FOTO I VIDEO: Nova PŠ Martinišće dobiva konture, radovi idu svojim tijekom

TO ĆE BITI VESELJE: Učenici Područne škole u Martinišću nastavu će uskoro pohađati u potpuno novoj zgradi

Objavljeno: 09.01.2018. Alen Brodar

Nova Područna škola u Martinišću, koja spada pod OŠ K. Š. Gjalski iz Zaboka, a za čiju je gradnju potpisan ugovor početkom rujna prošle godine, polako ali sigurno dobiva svoje konture. Nova Područna škola u Martinišću, koja spada pod OŠ K. Š. Gjalski iz Zaboka, a za čiju je gradnju potpisan ugovor početkom rujna prošle godine, polako ali sigurno dobiva svoje konture. Vrijednost radova koje izvodi Jedinstvo iz Krapine je 5,96 milijuna kuna, a zajedno s opremanjem škole, vrijednost cjelokupne investicije, koju financira Krapinsko – zagorska županija je osam milijuna kuna.

770 kvadrata

– Radovi na novoj Područnoj školi u Martinišću idu svojim tijekom. Nova škola imat će 770 metara kvadratnih korisnog prostora, kao i sportsko igralište. Također, u novoj zgradi će biti i dječji vrtić. Odlučili smo se za modularni tip gradnje s tipski izrađenim toplinskim panelima, koji je brz, pouzdan i jeftin, i u Europi se koristi već godinama -objasnio je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Podsjetimo, postojeća zgrada škole je dotrajala, prostori su nefunkcionalni te postoje razna ograničenja zbog kojih adaptacijom ili rekonstrukcijom nije moguće ostvariti adekvatne uvjete za obavljanje djelatnosti razredne nastave.
Ukupna površina korisnog prostora trenutno iznosi tek 180 četvornih metara, što je znatno ispod potrebne površine korisnog prostora za obavljanje djelatnosti razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole, dok će sveukupna neto korisna površina nove zgrade iznositi 770 četvornih metara.
Zgrada je projektirana po sistemu modularne gradnje, tako da su zidovi i stropovi od tipski izrađenih sendvič toplinskih panela (modula) koji zadovoljavaju sve uvjete u pogledu nosivosti, toplinske zaštite i trajnosti.
– Prizemlje zgrade dijeli se na dvije funkcionalne cjeline i to prostore za dječji vrtić, te prostore za školu. Neki prostori bili bi primarno u sastavu osnovne škole, ali se mogu koristiti i kao zajedničke korisne prostorije za dječji vrtić ili druge potrebe (kao što je višenamjenska dvorana). Dječji vrtić imat će raspoloživog prostora za mogućnost organizacije jednog mješovitog odjeljenja uzrasta djece od tri do šest godina i grupe od 20 do 25 djece. Bit će smješten u prizemlju tako da je dostup lakši, a k tome će biti moguće neposredno uz zgradu imati odgovarajuću vanjsku terasu za igru djece na otvorenom. Prostor je zaklonjen od utjecaja komunalne buke iz javne ceste koja je na udaljenosti većoj od 30 metara – objasnili su u Županiji.

Višenamjenski prostor

U drugom dijelu prizemlja buduće zgrade nalazio funkcionalni zajednički višenamjenski prostor, lociran tako da je u njega moguć ulaz iz pretprostora, što mu daje određenu samostalnost u korištenju, sanitarni čvor, spremište rekvizita za igru ili drugo.
Taj se prostor uz potrebe škole i potrebe dječjeg vrtića može povremeno i u slobodno vrijeme ustupiti i na korištenje građanima za razna kulturna ili rekreativna događanja. Kotlovnica je radi sigurnosnih razloga predviđena s posebnim vanjskim ulazom, a sustave grijanja je moguće raditi odvojeno.
Kat zgrade ima predviđene prostore samo za školu i to četiri učionice te sanitarne čvorove za djevojčice i dječake. Prizemlje i kat komunikacijski su povezani odgovarajućim dvokrakim stubištem.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba