UMJETNOŠĆU PROTIV PREDRASUDA: POGLEDAJTE ZANIMLJIV VIDEO PERFORMANS MLADE ZAGORSKE UMJETNICE IVANE BAJCER, KOJI PRENOSI SNAŽNU PORUKU

“Rad je nastao kao odgovor na nametnuto mišljenje da u umjetnosti mogu uspjeti samo ako imam bogatog partnera”

Objavljeno: 23.12.2017. Jelena Jazbec

Ivana Bajcer iz Krapine sveučilišna je prvostupnica grafike. Rođena je u Zaboku 12. rujna 1993. godine. Završila je Školu za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok 2012. godine, grafički odjel kod prof. Carmen Bačure Potočić, a trenutno je na diplomskoj godini na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na grafičkom odsjeku, pod mentorstvom prof. Tanje Dabo. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Zagreb.
Ivana je sudjelovala na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu, a prošle joj je godine dodijeljena Rektorova nagrada za veliki timski znanstveni i umjetnički rad, pod nazivom Opera “Agrippina” G. F. Händela: zajednički projekt studenata Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatskog Narodnog kazališta u Zagrebu.

Potrebna promišljenost

Na Ivaninoj samostalnoj izložbi, koja će uskoro biti otvorena u Galeriji Vladimira Nazora u Zagrebu, posjetitelji će moći vidjeti i jedan vrlo zanimljivi uradak – video performans pod nazivom “Ispiranje“.

– Rad sam započela zbog stalnog nametanja teze da za kvalitetan rad moram biti financijski potkovana i da u umjetnosti mogu uspjeti jedino ako imam životnog partnera koji će zarađivati više od mene, kako bih se ja mogla nesmetano baviti umjetnošću. Ipak smatram da je za kvalitetan rad potrebna velika doza promišljenosti. Prilikom umjetničkog stvaranja, uvijek polazim od ideje i koncepta, a zatim postepeno dolazim do medija – alata za koji smatram da ću njime najvjernije predočiti vlastitu zamisao. Tako se izražavam pomoću teksta, crteža, instalacija, videa, performansa, fotografije – ističe Ivana, koja je na “Ispiranju”, ali i na nekim drugim svojim radovima, surađivala sa svojim dečkom Matijom Smukom, studentom Akademije dramskih umjetnosti iz Bedekovčine, koji se bavi snimanjem i fotografijom.
– Radili smo i kratke eksperimentalne filmove koje zajedno režiramo. Matija snima, a ja glumim – kaže Ivana.

Nadahnuće – društvo

U svojem se radu vodi mišlju kako se umjetnost rađa tek kada je promatrač primijeti.
– Svakom umjetničkom djelu nužan je promatrač i interakcija. Svojim umjetničkim radom želim navesti promatrača da osjeti sreću, bol, tjeskobu, odnosno osjećaje od kojih sam ja dobila poriv za stvaranjem. Moj rad je za mene samoizlječenje, ali je isto tako namijenjen drugima da pomoću njega ponovno osjete vlastite nemire i da se s njima suoče. Hrvatska umjetnička scena bogata je talentiranim umjetnicima i uvjerena sam da će svatko tko posjeduje strast prema umjetnosti biti primijećen, ispunjen i uspješan. Isto tako smatram da u Hrvatskoj ima mnogo raznih solucija za uspjeh pa se tako želim prvenstveno fokusirati na rad u Hrvatskoj, a zatim širiti svoje horizonte i van nje. Važno je da je osoba puna ambicije jer baš ta ambicija će je lansirati do uspjeha, nebitno radi li se pritom o umjetniku – ističe Ivana.
Njezini su uzori, odnosno, nadahnuća društvo koje je okružuje, slučajni prolaznici i svijet u kojem živi.
– Svaki dan je prepun novih događanja koja su za mene veoma inspirativna. Primjećujem svaku sitnicu i slušam svoju intuiciju koja me vodi do vlastitog ispunjenja. Trenutno je moj plan usredotočiti se na diplomski rad i što uspješnije dočarati vlastite ideje. Prijavljivati se na natječaje, izlagati radove i hvatati ciljeve. Želim i dalje nastaviti promišljati, istraživati sebe i svijet. Želim napredovati i jednog dana prenijeti svoje znanje drugima. Smatram da se svaki trud isplati, pa se tako ni ja ne predajem nedaćama, već ih punom snagom preskačem. Voljela bih da je Krapina mnogo više aktivna u skladu s današnjom suvremenom umjetnošću – zaključuje Ivana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba