OPG Danijela Sinkovića iz Bedekovčine osvajač je brojnih priznanja na izložbama, a kako je za njegovim proizvodima potražnja sve veća, uskoro završava i pogon za toplo prešano ulje

Nizozemci, Belgijci i Nijemci žele zagorsko bučino ulje

Objavljeno: 07.01.2018. Alen Brodar

Danijel Sinković, vlasnik OPG-a Sinković iz Bedekovčine u Zagorju uzgaja buče golice na 26 hektara, prerađuje ih, a kako je dosad radio hladno prešano ulje, uskoro će završiti i pogon za toplo prešano ulje čime će zaokružiti proces proizvodnje. Njegovi uspjesi na izložbama ulja, kao i kvaliteta proizvoda urodili su pregovorima za inozemno tržište, ponajprije u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. No, kako je sve počelo, zašto buče?
– Sama je ideja krenula od ljubavi prema prirodi, biljkama, a i jedan od važnih poticaja bila je želja maknuti svakodnevni stres iz života, tako da sam sve slobodno vrijeme provodio u vrtu među povrćem i u polju među bučama. Htio sam jednostavnu proizvodnju za vlastite potrebe,s obzirom da sam tada bio zaposlen jednostavno mi nije bio prioritet prihod od proizvodnje bučinog ulja.Kad sam uz pomoć obitelji na svojem gospodarstvu proizveo prve koštice, odlučio sam to preraditi u ulje i podijeliti prijateljima, rodbini i susjedima … Dopalo im se – objašnjava Danijel, dodajući kako je put od same proizvodnje do pravog finalnog proizvoda tekao poprilično zanimljivo.

Želja za uspjehom

– Jedino što sam posjedovao bila je želja za uspjehom na zemlji, a bez iskustva i strojeva za obradu tla jednostavno je bilo teško proizvoditi. Bili su tu prijatelji, susjedi i rodbina koji su uvijek u pomoć uskočili sa svojim traktorima, kako bi lakše došao do prvog prihoda i sam mogao kupiti pokoji stroj i olakšati si posao na poljoprivredi. Tu su bile i loše godine, koje su značajno utjecale na prinos. Tako su jedne godine značajnu štetu napravile poplave, jedne pak tuča, proizvodnja je počela teško i jednostavno sam rekao sebi neću odustati jer vjerujem da mogu uspjeti u tome bez obzira na vrijeme – kaže Danijel.
Objašnjava kako postoje dva načina prerađivanja koštica u bučino ulje – hladni proces prerade odnosno cijeđenja ulja i topli proces, uz prženje.Topli je postupak nešto zahtjevniji, dok je hladni postupak, kaže Danijel, puno kvalitetniji i skuplji.
– Kod toplog prešanja ulja koštice se najprije usitnjavaju mlinom, potom se miješaju s vodom i prže otprilike pola sata. Nakon prženja smjesa ide u hidrauličnu prešu koja cijedi ulje. U takvom procesu prerade potrebno je 3-4 kilograma suhih koštica. Hladni postupak je nešto manje zahtijevan jer se iz čistih suhih koštica mehaničkim cijeđenjem dobiva ulje.Taj se postupak radi na manjoj preši koja također ima veliki pritisak,ali važno je da u ovom postupku nema zagrijavanja koštica,već sve zdravstvene vrijednosti ostaju nepromijenjene, zato je najbolje hladno prešano bučino ulje koristiti kao lijek,a toplo prešano kao začin. Na svom gospodarstvu vršimo preradu hladno prešanog ulja,dok je pogon za toplo prešanje u završetku te će do ljeta početi i takva prerada na gospodarstvu u Bedekovčini – najavljuje Danijel, koji i ove godine očekuje oko 3000 litara bučinog ulja.
Proizvodnjom se bavi već desetu godinu te je u proizvodnju, preradu i pakiranje uključena cijela obitelj. Prodaju i promociju najčešće odrađuju također sami, a ako je povećan obujam sezonskog posla na polju u proljeće ili jesen, onda zapošljavaju i po nekoliko studenata za rad pa štandovima diljem Hrvatske.
– S povećanjem proizvodnje i prodaje svakodnevno je u posao uključeno troje ljudi, a sezonski još četvero, kako bi posao bio obavljen na vrijeme i kvalitetno. Jedan dio proizvodnje imamo ugovoreno i s kooperantima, koji imaju našu podršku u proizvodnji tijekom cijele godine. Sve je to rezultiralo kvalitetom našeg bučinog ulja koje je posljednje četiri godine svrstano među prva tri u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, tako da smo ponosni vlasnici dvije zlatne, tri srebrne i dvije brončane medalje s izložbi bučinog ulja. Također su ta priznanja kvalitete značajno utjecala na potražnju i prodaju našeg bučinog ulja te ga svake godine na hrvatsko tržište stavimo između tri i četiri tisuće litara – kaže nam Danijel, dodajući da uz bučino ulje imaju i druge proizvode, poput namaza od koštica, pa namaza s dodatkom češnjaka, bučinih koštica,bučinog brašna, kukuruznog brašna te heljdinog i pirovog brašna. Od sezonskih kultura proizvode papriku, patlidžane, rajčicu i ciklu, a najznačajnija kultura su im krastavci, koje plasiraju u Podravku za daljnju preradu.

Proizvodnja brašna

– Povrće nam zauzima hektar površine, pretežno u zaštićenom prostoru.Višak povrća preradimo u zimnicu i tako plasiramo na tržište. Dobrim nam se pokazao i uzgoj heljde, pira i kukuruza,pa će u prodaji imati tijekom čitave godine imati i brašna od tih žitarica, a najavljuju da, ukoliko bi porasla potražnja, i ovdje povećati proizvodnju i zapošljavati nove ljude.
– Jedino svakodnevno prodajno mjesto nalazi se u trgovačkom centru West Gate te se tamo mogu uvijek kupiti naši proizvodi. Ali imamo i nekoliko trgovina diljem Zagreba koje se bave prodajom domaćih proizvoda,te je u njima isto tako moguće kupiti naše proizvode. Besplatne dostave osobno vršimo diljem cijelog Zagreba, a za daljnja mjesta osigurali smo besplatne dostave preko specijaliziranih tvrtki za dostave po cijeloj Hrvatskoj.Trenutno pregovaramo za inozemno tržište, te ćemo morati svakako pojačavati proizvodnju s kooperantima ako dobijemo tržište u Nizozemskoj, Belgiji i Njemačkoj. Teško mi je sad govoriti o tom poslu,ali ako ispregovaramo inozemno tržište,bit će to značajan iskorak u našoj proizvodnji koji će morati uključiti i povećanje kooperanata kako bismo zadržali takvo tržište – objašnjava Danijel, dodajući da su planovi za budućnost vezani uz spomenuti završetak pogona za toplo prešanje ulja.
– Time bih zaokružio čitavi proces proizvodnje na vlastitom gospodarstvu. Ujedno ćemo se truditi zadržati dokazanu kvalitetu i proširiti tržište diljem granica Hrvatske – zaključio je Danijel.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba