20.30 sati na rasporedu je demonstracija srednjovjekovnog mačevanja i streličarenja.

KLANJEC

Galerija Antuna Augustinčića u znaku konja, konjanika i povijesti klanječkog sporta

U Galeriji Antuna Augustinčića u 18 sati otvara se izložba “Konjićevo novo ruho”, a od 20 sati posjetitelji će se slikom i riječju prisjetiti izložbe voditelja Galerije Antuna Augustinčića Božidara Pejkovića, “Motiv konja i konjanika u hrvatskoj skulpturi XX. stoljeća”, s kojom je Galerija sudjelovala u muzejsko – pedagoškoj akciji Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva, povodom Međunarodnog dana muzeja 2001. godine, pod nazivom “JAČAJmo se”. Snježana Horvatin i Matija Makek će u 20.30 sati održati predavanje o povijesti klanječkog sporta, koje će obuhvatiti sokolaške početke iz 1911., nogomet, ragbi, planinarenje… Od 21 sat počinje druženje, uz mogućnost razgleda konjaničkih figura u fundusu Galerije, od Augustinčićevih skica, spomeničkih modela i fragmenata do djela raznih autora iz Zbirke Salona GAA.

KRAPINA

Atraktivni nastup svjetskog prvaka u twirlingu i Ludbreških mažoretkinja u Muzeju krapinskih neandertalaca

Program pod nazivom “Svjetski prvak kod krapinskog pračovjeka” u Muzeju krapinskih neandertalaca trajat će od 18 sati do ponoći, a nastupit će prvi pobjednik “Supertalenta”, višestruki europski i svjetski prvak u twirlingu Tihomir Bendelja. On će zajedno s Ludbreškim mažoretkinjama, višestrukim europskim prvakinjama u mažoret plesu, spojiti nespojivo: sport i krapinskog pračovjeka. Nastupi će biti u 18, 19, 20, 21, 22 i 23 sata.
Osim atraktivnog programa, posjetitelji će uživati u obilasku stalnog muzejskog postava, a organizirat će se besplatno dijeljenje muzejskih publikacija te prigodna prodaja suvenira.

 

U gradskoj Galeriji doznajte sve o povijesti krapinskog sporta

U Galeriji grada Krapine bit će prezentiran sport u gradu Krapini. U suorganizaciji s Krapinskim sportskim savezom, pripremit će se izložba o članovima Krapinskog sportskog saveza (pokali, medalje, plakati, fotografije, sportska oprema, priznanja i nagrade sportskih djelatnika grada Krapine), s prezentacijom. O povijesti sporta u gradu Krapini predavanje će održati Drago Kozina, dugogodišnji novinar i autor nekoliko monografija, a bit će tu i demonstracija sportova: stolni tenis, kickboxing, tehnika trčanja, mini šahovski turnir, ples…

 

Jedinstveni primjerci automobila, motora i bicikla u Muzeju oldtimera “Presečki”

Naglasak izložbenog prostora Muzeja oldtimera “Presečki” je svakako na sportskim vozilima, od kojih se izdvajaju oni marke AMILCAR, MORGAN i BMW 3.0 CS te razne kategorije motocikla. Posjetitelji će u “Noći muzeja” moći pogledati jedinstvene primjerke automobila, motora i bicikla koji svjedoče o povijesti automobilizma i motociklizma i kao kulture mobilnosti, ali i kao oblika sportskih nadmetanja u kojima su se rabila takva vozila. Kroz postav muzeja, posjetitelje će voditi zanimljive priče i prezentacije te fotografije u stalnom postavu.

 

MAČE

Svoje uspjehe predstavit će domaći nogometaši, šahisti i mažoretkinje

U općini Mače održat će se program pod nazivom “Igrači z Mača”, posvećen svim sportašima i uspjesima sportaša s područja općine, čiju povijest već 90 godina pišu nogometaši NK GAJ Mače, koji će svoju priču ispričati kroz razgovor s posjetiteljima, kao i izložbom pokala i fotografija. Šahovski klub Gaj Mače i Mačanske mažoretkinje “Alina” predstavit će svoje rezultate i demonstrirati te animirati dječje uzraste, kako bi krenuli njihovim stopama. Cijeli događaj upotpunit će i glazbeni program mačanskih izvođača.

RADOBOJ

U Muzeju Radboa poslušajte zanimljiva predavanja i pogledajte izložbu dječjih radova na temu sporta

Od 18 do 1 sat posjetitelji će moći razgledati muzejski postav Muzeja Radboa uz stručno vodstvo. U 18 sati na rasporedu je predavanje pod nazivom “Hrvatske olimpijske medalje”, u 18.45 “Nogometna abeceda”, u 19.30 sati “Nogometne generacije Radoboja”, a u 20.30 sati otvara se izložba dječjih radova na temu sporta.

ZABOK

U Gradskoj galeriji otvorit će se dvije izložbe, uz predavanje o povijesti zabočkog sporta

U Gradskoj galeriji Zabok u 17 sati otvara se izložba učeničkih radova pod nazivom “Noć muzeja ­– snovi u likovnom stvaralaštvu djece i mladih”. Radi se o vizualnom projektu u organizaciji Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok i Pučkog otvorenog učilišta Zabok, pod pokroviteljstvom Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka. U isto vrijeme, bit će otvorena još jedna zanimljiva izložba, “Sport u Zaboku – brže, više, jače…”, u sklopu koje će biti izloženi pehari, priznanja, članci, te razni drugi predmeti koji svjedoče o povijesnim uspjesima zabočkog sporta. Od 18 do 19 sati Sandra Turković, predsjednica Rukometnog kluba Zabok i članica Izvršnog odbora Sportske zajednice grada Zaboka, održat će predavanje na temu “Povijest sporta u Zaboku”.

ZLATAR

Dvije izložbe, predavanje i glazbeni program u Galeriji izvorne umjetnosti

U Galeriji izvorne umjetnosti u 19 sati otvorit će se izložba fotografija posvećena Dragutinu Vargi, čovjeku koji je proputovao pola svijeta, bio vatreni navijač Dinama, nogometne reprezentacije i nekada najbrži zagorski nogometaš, družio se s najvećim nogometašima svijeta kao što su Pele, Platini, Eusebio i drugi, a iza sebe ostavio veliku zbirku fotografija na kojima je s poznatim svjetskim imenima iz sporta i društvenog života. U 20 sati na rasporedu je predavanje o povijesti Sokolskog doma, a u 20.30 sati koncert izvođača s područja Zlatara. Od 19 do 1 sat posjetitelji će moći razgledati i izložbu fotografija i pokala sportaša i klubova koji djeluju na području Zlatara, a u 20 sati počinje predstavljanje sportova mlađim generacijama. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba