NACRT PRIJEDLOGA ZAKONA O PLAĆAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA

Plaće se više neće povećavati na temelju radnog staža – uvode se platni razredi i godišnje ocjenjivanje

Objavljeno: 28.12.2017. zagorjeinternational

Većini zaposlenih u državnoj upravi plaće će se na početku 2018. godine zadnji puta povećati za 0,5 posto temeljem radnog staža iz 2017., jer se nakon 2018. ukida dodatak na staž i povišica veže uz ocjene, piše Večernji list.
Prema nacrtu prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, koji bi se uskoro trebao naći u Saboru, stečeni dodatak na staž ostaje pa, primjerice, službenik koji je 20 godina proveo u upravi neće izgubiti 10 posto plaće koja je proistekla iz dosadašnjeg staža, ali buduće će povišice ovisiti o ocjeni njegova rada.

Četiri kriterija

Iz Vlade poručuju da se reforma sustava plaća temelji na načelu “jednake plaće za jednak rad”, a nakon što se ozakoni model za državnu upravu s 56 tisuća zaposlenih, slični bi se uvjeti do kraja 2018. trebali prenijeti i na svih 260 tisuća zaposlenih u javnom sektoru. Državni će službenici biti razvrstani u 12 platnih razreda, a svaki platni razred imat će 12 platnih stupnjeva. Policija ostaje po starome, a o pravosudnim policajcima i carinicima se još pregovara. Za svako radno mjesto ili skup radnih mjesta utvrdit će se rezultati koji se na njemu trebaju ostvariti te će se ocjenjivati kriterijima “točnosti”, “pravovremenosti u izvršavanju”, “samostalnosti” i “stručnosti”. Ocjenjivanje će se provoditi godišnje i iskazivat će se ocjenama “izuzetan”, “primjeran”, “uspješan”, “zadovoljava”, “ne zadovoljava”.

Negativna ocjena

Službenici i namještenici promicat će se za jedan platni stupanj dobiju li ocjenu “izuzetan”, “primjeran” ili “uspješan”, odnosno, kada skupe 20 bodova. “Izuzetni” dobivaju 10 bodova, “primjereni” 7, a “uspješni” 4, tako da najbolji mogu računati na promaknuće za dvije godine, vrlo dobri za tri, a osrednji za pet. Tko dobije negativnu ocjenu, ima tri mjeseca za popravni, nakon čega mu slijedi otkaz, ne pokaže li “zadovoljavajuće poboljšanje”. 0,5 posto dodatka zadržava se jedino službenicima koji imaju pet godina do mirovine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba