Ministar MUP-a Davor Božinović predstavio novine pri registraciji vozila, koje su na snazi od 1. siječnja

Od danas vozila možete registrirati na jednom mjestu, vraća se grb na prometnu dozvolu

Objavljeno: 02.01.2018. Alen Brodar

– Građani od danas vozila mogu registrirati na jednom mjestu. Ne moraju više dolaziti na šaltere policijskih postaja čime smo cijelu proceduru olakšali, smanjili gužve, a i omogućili preraspodjelu djelatnika MUP-a na poslove gdje treba više izvršitelja – rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na konferenciji za novinare.
U Stanici za tehnički pregled vozila predstavio je naime novinu u poslovima registracije vozila, koji se od 1. siječnja 2018. prenose na stanice za tehničke preglede vozila.

Cijene ostaju iste

– Temelj svega su izmjene Zakona o sigurnosti na cestama. U ponedjeljak je na snagu stupio pravilnik o registracijama i oznakama vozila, koji daju mogućnost zbog koje smo se danas okupili. Naime, godišnje u Hrvatskoj imamo oko 140 tisuća prvih registracija, oko 290 tisuća su poslovi vezani za promjenu vlasništva i oko 250 tisuća zamjena prometnih dozvola. Upravo u ovim segmentima planiramo ostvariti najveće financijske i vremenske uštede. Ovo već funkcionira, prvi pregledi po novom modelu obavljeni su već u 6 sati ujutro – rekao je ministar, dodajući da, što se tiče produženja vozačkih procedura, cijene ostaju iste.
– Uvodi se novi izgled obrasca prometne dozvole, vraćamo grb na dozvolu. Izašli smo u susret i motociklistima, tako da su njihove registarske pločice smanjene, dimenzije su sada 180 puta 180 milimetara, s time da ćemo s primjenom krenuti 20. svibnja, dok se potroše pločice koje imamo na zalihama. Prva registracija motornog vozila bit će moguća u stanici za tehnički pregled koja nije u registracijskom području vlasnika, što je također izlazak u susret građanima – rekao je Božinović, napomenuvši da MUP ostaje vlasnikom svih evidencija, s tim da ih stanice mogu koristiti i unositi podatke.

Reformski potezi

– Ukinulo se 1000 kuna kaucije za izvozne pločice. Zajedničkim radom izvršili smo važnu reformu da se usluge ostvare brže, jednostavnije, a da ne koštaju skuplje – rekao je i dodao da Vlada RH nastavlja s reformskim potezima i pojednostavljenjima.
– Trenutačno u ministarstvu radimo na informatičkom rješenju kojim bi se povezali s HAK-om, da evidencije onih koji polože ispit budu odmah dostupne, tako da se više ne mora donositi uvjerenje o položenom vozačkom – najavio je Božinović.



NOVA PRAVILA U PROMETU

Jeftinija autoškola, ali strože kazne, pogotovo za mlade vozače

Od 1. siječnja na snazi su i nova pravila u prometu, a i polaganje vozačkog ispita trebalo bi biti znatno jeftinije. No, kršenje prometnih pravila mnogo će se strože kažnjavati. Polaganje vozačkog ispita do kraja 2017. godine stajalo je otprilike 7200 kuna, a sada autoškole same mogu odrediti cijenu, koja bi mogla biti niža i za više od tisuću kuna. Nova vozila za osposobljavanje kandidata na tehnički pregled morat će tek nakon dvije godine, polaznici će moći učiti i na vozilima starima deset godina, umjesto dosadašnjih sedam godina starosti vozila, a sada instruktori mogu biti zaposleni i na nepuno radno vrijeme. Od jučer su i strože kazne, poglavito za mlade vozače. Nakon sakupljenih devet kaznenih bodova u dvije godine, vozačka dozvola se poništava i tek nakon dvije godine može se ponovno polagati ispit. Vozačima starijima od 24 godine policija će vozačku dozvolu poništiti nakon sakupljenih 12 kaznenih bodova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba