ZAGORSKI POLICAJCI U PROSINCU EVIDENTIRALI 734 PREKRŠAJA NA PROMETNICAMA I OBAVILI OČEVID KOD 77 PROMETNIH NESREĆA – JEDNA OSOBA POGINULA, ČETIRI TEŽE OZLIJEĐENE

Od 33 osobe stradale u prometu, gotovo polovica je životne dobi od 30 do 50 godina

Objavljeno: 10.01.2018. JJ

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske u prosincu su obavili očevid kod 77 prometnih nesreća, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine pad za 3,8 posto. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, u 22 nesreće s ozlijeđenim osobama, četiri osobe su zadobile teške, a 28 osoba lakše ozlijede, dok je u 54 prometne nesreće nastala samo materijalna šteta.
U odnosu na isti mjesec prošle godine, broj prometnih nesreća s poginulim osobama povećan je za jednu prometnu nesreću, broj nesreća s ozlijeđenim osobama je isti, a broj nesreća u kojima je nastala materijalna šteta u padu je za 6,9 posto.

Najčešći uzrok – brzina

Prema posljedicama sudionika u prometnim nesrećama, broj poginulih osoba povećan je za jednu osobu, teže ozlijeđenih osoba je isto, a broj lakše ozlijeđenih osoba također je isti. Ukupno su u prometnim nesrećama nastradale 33 osobe, što je za 3,1 posto više nego u prosincu 2016. godine. Najviše nastradalih osoba životne je dobi 30 do 50 godina. U toj dobnoj skupini nastradalo je 15 sudionika, od kojih je jedna osoba smrtno stradala, jedna osoba je zadobila teške, a 13 osoba lakše tjelesne ozlijede. Prema starosti sudionika koji su sudjelovali u prometnim nesrećama, najviše je bilo životne dobi od 20 do 40 godina (74 sudionika).
Brzina je najčešći uzrok prometnih nesreća. 23 nesreće ili 29,9 posto ukupnog broja nesreća izazvano je zbog brzine neprimjerene uvjetima na cesti. Prema vrstama prometnih nesreća, najviše je bilo međusobnih sudara vozila iz suprotnih smjerova – 19 slučaja. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je nedjelja, s 19 obavljenih očevida, a najsigurniji je bio četvrtak, sa sedam obavljenih očevida. Kritično vrijeme u toku dana je razdoblje između 13 i 14 sati, sa sedam obavljenih očevida, a najsigurnije razdoblje od 2 do 3 sata, kada nije obavljen niti jedan očevid.
U prometnim nesrećama sudjelovala su 173 sudionika, od kojih je 17 sudionika ili 9,8 posto bilo pod utjecajem alkohola, dok je lani u 80 prometnih nesreća sudjelovao 181 sudionik, od kojih je 18 ili 9,9 posto bilo pod utjecajem alkohola. U prosincu ove godine došlo je do smanjenja broja sudionika prometnih nesreća za 8 osoba ili 4,4 posto, kao i do smanjenja udjela alkoholiziranih sudionika u ukupnom broju sudionika prometnih nesreća za 0,1 posto.

Odbijanje alkotestiranja

Policijski službenici Policijske uprave krapinsko – zagorske su tijekom redovitih zadaća i provođenja akcija u prometu, u prosincu evidentirali 734 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Najviše utvrđenih prekršaja odnosi se na brzinu – 169 prekršaja, što iznosi 23 posto ukupnog broja utvrđenih prekršaja. Slijede prekršaji upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola (92) i korištenja mobitela u vožnji – 18 prekršaja. Utvrđeno je i 17 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, po 14 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilom i upravljanja neregistriranim vozilom, 10 prekršaja upravljanja vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, te 4 prekršaja odbijanje alkotestiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba